Cum alegem şi purtăm corect măştile de protecţie

Piaţa măştilor din pânză este în creştere exponenţială pentru a răspunde cererii. Iată ce trebuie să ştii despre caracteristicile unei măşti de protecţie eficiente.
  • Publicat:
Cum alegem şi purtăm corect măştile de protecţie
foto shutterstock/Cum alegem şi purtăm corect măştile de protecţie

Noile măsuri prevăd purtarea măştilor de protecţie în spaţii închise precum magazinele, saloanele de înfrumuseţare, mijloace de transport, cabinetul medicului.

Potrivit experţilor,  între 25% şi 50% dintre oameni pot fi asimptomatici şi pot răspândi virusul.

Se transmite cu uşurinţă prin picături respiratorii, pur şi simplu vorbind sau râzând, alături de tuse sau strănut.
 

Desigur, o mască nu asigură protecţie totală împotriva COVID-19, dar este mult mai bună decât nicio mască. Este un factor important de prevenţie, atunci când este utilizat în combinaţie cu distanţa de 1,5 metri faţă de ceilalţi şi igiena mâinilor.

Cele mai performante măşti sunt cele tip N95, dar ele nu sunt disponibile pentru toată lumea. Iar acestea trebuie păstrate pentru persoanele aflate în prima linie de îngrijire a bolnavilor cu COVID-19.

Piaţa măştilor din pânză este în creştere exponenţială pentru a răspunde cererii, iar purtarea lor a încins spiritele odată cu explozia preţurilor. Iată ce trebuie să ştii despre caracteristicile unei măşti de protecţie eficiente”

Cusută acasă sau cumpărată de-a gata

Opţiunile de cusut sunt bune atunci când sunt utilizate corect. Dacă vă grăbiţi, mergeţi pe opţiunea măştilor de unică folosinţă din farmacie sau a celor autorizate, din supermarket.

Dacă eşti priceput, fă-ţi propria mască acasă, cu modele de mască recomandate de surse de încredere. Mulţi medici postează modele cu instrucţiuni precise pentru a face măşti. Materialul cel mai potrivit este pânza din bumbac organic.

Ţesătura: Cele mai bune măşti textile trebuie să aibă 2 straturi dintr-o ţesătură din bumbac. Aceasta acţionează ca un filtru care blochează picăturile respiratorii, permiţându-ţi totuşi să respiri confortabil.

Cât de eficient este filtrul suplimentar?

Multe persoane care aleg să-şi confecţioneze măştile acasă consideră necesar să adauge un filtru de protecţie suplimentar. Filtrul trebuie să fie suficient de dens pentru a bloca particulele minuscule, umede, dar trebuie, de asemenea, să fie confortabil şi să permită o respiraţie corectă. Singurele filtre suplimentare recomandate drept sigure sunt cele pentru aparatele de cafea.

Cei care aleg să folosească filtrele HEPA – specifice sacilor de aspirator – trebuie să ştie că acestea conţin fibră de sticlă, periculoasă dacă este inhalată.

Cum se poartă corect masca de protecţie

O mască de protecţie potrivită corect trebuie să vă permită să respiraţi confortabil, astfel încât să nu trebuiască să o îndepărtaţi pentru a inspira. Masca trebuie să acopere nasul şi bărbia şi trebuie ataşată în spatele urechilor. Nu trebuie să existe spaţiu între mască şi faţă. Măştile de protecţie de unică folosinţă au fir metalic inserat în marginea de sus, care permite ataşarea corectă pe faţă, luând forma nasului.

Cele reutilizabile pot fi ajustate din părţile elastice laterale pentru a putea fi fixate corect pe faţă. Dacă simţiţi că nu puteţi respira confortabil, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre alte opţiuni de acoperire a feţei.

Masca de protecţie nu trebuie atinsă prea des

O mască de protecţie trebuie să fie uşor de folosit şi să implice minimum de manevre. Trebuie atinsă doar în părţile laterale şi se aplică sau îndepărtează dinspre ureche în exterior.

Multe persoane aleg eşarfele circulare în locul măştilor de protecţie, dar trebuie să ştie că nu sunt o variantă bună, pentru că presupune atingeri şi manevre multiple.

Planificaţi-vă ieşirile astfel încât să nu fiţi nevoiţi să daţi masca jos de pe faţă de multe ori. În mod cert, nu aveţi nevoie de ea dacă faceţi exerciţii fizice în apropierea casei.

Măştile de pânză cu întrebuinţări multiple pot fi spălate cu detergent normal, la temperatura de 60 de grade Celsius. Cele de unică folosinţă trebuie aruncate după maximum două utilizări, pentru că textura lor se rarefiază şi nu mai asigură protecţia necesară.

Atenţie la măştile stilizate!

Au apărut o mulţime de modele de măşti stilizate, colorate, cu imagini diverse sau culori. Este important să ţineţi cont că vopselurile folosite pot conţine substanţe toxice, care pot ajunge în plămâni prin inhalare. Dacă doriţi să rămâneţi „în tendinţe”, alegeţi să le cumpăraţi din surse sigure şi neapărat spălaţi-le măcar cu apă şi săpun înainte de prima utilizare.

Nu uitaţi: purtarea unui măşti conform recomandărilor însemnă respect pentru sănătatea proprie şi a celor din jur şi, împreună cu distanţarea socială, este un alt mod de a preveni răspândirea virusului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian