Uleiul folosit de români care crește colesterolul! Cu ce să-l înlocuiești

Arterele blocate cresc riscul de boli de inimă. Uleiul de palmier favorizează acest lucru și mulți români îl pun pe lista de cumpărături.
  • Publicat:
Uleiul folosit de români care crește colesterolul! Cu ce să-l înlocuiești
Foto: shutterstock

Când vorbim de sănătatea inimii, colesterolul crescut este una dintre cele mai mari amenințări, iar asta pentru că atunci când nivelul depășește valorile optime, organismul formează depozite de grăsime care pot bloca circulația sangvină prin vasele de sânge. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) menționează că arterele blocate pot ridica semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral, iar vinovat de acest aspect poate fi și un anumit tip de ulei, mai exact uleiul de palmier.

Este o problemă de sănătate destul de serioasă și comună care apare de cele mai multe ori din lipsa activității fizice, dietei nesănătoase sau consumului excesiv de alcool și fumatul.

Deși acești factori pot contribui la creșterea colesterolului, există câteva schimbări pe care le poți face în dietă care să te țină la distanță de această problemă. De exemplu, înlocuirea uleiului pe care-l folosești la gătit ar putea fi un prim pas. Potrivit studiului publicat în The Journal of Nutrition, uleiul de palmier este cel mai periculos ulei care afectează nivelul colesterolului, iar asta pentru că el conține o cantitate generoasă de grăsimi saturate.

Uleiul de palmier, cel mai periculos ulei pentru nivelul colesterolului

Studiul publicat în The Journal of Nutrition sugerează că spre deosebire de uleiurile vegetale scăzute în grăsimi saturate, uleiul de palmier crește semnificativ nivelul de colesterol LDL. Potrivit Harvard Health, grăsimile saturate care se regăsesc în acest tip de ulei, dar și în uleiul de cocos, carnea roșie, unt și majoritatea înghețatelor sunt dăunătoare pentru sănătate și trebuie consumate cu moderație. Deși nu sunt atât de periculoase precum grăsimile trans, cresc semnificativ nivelul colesterolului.

Ce uleiuri să folosești

Înlocuiește uleiul de palmier cu grăsimile nesaturate pentru a reduce riscul de colesterol crescut. Într-o analiză din 2018 publicată în Journal of Lipid Research, cercetătorii au descoperit că uleiurile din semințe, precum semințe de floarea soarelui, de rapiță și semințe de in ajută la scăderea nivelului colesterolului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân