Chirurgia minim invazivă în ginecologie face minuni

Chirurgia minimă invazivă, numită şi chirurgie laparoscopică a revoluţionat lumea medicinei prin operaţii intraabdominale fără necesitatea unor incizii mari, ci doar prin incizii de maxim 1.5 centrimetri.
  • Publicat:
Chirurgia minim invazivă în ginecologie face minuni

Chirurgia minimă invazivă, numită şi chirurgie laparoscopică a revoluţionat  lumea medicinei prin operaţii intraabdominale fără necesitatea unor incizii mari, ci doar prin incizii de maxim 1.5 centrimetri.

Folosită deja în alte ţări drept cea mai comună procedură chirurgicală, în România practica nu este la fel de raspandita.

În cadrul intervenţiilor pe cale laparoscopică se introduce în abdomen printr-o incizie de aproximativ 1 cm la nivelul ombilicului un instrument optic numit laparoscop la care se ataşeaza o cameră video ce permite afişarea imaginilor pe un monitor.

De asemenea, se ataşează şi un cablu de fibră optică care permite iluminarea câmpului operator cu lumină produsă de o sursă rece. Abdomenul este insuflat cu dioxid de carbon ceea ce duce la ridicarea peretelui abdominal ca un dom deasupra organelor interne permiţând vizualizarea şi intervenţia asupra acestora, a explicat dr. Petre Brătilă.

Cu ajutorul acestei metode, dr. Brătilă a reuşit în premieră în România, în 2010, o naştere după o operaţie de cancer de col uterin cu păstrarea fertilităţii.

Până azi dr. Petre Brătilă a coordonat 50 de astfel de tratamente al cancerului de col uterin cu păstrarea fertilităţii, din circa 1000 din întreaga lume.

Citeşte şi: 4 investigaţii ginecologice care sperie

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”