Cum să te ferești de răceli iarna aceasta. 4 trucuri extrem de eficiente

  • Publicat:
Cum să te ferești de răceli iarna aceasta. 4 trucuri extrem de eficiente

Cu atât de multe virusuri respiratorii în circulație în această perioadă, poate fi dificil să te protejezi. Prin urmare, să previi răceala înainte să înceapă este esențial pentru a rămâne sănătos în timpul sezonului răcelii și al gripei.

Când o răceală preia controlul asupra corpului tău, poate părea că ești la mila virusului în ceea ce privește durata acesteia. Un nas care curge, gâtul inflamat, tusea, congestia nazală, ușoare dureri de corp și dureri de cap, strănutul și o febră ușoară te pot epuiza înainte ca simptomele să înceapă să se amelioreze. Deși o răceală este în general inofensivă, ea poate să te facă să te simți extrem de rău.

Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci pentru a te simți sănătos în lunile reci? Să previi instalarea răcelii încă de la început. De fapt, există o mulțime de modalități prin care poți preveni răcelile. Iată 4 dintre ele: 

Ține-ți mâinile departe de ochi, nas și gură

Chiar dacă nu îți dai seama, este posibil să-ți atingi fața destul de des. De fapt, un studiu din 2008 a constatat că participanții își atingeau fața în medie de 16 ori pe oră. Acesta este un mare nu-nu în timpul sezonului de răceală și gripă: atunci când intri în contact cu un virus – prin intermediul unei alte persoane sau a unei suprafețe infectate – acesta poate intra în sistemul tău dacă mâinile tale nu sunt curățate corespunzător, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Virusurile se răspândesc și prin contactul piele-pe-piele, cum ar fi un strâns de mână, așa că e cu atât mai important să nu îți atingi fața, pentru că astfel germenii nu vor fi transferați de pe mâinile tale în membrana mucoasă, deci, scade riscul de îmbolnăvire. 

Spală-ți mâinile foarte bine și cât poți de des

În timp ce faci asta, asigură-te că îți speli mâinile corect. Folosește săpun și freacă-le cel puțin 20 de secunde (și între degete și sub unghii). Optează pentru dezinfectantul pentru mâini dacă nu ai posibilitatea de te speli.

Dacă virusul se află pe o suprafață pe care o atingi și apoi duci mâna la ochi, nas sau gură, ai putea sa te infectezi rapid. Dacă atingi o suprafață contaminată, o igienă bună a mâinilor te va ajuta să te ferești de infecții. 

Dezinfectează-ți telefonul

Gândește-te la toate locurile în care îți pui telefonul în timpul zilei: blatul de bucătărie, o chiuvetă dintr-o baie publică, masa restaurantului unde iei prânzul – vorbim despre o adevărată petrecere a germenilor.

De fapt, un studiu din 2012 de la Universitatea din Arizona a constatat că telefoanele mobile pot purta de zece ori mai multe bacterii decât scaunele de toaletă. Dezinfectează-ți telefoanele cu șervețele speciale cu alcool, precum cele pentru curățarea ochelarilor. 

Asigură-te doar că închizi telefonul, storci orice lichid în exces (nu vrei o baltă de dezinfectant pe ecranul tău) și îl usuci cu o cârpă moale, fără scame. Ține minte că, în timp ce clorul este excelent pentru eliminarea virusurilor, produsele care conțin această substanță ar putea deteriora telefonul, așa că alcoolul rămâne cea mai bună soluție. 

Găsește timp să te relaxezi

Te simți tensionat? Dacă deja ești epuizat, acest lucru poate deschide calea pentru o răceală, deoarece stresul determină corpul să producă în exces cortizol, un hormon care poate slăbi capacitatea sistemului tău imunitar de a lupta împotriva infecțiilor. Așadar, fă din relaxare o prioritate, mai ales că se apropie și perioada vacanței de sărbători. Ce poți să faci în acest sens? Începe să practici yoga, încearcă meditația, plimbă-te zilnic în natură sau acordă-ți timp după serviciu pentru a găti cina cu familia – orice te ajută să scapi de o zi lungă te va ajuta.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân