Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-COVID dacă ești alergic, suferi de o formă de cancer sau de o boală autoimună

Vaccinul anti-COVID și alergiile • Vaccinul anti-COVID și cancerul • Vaccinul anti-COVID și bolile autoimune • Cunoscute și necunoscute despre vaccinul anti-COVID
  • Publicat:
Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-COVID dacă ești alergic, suferi de o formă de cancer sau de o boală autoimună
Foto: Profimedia

Vaccinul anti-COVID de la Pfizer&BioNTech bazat pe tehnologia ARN mesager suscită în continuare numeroase controverse. Multe persoane se întreabă, justificat de altfel, dacă pot face acest vaccin fără să le fie pusă în pericol viața sau dacă acesta va fi la fel de eficient în cazul lor precum în cazul persoanelor sănătoase, fără alte afecțiuni.

Concret, cele 3 mari îngrijorări privind vaccinul anti-COVID de la Pfizer, deocamdată singurul aprobat în Uniunea Europeană, vizează reacțiile adverse survenite în cazul persoanelor cu alergii, cu diverse forme de cancer sau care urmează un tratament imunosupresor sau al celor care sunt diagnosticate cu o boală autoimună.

Le luăm pe rând și încercăm să lămurim aceste aspecte, dar și altele, pe baza datelor disponibile la acest moment.

Pentru informații corecte și sigure despre vaccinul anti-COVID și despre strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România accesați vaccinare-covid.gov.ro

Vaccinul anti-COVID și reacțiile alergice

De la debutul campaniei de vaccinare au fost sesizate câteva cazuri de reacții alergice severe (șoc anafilactic), dar niciun deces, pentru că această reacție a organismului poate fi contracarată cu epinefrină. Nicio persoană NU a decedat ca urmare a reacției alergice severe cauzate de vaccinul anti-COVID Pfizer&BioNTech.

Persoanele care vor să se vaccineze și știu că au o reacție alergică la unul dintre ingredientele din vaccin (foarte probabil la polietilenglicol, un compus care se regăsește și în unele produse cosmetice sau în laxative) sau prezintă alte tipuri de alergii (la anumite alimente, la blana de animale, latex etc.) trebuie să aducă la cunoștința personalului medical care efectuează vaccinarea acest aspect, pentru a interveni rapid în cazul apariției unei astfel de reacții alergice.

Persoanele cu un teren alergic preexistent care doresc să se vaccineze sunt monitorizate timp de 30 de minute de la vaccinare, tocmai pentru a se interveni, în cazul în care situația o impune.

Dacă nu se cunoaște acest aspect, persoana care dorește să se vaccineze va fi oricum sub supravegherea strictă a personalului medical care administrează vaccinul, timp de 15 minute.

Persoanele cu istoric de sindrom Guillain-Barre sau paralizie Bell nu prezintă contraindicație la vaccinarea anti-COVID, dar pentru orice eventualitate este recomandată discuția cu medicul curant.

Vaccinul anti-COVID și afecțiunile oncologice

Persoanele imunocompromise, deci care au imunitatea scăzută ca urmare a unei afecțiuni oncologice sau a tratamentului chimio- sau radioterapic, precum și persoanele cu HIV pot fi vaccinate împotriva COVID-19, dar este posibil ca vaccinul să nu producă un răspuns imun suficient de puternic, din cauza bolii preexistente.

În consecință, sunt în continuare la risc să dezvolte forme simptomatice de COVID-19, în cazul contractării virusului SARS-CoV-2. Aceste categorii de persoane trebuie să ceară mai multe informații medicului curant despre starea lor de sănătate și despre posibilele reacții adverse ce pot apărea în urma vaccinării, precum și despre eficiența vaccinului anti-COVID în cazul lor.

Vaccinul anti-COVID și bolile autoimune

Persoanele cu boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă, boala Crohn, colită ulcerativă, psoriazis, scleroză multiplă, diabet zaharat de tip 1 etc.) pot fi vaccinate împotriva COVID-19.

Bolile autoimune nu constituie contraindicație la vaccinare, dar este posibil, la fel ca în cazul persoanelor imunocompromise, ca răspunsul imun după vaccin să nu fie atât de bun în comparativ cu o persoană care nu urmează un tratament imunosupresor, lucru valabil, de altfel, pentru toate vaccinurile, nu doar pentru cel anti-COVID.

Îngrijorările principale ale persoanelor cu afecțiuni autoimune sunt următoarele:

  • Vaccinul anti-COVID va declanșa o reacție puternică a sistemului imun, care va agrava simptomele bolii pe care o am?
  • Medicamentele imunosupresoare pe care le iau pentru boala autoimună pot reduce eficiența vaccinului sau pot declanșa diverse reacții adverse?

În studiul Pfizer au fost incluse și persoane cu boli autoimune și nu au fost înregistrate reacții adverse după vaccinare, nici o înrăutățire a afecțiunii. Cu toate acestea, dacă sunteți încă reticenți, vă puteți consulta cu medicul curant înainte de a lua o decizie în acest sens.

Cunoscute și necunoscute despre vaccinul anti-COVID

Ce știm cu siguranță, din studiile clinice de fază 3, este că vaccinul anti-COVID are o eficiență de 95%, dacă sunt efectuate cele 2 doze de vaccin, la un interval de 21 de zile. Asta înseamnă că 5% dintre persoanele vaccinate ar putea să nu dezvolte deloc anticorpi sau că pot dezvolta anticorpi, dar la un nivel mai scăzut.

Ce înseamnă eficiență, din punctul de vedere al producătorului: că anticorpii dezvoltați în urma vaccinării previn formele simptomatice ale bolii COVID-19, inclusiv pe cele foarte severe.

Încă nu se cunoaște dacă vaccinarea previne transmiterea virusului către alte persoane, odată contractat, pentru că obiectivul principal al studiului de fază 3 pentru vaccinul anti-COVID Pfizer&BioNTech nu a presupus măsurarea transmisibilității SARS-CoV-2 după vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea formelor simptomatice de COVID-19, potrivit vaccinare-covid.gov.ro, platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 în România.

Persoanele cu vârsta sub 16 ani nu pot fi deocamdată vaccinate cu vaccinul anti-COVID de la Pfizer&BioNTech, pentru că în studiile clinice care au stat la baza autorizației de punere pe piață a vaccinului nu au fost incluse aceste categorii de vârstă.

Cu toate acestea, Pfizer a demarat un studiu de fază 3 în luna iulie în care au fost înrolați 1.090 de copii cu vârste între 12 și 16 ani. Așadar, se așteaptă rezultatele acestui studiu clinic, cel mai probabil în primăvara anului 2021, înainte ca vaccinarea să poată fi recomandată și acestor categorii de vârstă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân