Cum abordam fimoza la bebelusi

Unii baietei se pot naste cu fimoza. Aceasta inseamna ca preputul este mai strans si glandul nu se poate decalota. Fimoza poate fi si foarte stransa, incat sa impiedice urinarea, dar cazurile sunt destul de rare. In jurul varstei de un an, medicul poate decide daca ii face sau nu baietelului debridarea.
Cum abordam fimoza la bebelusi
Cum abordam fimoza la bebelusi

Unii baietei se pot naste cu fimoza. Aceasta inseamna ca preputul este mai strans si glandul nu se poate decalota. Fimoza poate fi si foarte stransa, incat sa impiedice urinarea, dar cazurile sunt destul de rare. In jurul varstei de un an, medicul poate decide daca ii face sau nu baietelului debridarea. Aceasta manevra, executata de un medic cu experienta, dureaza cateva secunde.

La cateva zile dupa nastere, fiecare mamica va primi din partea specialistului neonatolog anumite indicatii si in privinta igienei nou-nascutului. Asa mi s-a intamplat si mie in maternitatea Cantacuzino, acum aproximativ un an si jumatate.

Cum primul meu copil nascut este baietel, neonatologul mi-a recomandat la vremea aceea inclusiv manevre usoare de decalotare, pentru largirea treptata a inelului fibros care era strans in jurul glandului copilasului. Astfel, sustine el, igiena genitala a micutului avea sa fie mai buna si il scutea de o alta manevra – debridarea facuta de medic in jurul varstei de un an.

Pentru ca eram la prima nastere si absolut toate informatiile erau noi pentru mine, am urmat cu strictete indicatiile primite in maternitate si apoi de la medicul pediatru pe care nu l-am cautat prea mult. Era acelasi care ma tratase si pe mine de diverse neplaceri imediat dupa ce am vazut lumina zilei.

Timp de un an, in fiecare zi, bebe nu a ratat baita si nici ritualul lung de igiena care cuprindea: curatarea urechilor, a nasului cu apa marina sterila, masajul cu ulei de masline sau cu alte uleiuri destinate nou-nascutilor. Si nu a scapat nici de aceste manevre blande de decalotare pe care neonatologul din maternitate mi le-a exemplificat suficient de clar.

CU MICUTUL ROBERT LA CONTROL – Oricum, in jurul varstei de un an, cred ca oricine putea observa ca manevrele in cazul baietelului meu nu dadusera nici un rezultat. In vremea aceea, am ajuns intamplator, pentru un consult general, la un medic care lucra la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” si care ne-a scris un bilet de trimitere pentru sefa Sectiei de Urologie a acestui spital.

Am ajuns intr-o vineri, insa medicul pe care il cautam era in operatie si nu ne-am intalnit. Am revenit luni la camera de garda a aceluiasi spital, unde era un vacarm greu de imaginat. Sala de asteptare, suficient de mare, era plina cu parinti si copii si fiecare micut vorbea pe limba lui.

Aici, Robert, copilul meu, plangea de fiecare data cand vedea pe cineva imbracat in halat alb. Din nefericire, a fost evaluat de doi medici, pentru ca se schimbau turele. Oricum, ambii au spus acelasi lucru in fata mai multor rezidente si studente la medicina:

„Preputul copilului e foarte strans si trebuie neaparat operat. Nu se poate rezolva printr-o simpla manevra”. In plus, avea nevoie de anestezie generala, lucru care, pe mine cel putin, m-a speriat foarte rau.

Al doilea medic care l-a consultat la camera de garda a adaugat ca: „Prin decalotari repetate, se produc mici leziuni care duc la cicatrici care mai curand stramteaza inelul fibros decat sa-l largeasca”. Ma uitam uluita la doamna care imi povestea cum i-am facut rau propriului copil mai bine de un an. Dar era indicatia pe care o primisem din maternitate…

Mergi la pagina urmatoare ——>

Pagina 1 din 2
Infectia urinara se transmite prin sex?
Infectia urinara se transmite prin sex?