Cum eviți durerile de cap după ce bei vin? Motivul surprinzător pentru care femeile își revin mai greu din mahmureală

În perioada sărbătorilor, vinul este cea mai consumată băutură alcoolică. Află în continuare care este motivul pentru care te doare capul după ce bei vin roșu.
  • Publicat:
Cum eviți durerile de cap după ce bei vin? Motivul surprinzător pentru care femeile își revin mai greu din mahmureală
Foto: shutterstock

În perioada sărbătorilor, vinul este cea mai consumată băutură alcoolică. Din păcate, sunt multe persoane care chiar și după un pahar de vin se confruntă cu dureri de cap. Un nou studiu publicat în jurnalul Scientific Reports explorează motivul pentru care vinul roșu produce dureri de cap comparativ cu alte băuturi alcoolice care nu dau același efect. Află în continuare care este motivul pentru care te doare capul după ce bei vin roșu.

Cercetătorii au descoperit că vinul roșu este bogat în flavonoil, în special quercetină, care impactează modul în care organismul metabolizează alcoolul și care poate rezulta dureri de cap.

Quercetina este un antioxidant care se regăsește în fructe, în special struguri, și legume. Combinată cu alcool, poate avea efecte adverse.

De ce te doare capul după ce bei vin roșu?

Vinul roșu conține tanine și histamine, comparativ cu vinul alb, aceștia fiind doi factori care contribuie la durerile de cap. De asemenea, quercetina este și ea un potențial factor, mai ales că ea suferă modificări odată metabolizată cu alcoolul.

Se crede că vinul roșu conține și cantități generoase de histamine și tanine comparativ cu vinul alb, iar unele persoane pot fi sensibile la cei doi compuși. Mai exact, există persoane predispuse la durerile de cap declanșate în urma consumului de vin. Nivelul de quercetină este influențat și de cultivarea strugurilor, expunerea la soare și potențialul de creștere.

Atunci când consumăm alcool, organismul nostru se pune rapid pe treabă pentru a-l descompune în compuși pe care corpul îi poate elimina rapid. Unul dintre acești compuși se numește acetaldehidă, cunoscut pentru simptomele de mahmureală, inclusiv pentru durerile de cap. Din fericire, organismul produce enzime care descompun acest compus.

Femeile, mai predispuse la durerea de cap

După ce beau vin roșu, femeile sunt mult mai predispuse la durerile de cap, iar asta pentru că au mai multă grăsime corporală față de bărbați, care depozitează alcoolul. Astfel, femeile au un nivel redus de alcool dehidrogenază în sânge, ceea ce înseamnă că durează mai mult ca alcoolul să fie metabolizat.

Cum eviți durerile de cap după ce bei vin?

  • Evită vinul roșu și optează pentru vinul alb
  • Optează pentru vinuri de calitate. Cele ieftine sau de proastă calitate conțin foarte mult zahăr
  • Evită să bei alcool pe stomacul gol
  • Pune în practică regula 1:1- adică după un pahar de vin să bei un pahar de apă

Surse:

https://www.nature.com/articles/s41598-023-46203-y

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân