Guillain-Barec (sindrom al lui)

Inflamaţie acută a rădăcinilor nervilor în punctul lor de emergenţă din măduva spinării şi demielinizare (distrugere a tecii de mielină care încon­joară fibrele nervoase) a nervilor periferici, care provoaca paralizii. Sinonime: paralizie ascendenta, poliradiculonevrita acută.

Mecanismul acestui sindrom este autoimun, organismul fabricând anticorpi împotriva propriilor lui constituenţi.

Boala cuprinde trei faze. Prima faza (aproximativ 4 săptămâni) este caracterizată prin apariţia unei paralizii a membrelor inferioare, se întinde apoi simetric la membrele superioare (tetraplegie) şi la nervii cranieni, provocând o paralizie facială, tulburări oculomotorii şi tulburări ale deglutiţiei. Aceste semne sunt insotite frecvent de furnicături, dureri musculare, ale spatelui, poate apărea o paralizie a muşchilor respiratori .

A doua fază este carac­terizată prin persistenţa semnelor precedente, uneori timp de mai multe luni. Ceea de a treia fază, care durează de la câteva săptămâni la mai multe luni, este cea de recuperare, semnele dispărând treptat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal