Când poate semnala o durere de cap prezența unei tumori?

Dacă durerea de cap este dificil de gestionat sau pur și simplu pare neobișnuită pentru tine, nu o neglija.
  • Publicat:
Când poate semnala o durere de cap prezența unei tumori?

Atunci când te lovește durerea de cap puternică fără un motiv evident, probabil presupui că nu ai băut destulă apă, nu ai dormit bine sau ai o tensiune cauzată de stres.

Printre cauzele durerilor de cap și migrenelor se pot afla atât alimentația, cât și timpul petrecut în fața ecranului computerului. Dar când acea durere persistă, devine severă sau revine frecvent, este normal să te întrebi dacă nu cumva semnalează ceva mai serios.

În timp ce durerea de cap este uneori unul dintre simptomele unei tumori cerebrale, probabilitatea este extrem de mică, având în vedere că aproximativ cinci din 100.000 de oameni sunt diagnosticați în fiecare an cu un tip de tumoare cerebrală, în timp ce una din șapte persoane raportează o migrenă în fiecare an.

Migrena este doar una dintre cauzele durerilor de cap. Durerile de cap de tensiune, durerile de cap cluster și simplele dureri de cap cauzate de absența cofeinei sau de oboseală trimit mulți oameni la Starbucks sau la dulapul de medicamente pentru un analgezic.

În plus, cu durere de cap sau nu, riscul pe viață de a avea o tumoare malignă la nivelul creierului sau măduvei spinării este mai mic de 1%, conform Societății Americane a Cancerului. 

Când semnalează o durere de cap prezența unei tumori cerebrale?

Pentru ca o durere de cap să fie simptomul definitoriu al unei tumori cerebrale primare, trebuie să fie destul de mare, spune neuro-oncologul Alyx Porter, M.D., profesor asociat de neurologie la Mayo Clinic din Phoenix, citat de prevention.com.

„În plus, creierul în sine nu poate detecta durerea. Dacă există altceva acolo, creează presiune [pe nervi sau vasele de sânge], așa că o tumoare ar trebui să crească destul de mare înainte să simți presiune intracraniană”, spune Dr. Porter. Durere de cap este rar primul sau singurul simptom al unei tumori cerebrale primare.

„Este mult mai obișnuit ca oamenii să aibă și alte simptome neurologice, posibil împreună cu o durere de cap”, adaugă Dr. Porter. Acestea pot include convulsii, tulburări de vedere, slăbiciune pe o parte a corpului, vorbire neclară, printre altele. Probabil ai ști că ceva nu este în regulă înainte să apară o durere de cap severă.

Cum se simte durerea de cap cauzată de o tumoare cerebrală?

Se simte practic la fel cu orice altă durere de cap, în special ca o migrenă. „Nu există un singur tipar care să distingă o durere de cap cauzată de o tumoare cerebrală de gama normală de dureri de cap pe care oamenii le pot avea”, spune Dr. Porter, adăugând că deoarece tumorile cerebrale sunt despre ocuparea spațiului în craniu, orice ridică presiunea în cutia craniană poate declanșa o durere de cap care nu este cauzată de o tumoare cerebrală.

„Strănutul, râsul, aplecarea – genul acesta de lucruri. Dar acestea pot agrava și o durere de cap obișnuită.” Cu toate acestea, este puțin probabil ca o durere de cap cauzată de o tumoare cerebrală să apară în timpul zilei, spune Dr. Porter, ci ar putea să te trezească în mijlocul nopții sau dimineața devreme. Dar aceasta singură nu ar fi cel mai mare semn de alarmă: simptomele neurologice împreună cu o durere de cap sunt mult mai îngrijorătoare.

Când ar trebui să consulți un medic în legătură cu o durere de cap?

Dacă ai brusc cea mai rea durere de cap pe care ai avut-o vreodată, sau dacă vine cu dureri de gât, vărsături, febră mare, dificultăți în vorbire, confuzie, furnicături sau slăbiciune, mergi la camera de gardă, deoarece ar putea fi mai multe lucruri care necesită atenție imediată.

Dar chiar și atunci când nu este o urgență, dacă nu ai avut niciodată o migrenă înainte, dacă se simte diferit față de o migrenă pe care ai avut-o în trecut sau dacă persistă timp de câteva zile și analgezicele obișnuite nu par să ajute, de ce să nu o verifici? 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân