Concentratorul de oxigen nu tratează COVID! Când este indicat acest dispozitiv de reglare a saturației de oxigen

19.10.2021
Concentratorul de oxigen nu tratează COVID! Când este indicat acest dispozitiv de reglare a saturației de oxigen
Sursa foto: Shutterstock

Un concentrator de oxigen are rolul de a menține saturația sângelui în limitele normale și poate fi uneori recomandat pacienților care au avut COVID și au rămas cu insuficiență respiratorie cu formă prelungită în urma bolii (dificultăți de respirație, oboseală excesivă, confuzie). De asemenea, poate fi indicat bolnavilor cu astm sever, cancer pulmonar, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară, anomalii cardiace sau alte afecțiuni ce determină scăderea saturației de oxigen din sânge. 

Medicii atrag atenția că acest dispozitiv nu trebuie folosit ca metodă de tratament acasă pentru COVID!

Dacă o persoană are simptome COVID și pulsoximetrul indică valori ale saturației de oxigen de sub 91%, sfatul medicilor este să se adreseze de urgență unei unități medicale, pentru că sunt indicii ale agravării bolii.

În niciun caz NU trebuie să cumpere de pe internet concentratoare de oxigen și să se trateze la indicațiile primite pe rețelele de socializare, de la persoane neavizate. Aceste dispozitive pot face mai mult rău decât bine și permit, indirect, evoluția infecției în forme extrem de grave dacă nu se instituie rapid un tratament adecvat.

O saturație de oxigen sub 91% poate semnala afectarea pulmonară ca urmare a bolii COVID și necesită atenție medicală de urgență!

Folosirea unui concentrator de oxigen acasă trebuie recomandată doar de medic

Spre deosebire de buteliile cu oxigen folosite în unitățile medicale, acest concentrator de oxigen (portabil sau staționar) poate fi folosit acasă, dar numai la recomandarea medicului, post-COVID, și respectând întocmai instrucțiunile de folosire. O concentrație prea mică sau prea mare de oxigen poate fi fatală, de aceea este strict interzisă utilizarea unui astfel de dispozitiv fără respectarea unor instrucțiuni și recomandări precise.

Prețul unui concentrator de oxigen variază între 2.500 și 14.000 de lei, în funcție de diverse caracteristici. Unele companii pun la dispoziția clienților și varianta închirierii unui astfel de dispozitiv medical.

Trebuie menționat, din nou, că aparatul trebuie setat pe valorile recomandate de medicul curant și este necesară monitorizarea pacientului la intervale regulate!

Pentru unii pacienți poate fi necesar fluxul ridicat de oxigen/minut, în timp ce alții nu au nevoie decât de jumătate sau de un sfert din capacitatea aparatului.

Ține cont de următoarele reguli când folosești acasă un concentrator de oxigen:

 • nu îl poziționa lângă o sursă inflamabilă și nu fuma în aceeași încăpere
 • nu înghesui aparatul într-un spațiu mic
 • nu bloca orificiile de ventilație ale dispozitivului cu haine sau alte obiecte
 • verifică periodic dispozitivul și nu îl folosi dacă este pornită vreo alarmă

Dacă folosești acasă un concentrator de oxigen și valorile saturației scad sau cresc neobișnuit, ia imediat legătura cu un medic, nu modifica parametrii de oxigen de unul singur!

Factori care pot influența valorile indicate de pulsoximetru

Pentru monitorizarea continuă a saturației din sânge și a eficacității concentratorului de oxigen la domiciliu este necesară folosirea unui pulsoximetru. Acest dispozitiv ajută la monitorizarea noninvazivă a oxigenării hemoglobinei (saturația de oxigen din sânge).

Pulsoximetrul trebuie folosit conform indicațiilor pentru a determina corect valorile saturației de oxigen. De exemplu, pulsoximetrul nu se pune niciodată pe o unghie falsă sau dată cu ojă, pentru că acest lucru poate altera valorile indicate de aparat.

Trebuie menționat că anumite condiții medicale, dar nu numai, pot afecta corectitudinea măsurării saturației de oxigen.

Printre acestea se numără: hipotermia, hipotensiunea, vasoconstricția, mișcarea excesivă în timpul măsurătorii, spasmele musculare, lumina excesivă.

Totodată, nivelul crescut de bilirubină și de lipide din sânge, precum și statutul de fumător pot afecta acuratețea rezultatului.

Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută

Iată ce semnale poate transmite corpul atunci când saturația de oxigen este scăzută:

 • Învinețirea (cianozarea) limbii, a buzelor, a feței, a extremităților (degete, unghii)
 • Tegumentele reci
 • Dureri în piept, senzație de presiune, de gheară
 • Bătăi rapide ale inimii
 • Respirația scurtă, cu senzație de sufocare
 • Tuse continuă
 • Agitație
 • Durere de cap foarte puternică
 • Confuzie
 • Delirium
 • Amețeală
 • Deteriorarea memoriei și a concentrării
 • Tulburări de vedere
 • Senzația de leșin
 • Somnolență
 • Pierderea conștienței
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români