Cum să îți menții microbiomul sănătos

  • Publicat:
Cum să îți menții microbiomul sănătos

Microbiomul constituie totalitatea microorganismelor reprezentate de bacterii, fungi și virusuri care coexistă în corpul uman și contribuie la dezvoltarea și asigurarea capacității de apărare imune, la sinteza de acizi grași cu lanț scurt, precum și a vitaminelor indispensabile unei bune funcționări a metabolismului.

Iată câteva modalități simple prin care să îți păstrezi microbiomul sănătos:

Hrănește-l

Poate unul dintre cei mai importanți și ușor de modificat factori este ceea ce mănânci. Studiile arată că trecerea de la o dietă bogată în alimente procesate, zahăr și amidon la una plină de fructe, legume, proteine slabe și alimente fermentate (cum ar fi unele murături și varza murată) poate crește numărul de bacterii benefice.

Evită antibioticele

Acestea sunt o cauză majoră a dezechilibrelor atât de dăunătoare, așa că este recomandat să le eviți, cu excepția cazurilor în care sunt necesare.

Mergi la un medic și fă-ți un test pentru a vedea dacă infecția cu care te confrunți este virală sau bacteriană înainte de a-ți fi prescrise antibiotice.

Verifică ce dezinfectanți folosești

Obsesia noastră pentru curățenie este un alt factor care poate provoca ravagii în microbiom. Deși șervețelele umede și dezinfectanții antimicrobieni sunt comercializați ca produse pentru prevenirea bolilor, unele dintre ele pot contribui la crearea de supermicrobi. Unele dezinfectante conțin un ingredient numit triclosan, care țintește doar anumite tipuri de bacterii. Evită folosirea de produse care îl conțin și folosește săpunul simplu, mai degrabă. Dacă nu ești lângă o chiuvetă, aplică un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.

Stai mai mult în aer liber

Expunerea la o gamă largă de medii, în special în aer liber, poate îmbunătăți diversitatea microbiană din intestin. Trebuie să interacționăm cu lumea noastră, pentru că diversitatea expunerii, în timp, ajută la stimularea unui sistem imunitar sănătos.

Așadar, ieși în grădină sau mergi într-o drumeție cu prietenii. Te vei distra și îți vei ajuta microbiomul să rămână sănătos.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Microbiomul, un „univers bacterian” cu multiple implicații asupra sănătății. Legătura dintre tulburările cognitive, balonarea constantă și bacteriile din stomac

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc