Ce simptome sunt normale la menopauză?

Insuficiența sau chiar lipsa hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron) în sânge are ca și consecință instalarea multor simptome, multe fiind inconfortabile pentru femeia aflată la menopauză.
  • Publicat:
Ce simptome sunt normale la menopauză?
Foto: Shutterstock

Nu poți niciodată extrem de bine pregătită când vine vorba despre corpul tău. Informarea însă joacă un rol vital alături de consultarea unor specialiști precum medici și psihoterapeuți pentru femeile aflate la menopauză.

Iată câteva simptome des întâlnite la femeile aflate la menopauză. Sfatul medicilor ginecologi este ca femeile care au început această etapă din viață să ceară ajutor de specialitate atât la medici cât și în programe suport de psihoterapie.

Ce modificări pot apărea în corpul unei femei care a trecut la menopauză?

Despre femeile la menopauză se spune că sunt pretențioase, nervoase, nu pot respira corect, nu se pot concentra la fel ca înainte. Ei bine,aproximativ 45% dintre femei au parte de modificări fiziologice: insomnii sau

tulburări de somn, dureri de cap și chiar migrene, lipsă de energie, oboseală, iritabilitate, depresie.

Un procent și mai mare dintre femeile aflate la menopauză (80%) experimentează așa numitele bufeuri. Bufeurile sunt episoade în care se instalează în corp un val de căldură și care va dispărea brusc. Unele femei pot experimenta chiar și mai mult de 15 bufeuri într-o zi. Iar evident, viața ei socială se va reduce semnnificativ în aceste perioade.

Durerile de cap sau chiar migrenele sunt alte simptome pe lângă bufeuri resimțite din plin în menopauză.

Mai bine de jumătate dintre aceste femei au episoade de bufeuri și migrene cu câțiva ani înainte de instalarea menopauzei.

Simptome ale menopauze resimțite la nivel psihic

Aproape la jumătate dintre femeile la menopauză pot apărea stări de  furie, pot deveni iritabile mult mai ușor ca înaite. Nici anxietatea, depresia nu le ocolesc pe unele femei aflate la menopauză. Mai puțin focus, mai puțin somn sau stare de somnolență și modificarea stimei de sine în sens negativ sunt alte probleme cu care se confruntă femeile de peste 50 de ani.

Simptome ale menopauzei resimțite la nivelul organelor sexuale

Evident, în această perioadă a vieții se poate instala la mai bine de 60% dintre femei sindomul urogenital de menopauză (atrofie uretrală, atrofie vaginală, disfuncții sexuale), dar și infecții urinare. De asemenea, incontinența urinară, retenția urinară sunt alte probleme la care trebuie să facă față femeile aflate la menopauză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”