Coronavirus: semne pe piele la care trebuie să fii atent

Persoanele suspecte de COVID-19 sau confirmate cu această boală ar putea prezenta diverse semne de piele.
  • Publicat:
Coronavirus: semne pe piele la care trebuie să fii atent

Pe măsură ce sunt efectuate mai multe studii, noi informaţii sunt scoase la iveală în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus.

O nouă cercetare realizată de Academia Spaniolă de Dermatologie pe 375 de subiecţi  arată, de exemplu, că pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19 ar putea avea diverse manifestări cutanate.

 

Potrivit studiului, publicat în British Medical of Dermatology, astfel de manifestări cutanate ar putea fi atât consecinţe ale infecţiei cu noul coronavirus, cât şi factori de risc în transmiterea infecţiei, deoarece bariera cutanată este afectată şi favorizează pătrunderea virusului.

5 semne pe piele care pot semnala existenţa bolii COVID-19

Pseudodegerături (chillblains) – acestea se prezintă ca edeme de culoare închisă, în general localizate pe mâni şi picioare, însoţite de punctuleţe mici roşii sau vineţii cauzate de spargerea vaselor mici de sânge de la suprafaţa pielii. Datele arată că aceste simptome apar cu precădere la pacienţii tineri, care prezentau forme mai puţin severe ale bolii COVID-19.

Urticarie – aproape un sfert din participanţii la studiu au dezvoltat leziuni de tip urticarie pe piele, de culoare roz sau alb, de tipul iritaţiei cauzate de urzici. Aceste manifestări sunt însoţite de mâncărime şi se pot extinde pe tot corpul, inclusiv pe palme şi braţe.

Erupţie de tip exantem – în aproape jumătate din cazuri au fost descrise erupţii mici roşii, plate sau uşor ridicate, dezvoltate uneori în jurul foliculilor de păr. Astfel de leziuni sunt similare celor din pitiriazisul rozat şi apar, de regulă, în acelaşi timp cu alte simptome specifice COVID-10, precum tuse seacă, dureri în gât, febră etc.

Vezicule pline cu lichid – acestea sunt însoţite de prurit şi apar cu precădere pe trunchi. În anumite cazuri, veziculele pot conţine sânge şi se pot extinde pe corp. Au fost semnalate în special la pacienţii de vârstă mijlocie şi înainte de apariţia altor simptome specifice COVID-19.

Necroză – aceasta survine în momentul în care este afectată circulaţia sângelui la nivelul pielii şi se manifestă cu precădere în rândul pacienţilor vârstnici şi cu forme grave de coronavirus. Anumite porţiuni de piele devin roşii sau chiar violacee.

„Trebuie menţionat însă că aceste leziuni cutanate sunt similare cu cele observate la infecţiile virale cunoscute, deci nu sunt caracteristice infecţiei cu SARS-CoV-2 . Aceste manifestări se tratează simptomatic, folosind tratamentul adaptat fiecărui caz în parte”, spune dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân