Chirurgia viitorului – chirurgia robotică

Atunci când te afli într-o sală de operaţie, printre un robot chirurgical, monitoare 3D, o consolă şi o echipă de chirurgi ce tocmai efectuează o operaţie de înlăturare a colecistului, impresia pe care o ai este că istoria se scrie în faţa ta, iar viitorul este azi!
Chirurgia viitorului – chirurgia robotică

Atunci când te afli într-o sală de operaţie, printre un robot chirurgical, monitoare 3D, o consolă şi o echipă de chirurgi ce tocmai efectuează o operaţie de înlăturare a colecistului, impresia pe care o ai este că istoria se scrie în faţa ta, iar viitorul este azi!

“Este ca şi cum ai picta, mişcările trebuie să fie de o fineţe incredibilă”, explică dr. Victor Tomulescu, reputat chirurg, de la Spitalul Fundeni din Bucureşti, celor 4 medici chirurgi români care pentru prima oară aveau ocazia să opereze cu ajutorul unui robot. Evenimentul a avut loc în cadrul workshop-ului Internaţional în Chirurgie Robotică din Sud-Estul Europei desfăşurat la Delta Hospital la sfârşitul lunii mai.

Pacientul a fost de data acesta un purcel, asemănător din punct de vedere anatomic cu omul (operaţiile pe animale de laborator reprezintă o etapă obligatorie în procesul de instruire). “Vedeta” a fost sistemul da Vinci o platformă robotică sofisticată proiectată pentru a permite operaţii chirurgicale complexe, utilizând o abordare minim invazivă.

Acest sistem este alcătuit dintr-o consolă ergonomică pentru chirurg, un cart cu patru braţe robotice interactive pentru intervenţia asupra pacientului, un sistem performant de vizualizare 3D de înaltă rezoluţie şi instrumente specifice articulate EndoWrist®.

“Echipa unei operaţii chirurgicale robotice trebuie să fie formată din chirurgul de consolă, nu e neapărat necesar să aibă experienţă în chirurgia laparoscopică, dar noi considerăm că este de foarte mare ajutor – în caz de urgenţă trebuie să intervină laparoscopic şi abia apoi se poate trece la chirurgie deschisă – şi chirurgul ajutor (experienţa laparoscopică e ultra necesară)”, a explicat dr. Oana Stănciulea, medic chirurg.

Acest robot este folosit în sute de locaţii din lume în marile centre din Statele Unite, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, India, Japonia, Spania, Olanda, Grecia, România, Bulgaria, Cipru, Arabia Saudită, Singapore, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Australia şi Turcia. Până acum s-au efectuat sute de mii de intervenţii de chirurgie generală, urologie, ginecologie, toracoscopie şi de cardiotomie asistată toracoscopic.

Se pot efectua chiar şi proceduri complexe, cum ar fi valve cardiace şi intervenţii chirurgicale pentru cancer, prin incizii de 1-2 cm. “Există studii în literatură care atestă că chirurgia oncologică a cancerului de rect, a cancerului de prostată sau a cancerului genital feminin oferă un prognostic oncologic mai bun prin aportul robotic”, completează dr. Victor Tomulescu, medic chirurg la spitalul Fundeni.

Studiile clinice sugerează de asemenea, că sistemul da Vinci ajută chirurgii la obţinerea unor rezultate mai bune decât permit tehnicile convenţionale şi atunci când vine vorba despre afecţiunile prostatei: o incidenţă mai redusă a impotenţei şi incontinenţei în prostatectomie.

Cum funcţionează robotul chirurgical?

Chirurgia minim invazivă este chirurgia realizată tipic prin incizii mici sau porturi operatorii, având ca rezultat o recuperare mai rapidă, mai puţine complicaţii, costuri de spitalizare mai mici şi o traumă mai mică pentru pacient. În timp ce chirurgia minim invazivă a devenit stadardul pentru anumite intervenţii, ea nu a fost adoptată pe scară largă pentru intervenţii mai delicate sau mai complexe.

În chirurgia tradiţională deschisă, medicul realizează o incizie lungă pe care apoi o lărgeşte pentru a avea acces. Sistemul da Vinci este conceput să transforme, să filtreze şi să transmită impecabil mişcările mâinii chirurgului în mişcări şi mai precise ale instrumentelor EndoWrist. Avantajele acestui sistem faţă de laparoscopia convenţională: chirurgul operează dintr-o poziţie aşezată, confortabilă, la consolă, cu ochii şi mâinile aliniate cu instrumentele.

Pentru a mişca instrumentele sau a repoziţiona camera, chirurgul pur şi simplu îşi mişcă mâinile. Câteva din beneficiile majore oferite de utilizarea sistemului da Vinci faţă de tehnicile tradiţionale sunt: precizia chirurgicală mai mare, raza de mişcare mai mare, dexteritate îmbunătăţită, imagine mai bună şi acces mai bun.

Beneficiile pentru pacient includ o durată mai redusă de spitalizare, mai puţină durere, un risc mai scăzut de infecţie, pierdere de sânge mai mică, scăderea nevoii de transfuzii, cicatrici mai mici, recuperare mai rapidă şi întoarcere mai rapidă la activităţile curente. Atenţie, nici unul dintre aceste avantaje nu poate fi garantat, rezultatele depinzând atât de pacient cât şi de intervenţie.

“Printre beneficii se numără şi eliminarea riscului de tremur a mâinii, vederea tridimensională, poziţia chirurgului mai confortabilă”, completează dr. Irinel Popescu. Dezavantajele nu sunt însă trecute cu vederea.

“Vorbim despre costurile extrem de ridicate, dar probabil în timp se vor diminua mai ales dacă vor apărea mai multe firme producătoare de astfel de roboţi şi de riscurile de incidente hemoragice”, a mai adăugat dr. Popescu.

Un nou pas pentru omenire

“Revoluţia în chirurghia minim invazivă a fost reprezentată de laparoscopie, acum a venit rândul chirurgiei robotice. Deja robotul este considerat în foarte multe ţări un instrument ce devine indispensabil chirurgiei de performanţă. Chirurgia robotică, telechirurgia, îi permite chirurgului să opereze inclusiv la distanţă, între consolă şi masa de operaţie pot fi câţiva metri sau 15.000 km.

Vă reamintesc că în 2001, un pacient ce se afla pe o masă de operaţie într-un spital din Strasbourg a fost operat de un chirurg ce se afla la New York! Acest sistem de telechirurgie este însă extrem de costisitor şi riscant, pentru că este dificil să faci echipă cu un medic pe care nu-l cunoşti totuşi…”, a explicat dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie generală şi transplant Hepatic a Institutului Clinic Fundeni.

“În România, din 2008 se face chirurgie robotică în mod sistematic. În momentul de faţă, avem 5 astfel de roboţi în ţară, la spitalele Theodor Burghelea, Spitalul Floreasca, la Fundeni, la spitalul Municipal Cluj-Napoca. În Franţa au peste 30 de roboţi, dar în Ungaria nu există încă nici unul. Cei mai mulţi din Europa sunt în Italia – peste 50 de roboţi.

Aproximativ 30 de medici chirurgi români pot efectua operaţii robotice. Încercăm să facem anual 150 operaţii robotice pe an”, a continuat dr. Irinel Popescu. Până în prezent, peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice au fost efectuate la Clinica de Chirurgie generală şi transplant Hepatic a Institutului Clinic Fundeni.

V-aţi lăsa operat de către un robot?

Cum trebuie să se pregătească psihologic un pacient pentru acest tip de operaţie? “Să adreseze cât mai multe întrebări, să acceseze site-ul www.chirurgierobotica.ro. Evident, chirurgul trebuie să ofere toate informaţiile legate de acest tip de operaţii”. Pacienţii români au devenit din ce în ce mai interesaţi de acest tip de intervenţii.

Medicii sunt şi mai deschişi. Care sunt costurile? “În străinătate, acestea diferă în funcţie de intervenţie, de spital. La noi în ţară, costurile operaţiilor chirurgicale robotice sunt suportate de stat. Pacientul vine la un spital dotat cu robotul Da Vinci, şi trebuie să ajungă la medicul chirurg specializat în chirurgia robotică.

 

Pagina 1 din 2
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică