Cum se măsoară corect tensiunea arterială acasă? 10 sfaturi de la medicul cardiolog

Ce paşi trebuie să urmăm şi ce moment al zilei este indicat pentru a afla tensiunea arterială reală? Ce poziţie a corpului este indicată? La care dintre braţe
  • Publicat:
  • Actualizat:

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale şi monitorizarea ei alături de medicul curat sunt de mare ajutor pentru păstrarea stării de sănătate. Evident, persoanele cărora le-a fost indicat tratament trebuie să îl respecte cu stricteţe. Am întrebat-o pe dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie cum şi când se măsoară tensiunea arterială pentru rezultate cât mai fidele.

CSÎD: De ce este important să ştim ce tensiune arterială avem?

Dr. Elisabeta Bădilă: Măsurarea tensiunii arteriale (TA) este foarte importantă în practica clinică, stând la baza unui diagnostic corect al hipertensiunii arteriale (HTA), permiţând totodată şi monitorizarea eficacităţii tratamentului antihipertensiv.

Odihniţi-vă 5, 10 minute înainte de a măsura tensiunea arterială

CSÎD: Cum putem măsura corect valorile presiunii sângelui?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Pentru o măsurare corectă a tensiunii arteriale în cabinet sau clinică trebuie respectate o serie de reguli. Aşadar, pacientul trebuie să stea în poziţie şezândă minimum 3-5 minute înaintea efectuării măsurătorilor. Pentru măsurarea cât mai corectă, dimensiunile manşetei trebuie să corespundă circumferinţei braţului pacientului.

Nu consumaţi cafea şi nici nu fumaţi măcar cu 30 minute înainte

CSÎD: Sunt recomandate anumite gesturi sau momente gen înainte de masă pentru a obţine rezultate corecte?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Este recomandat să nu se consume cafea şi să nu se fumeze cu 30 de minute înainte, să nu se administreze substanţe sau medicamente care cresc tensiunea (precum antiinflamatoare sau picături de nas contra răcelii); este indicat ca persoana să meargă la toaletă.
CSÎD: În ce poziţie trebuie să stea persoana căreia i se ia tensiunea arterială?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Pacientul trebuie să stea cu spatele bine sprijinit şi cu braţul la nivelul inimii, iar picioarele să atingă podeaua şi să nu fie încrucişate. Iniţial se va măsura tensiunea la ambele braţe pentru a se identifica braţul la care este mai mare, ulterior se va face măsurarea la acel braţ.

Automăsurarea tensiunii arteriale este de folos chiar dacă nu aveţi hipertensiune

CSÎD: Probabil, în foarte multe cazuri pacienţii îşi măsoară singuri valorile tensiunii arteriale. Este de folos şi acest tip de măsurătoare?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Automăsurarea tensiunii arteriale este recomandată atât pentru pacienţii hipertensivi pentru a monitoriza evoluţia sub tratament, dar şi pentru cei care nu au acest diagnostic. Este important să descoperim cât mai din timp o hipertensiune, înainte de apariţia unor complicaţii cu potenţial ameninţător de viaţă.

Acasă, măsuraţi tensiunea arterială dimineaţa şi seara şi notaţi într-un carnet valorile

CSÎD: Cum se măsoară corect acasă valorile tensiunii arteriale?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Pentru monitorizarea tensiunii arteriale acasă se vor efectua două măsurători la distanţă de 1-3 minute, dimineaţa la trezire şi seara, la culcare, în cele 7 zile premergătoare unui control medical. Valorile astfel obţinute se vor nota într-un tabel pentru discuţia cu medicul curant.

CSÎD: La ce ajută diagnosticarea precoce şi urmarea unui tratament corect împotriva hipertensiunii arteriale?
Dr. Elisabeta Bădilă:
O scădere chiar uşoară a valorilor tensionale prin tratament corect şi stil de viaţă adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct şi cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral. Există, de asemenea, dovezi că automonitorizarea de către pacient a tensiunii arteriale poate avea un efect benefic asupra aderenţei la medicaţie şi controlului TA, în special atunci când este combinată cu educaţia şi consilierea.

Dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie

conf dr Elisabeta Bădilă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”