4 trucuri să scazi colesterolul după 50 de ani, fără medicamente

Din fericire, există câteva modalități prin care să scazi nivelul colesterolului cu ajutorul dietei, fără să mai avem nevoie de medicamente.
  • Publicat:
4 trucuri să scazi colesterolul după 50 de ani, fără medicamente
Foto: shutterstock

După vârsta de 50 de ani corpul trece prin diferite schimbări semnificative. De exemplu, sănătatea inimii se schimbă în momentul în care pereții acestui mușchi se îngroașă și arterele încep să se slăbească în timp. Din cauza acestor schimbări, riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este în continuă creștere. Un factor de risc major pentru bolile de inimă odată cu înaintarea în vârstă este colesterolul crescut, care poate fi cauzat din motive genetice, de obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool și greutatea în exces. Din fericire, există câteva modalități prin care să scazi nivelul colesterolului cu ajutorul dietei, fără să mai avem nevoie de medicamente.

Cum scazi nivelul colesterolului fără medicamente

Consumă mai multe fibre solubile

Știm deja că ovăzul este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma. Fibrele solubile, care se regăsesc în ovăz, fructe precum mere, pere și numeroase leguminoase, sunt nutrienți care ajută la scăderea colesterolului.

Este unul dintre marii factori care ajută la scăderea colesterolului pentru că odată dizvolvat în apă formează un gel care se leagă de colesterol. Ideal este să consumi 25-38 de grame de fibre pe zi, dintre care 5-10 grame să fie fibre solubile.

Optează pentru grăsimi sănătoase

Una dintre alegerile sănătoase pe care le poți face pentru organismul tău, mai ales după vârsta de 50 de ani, este să înlocuiești grăsimile nesănătoase cu cele sănătoase. Limitează consumul de alimente care au grăsimi saturate, care cresc colesterolul LDL (rău), precum prăjelile, ciocolata și produsele de patiserie.

Consumă fructe și legume

Nu uita să consumi zilnic fructe și legume mai ales dacă încerci să scazi nivelul colesterolului. Acest obicei practicat constant este esențial pentru că, la bază, compușii vegetali acționează similar fibrelor solubile. Merele, spre exemplu, sunt cunoscute pentru scăderea colesterolului datorită unei fibre solubile specifice numită pectină, la fel și strugurii, care îmbunătățesc și diversitatea bacteriilor din tractul gastrointestinal. Dacă merele și strugurii nu-ți atrag atenția, ia în calcul perele, caisele, avocado, varza de Bruxelle, broccoli și morcovii.

Mănâncă porții mici și dese

Este foarte sănătos să scazi în greutate și să menții un număr optim de kilograme după vârsta de 50 de ani. Cercetătorii sugerează că indivizii care pierd 5-10% din greutatea corporală pot reduce nivelul colesterolului total și LDL. Pentru a slăbi, îți sugerăm să mănânci porții mici, frecvente și să fie bogate în fibre și proteine pentru că acestea sunt ușor de digerat și mențin sațietatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân