Cum funcționează sistemul imunitar și care sunt mecanismele de apărare împotriva bolilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum funcționează sistemul imunitar și care sunt mecanismele de apărare împotriva bolilor
Sursă foto: Freepik

Sistemul imunitar este format din diferite organe, celule și proteine care lucrează împreună pentru a proteja corpul de diverși factori externi, printre care se numără bacteriile, virusurile și toxinele (substanțe chimice produse de microbi).

Există două subsisteme în cadrul sistemului imunitar. Pe de o parte, sistemul imunitar înnăscut și, pe de altă parte, sistemul imunitar dobândit (pe care îl dezvolți după ce organismul este expus la microbi sau substanțe chimice eliberate de microbi). Aceste sisteme lucrează împreună, ori de câte ori o substanță dăunătoare declanșează un răspuns imun.

De pildă, când organismul intră în contact cu alergeni, sistemul imunitar declanșează reacții în lanț pentru a forma o barieră protectoare.

Rinita alergica este una dintre afecțiunile care sunt cauzate, cu precădere, de alergeni și reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate. Dacă, în mod normal, sistemul imunitar, apără organismul de virusuri și bacterii, prin intermediul anticorpilor, în anumite situații, luptă împotriva unor compuși inofensivi ca și cum aceștia ar ataca organismul. Acest lucru se întâmplă și în cazul rinitei alergice.

Mecanisme de apărare împotriva bolilor

Răspunsul imun înnăscut reprezintă prima linie de apărare împotriva factorilor externi. Sistemul imunitar înnăscut oferă un răspuns rapid la agenții patogeni, printr-o varietate de mecanisme: de la activarea barierelor fizice, cum sunt pielea și mucoasa, până la producția de citokine, care sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între diferite celule. Aceste metode fac parte din răspunsul imun primar, după contactul inițial cu un agent patogen nou.

Sistemul imunitar înnăscut este capabil să detecteze agenții patogeni, folosind celulele albe din sânge, numite leucocite. Acestea sunt mereu în căutarea intrușilor, iar când detectează o substanță străină trimit semnale și declanșează un răspuns imunitar. Leucocitele sunt produse în măduva osoasă și sunt stocate în multe locuri diferite ale corpului, printre care și amigdalele.

De asemenea, sistemul imunitar înnăscut este capabil să răspundă rapid la infecție: de la câteva minute până la câteva ore.

Pe de altă parte, sistemul imunitar dobândit răspunde lent – de-a lungul a câtorva zile – și folosește receptori personalizați care detectează invadatorii străini. Așadar, acesta este un proces mai lent care rezultă din eforturile combinate ale celor trei tipuri de limfocite: celulele T, celulele B și celule NK (natural killer). Ele lucrează împreună pentru a detecta și a marca în mod specific un agent patogen ca fiind o amenințare, folosind anticorpi specializați. Apoi, amplifică răspunsul și distrug invadatorul.

Un răspuns imun este declanșat de un antigen, care poate fi un virus, o bacterie, o toxină sau o substanță chimică. Dacă organismul intră în contact cu un antigen pentru prima dată, acesta va stoca informații despre germen și despre modul de combatere a lui.

Dacă un antigen pătrunde în organism și celulele B îl recunosc, acestea vor produce anticorpi. Când anticorpii se atașează la un antigen, semnalează altor părți ale sistemului imunitar să atace și să distrugă invadatorul. Acesta este modul în care organismul dezvoltă imunitatea dobândită pentru o anumită boală.

Metode pentru a întări sistemul imunitar

Pielea este cel mai mare organ al corpului, principalul său rol fiind cel de protecție. De la razele ultraviolete la stres, de la virusuri și bacterii la anumite condiții medicale, sunt mulți factori care pot afecta prima linie de apărare a organismului, crescând riscul de a dezvolta o boala de piele, dar și alte probleme medicale.

Pielea este doar unul dintre organele care, alături de celule și proteine, lucrează pentru a proteja organismul. De asemenea, sunt mulți factori care pot influența imunitatea, motiv pentru care este important să acorzi o atenție sporită fiecăruia în parte. Întărirea sistemului imunitar este un proces complex care implică, în primul rând, un stil de viață sănătos.

Astfel, printre pașii pe care îi poți face pentru ca sistemul imunitar să funcționeze corect se numără:

  • respectarea regulilor de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor este una dintre măsurile esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar puternic);
  • consumul alimentelor sănătoase, cu precădere fructe și legume;
  • realizarea unor exerciții fizice în mod regulat;
  • consumul moderat de alcool;
  • renunțarea la anumite vicii, precum fumatul;
  • respectarea unei rutine de odihnă (între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte);
  • minimizarea nivelului de stres;
  • vaccinarea împotriva celor mai frecvente boli.

Sistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor prin care organismul se apără de agenții patogeni, de aceea este important să acorzi o atenție sporită mecanismelor de protecție împotriva bolilor și metodelor prin care poți dobândi o imunitate mai bună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân