Cum îţi afectează sănătatea obiceiurile tale zilnice

Fie că vorbim de ascultat muzică la căşti, prea puţin somn sau faptul că ultimul lucru pe care îl faci înainte de culcare este să te mai uiţi o tură pe Facebook, obiceiurile tale zilnice au o influenţă importantă asupra stării tale de sănătate.
  • Publicat:
Cum îţi afectează sănătatea obiceiurile tale zilnice

Toţi avem obiceiuri zilnice dăunătoare, doar că nu le conştientizăm efectele decât în cazuri extreme. Şi totuşi, lucruri banale precum rosul unghiilor şi privitul la televizor înainte de culcare pot da naştere unor probleme de sănătate cu adevărat serioase. Iată câteva obiceiuri pe care le ai şi cum îţi afectează ele starea de sănătate.

Îţi rozi unghiile

Poate părea un lucru chiar inofensiv, dar gestul deloc banal (acesta are în sine o componentă compulsivă) îţi poate afecta sănătatea pe mai multe planuri. Rosul unghiilor îţi strică dinţii, pielea din jurul acestora, agresată fiind, poate să fie poartă de intrare pentru o mulţime de bacterii sau virusuri, ceea ce poate duce la infecţii cât se poate de serioase şi, în plus, fiind tot timpul cu degetele în gură eşti mai predispus să iei o mulţime de boli, pentru că pe parcursul unei zile pui mâna pe tot felul de lucruri pline de bacterii, aşa că să nu te miri dacă observi că răceşti foarte uşor sau că ai episoade diareice provocate de enterovirusuri.

Dormi prea puţin timp

Lipsa de somn nu te transformă într-un fel de zombi pe timpul zilei, dar poate fi cauza unor afecţiuni serioase precum hipertensiunea arterială, diabetul sau depresia. În plus, vei avea dificultăţi să memorezi lucruri şi să îţi aminteşti diferite informaţii. Îndiferent cât ai avea de lucru sau cât ţi-ar plăcea să îţi petreci timpul seara în oraş cu prietenii, fă-ţi o rutină de somn de care să te ţii şi care să includă măcar 7 ore de somn pe noapte.

Asculţi muzică la căşti la volum mare

Sunetul este măsurat în decibeli – o conversaţia normală este la un nivel de aproximativ 60 de decibeli. Cel mai bine este să păstrezi volumul în căşti sub 75 (cam la fel de puternic ca un aspirator) pentru a fi sigur că nu îţi vei pierde prematur auzul. Şi nu asculta mai mult de două ore pe zi muzică la căşti, deoarece studii recente au descoperit că este mult mai probabil să pierzi auzul pe măsură ce îmbătrâneşti, dacă petreci prea mult timp expus la zgomot puternic. Acest lucru se întâmplă cu mai mult de jumătate dintre noi până la vârsta de 75 de ani. Pierderea auzului la adulţii mai în vârstă este legată de probleme de gândire şi chiar de pierderea ţesutului cerebral.

Înainte de somn petreci timp în faţa unui ecran

Fie că este vorba despre telefon, televizor, tabletă sau laptop, lumina albstră este responsabilă pentru tot felul de afecţiuni, precum cancerul de sân sau de prostată, diabet şi hipertensiune arterială. Dacă simţi nevoia să faci ceva înainte de culcare, cel mai bine este să te relaxezi şi să citeşti câteva pagini dintr-o carte. 

Stai aşezat pentru perioade lungi de timp

Majoritatea oamenilor petrec prea mult timp pe scaune. O parte din problemă este locul de muncă modern, unde stai în faţa computerului  ore întregi. Acest lucru încetineşte metabolismul, ceea ce înseamnă că poţi câştiga greutate. De asemenea, este legat de alte probleme de sănătate, inclusiv de boli de inimă sau formarea de cheaguri de sânge în vene. Există o soluţie uşoară, totuşi: ridică-te din când în când şi fă câţiva paşi măcar în jurul biroului. Chiar şi o plimbare de 10 minute în fiecare zi te poate ajuta.

Foto: pixabay.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”