Completează testul și află care este vârsta reală a inimii tale și riscul să faci accident vascular sau infarct

  • Publicat:
Completează testul și află care este vârsta reală a inimii tale și riscul să faci accident vascular sau infarct
Foto: envato

Dacă vrei să știi care este vârsta reală a inimii tale sau dacă ești la risc să dezvolți boli cardiovasculare în viitorul apropiat, completează testul online pus la dispoziție de Serviciul Național de Sănătate.

Cu toții știm că pentru a avea o inimă sănătoasă trebuie să avem o greutate echilibrată, să facem mișcare zilnic și să dormim 8 ore pe noapte. Din păcate însă, nu toți reușim să bifăm aceste condiții și astfel ne expunem unui risc crescut să dezvoltăm boli de inimă sau accident vascular la vârste tinere, condiții medicale care în mod normal apar la persoanele de vârsta a treia.

Bolile de inimă sunt cauzate, în principal, de excesul de grăsime din corp, care se acumulează pe vasele de sânge și pot limita sau bloca de tot fluxul sanguin bogat în oxigen și substanțe nutritive, esențiale pentru buna funcționare a organelor vitale. În prezent, bolile cardiovasculare sunt ucigașul numărul 1 în lume.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a conceput un test simplu pe care îl poți completa pentru a afla care este vârsta reală a inimii tale.

Ce presupune testul care îți arată vârsta reală a inimii

Testul care calculează vârsta reală a inimii se adresează persoanelor cu vârste între 30 și 95 de ani. Cei care doresc să facă testul trebuie să completeze inițial vârsta, sexul, greutatea, înălțimea.

Ulterior, participantul la test este întrebat dacă este fumător și câte țigări fumează zilnic. Această întrebare are un rol important în identificarea vârstei reale a inimii, deoarece fumatul este un factor de risc major în dezvoltarea bolilor de inimă, dar nu numai.

Atât nicotina, cât și monoxidul de carbon eliminat prin ardere pun presiune asupra inimii și cresc riscul de apariție a cheagurilor de sânge, care pot cauza accident vascular cerebral.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, cel puțin 10% dintre femeile fumătoare și 20% dintre bărbații fumători mor din cauza unui eveniment cardiovascular, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, de regulă după vârsta de 60 de ani. Însă riscul poate surveni mai devreme în cazul celor care fumează de mult timp și excesiv.

O altă întrebare din test este dacă ai fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Specialiștii au inclus această întrebare deoarece nivelul crescut al zahărului din sânge poate afecta și inima.

Un studiu realizat de British Heart Foundation a arătat că numărul cazurilor de infarct și accidente vasculare va crește cu aproape 30% până în anul 2035 din cauza epidemiei de diabet la nivel mondial.

Un factor major de risc în apariția diabetului este însă obezitatea. Indicele de masă corporal normal este cel considerat între 18,5 și 25. Persoanele cu IMC peste 30 prezintă un risc foarte crescut de a dezvola boli de inimă, AVC, diabet de tip 2 și chiar anumite forme de cancer.

Diabetes UK arată că pacienții cu diabet de tip 2 au un risc de 4 ori mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Alte întrebări din test care vizează diverse afecțiuni medicale și factori de risc sunt:

  • Ați fost diagnosticat cu artrită reumatoidă, boală cronică de rinichi sau fibrilație atrială?
  • Mama, tatăl, fratele sau sora dumneavoastră a primit diagnosticul de boală cardiovasculară (boala arterială coronariană, accident vascular, boală arterială periferică) înainte de vârsta de 60 de ani?
  • Știi care este nivelul colesterolului tău?
  • Știi care sunt valorile tensiunii tale?
  • Iei în prezent sau ai luat vreodată medicamente pentru tensiune?

În funcție de răspunsurile pe care le dai, calculatorul online va arăta care este vârsta reală a inimii tale și vei primi sfaturi pentru îmbunătățirea stării de sănătate astfel încât să reduci la minimum riscul de boli de inimă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân