Ce să faci și ce să nu faci după o noapte în care nu ai dormit bine?

Ce trebuie să faci sau să nu faci după o noapte de nesomn ca să ai o zi ușoară și o viitoare noapte mai bună.
  • Publicat:
Ce să faci și ce să nu faci după o noapte în care nu ai dormit bine?
Envato

Seara trecută nu prea ai reușit să dormi? Te-ai zvârcolit în pat, te-ai trezit la câteva minute, iar de dimineață te-ai trezit mai obosit decât erai când te-ai pus în pat cu dorința de a te odihni după o zi solicitantă?

Ceea ce înseamnă că ziua ce va urma va fi și mai dificilă. Nu te îngrijora, lucrurile nu sunt atât de rele precum par, dacă urmezi câțiva pași simpli care te vor ajuta să îți revii după o noapte de nesomn sau o noapte cu un somn solicitant.

Cum ai o zi mai ușoară și cum te asiguri că noaptea următoare va fi una mai bună?

Ce să nu faci

Nu da snooze

După o noapte dificilă, când abia ai senzația că ai reușit să adormi, sună alarma. Bineînțeles că primul lucru pe care îl faci este să dai snooze – cele 10 minute care te vor salva. Doar că, de fapt, mai rău îți fac.

Chiar și o jumătate de oră de „snooze după snooze” contribuie la instaurarea unui grad mare de stres în organismul tău.

Plus că, cu fiecare alte 10 minute de amânare, îți scurtezi timpul de pregătire. Imaginează-ți, dormi cu 10 minute mai mult (bine, „dormi” este un termen generos în această situație), apoi alergi de colo-colo prin casă ca să fii gata la timp, și te stresezi în plus pentru că cel mai probabil vei întârzia.

Nu îți face asta de unul singur.

Nu-ți lua liber

Toți am făcut asta măcar o dată, epuizați am trimis șefului un mesaj, am inventat o scuză și am încercat să adormim la loc. Poate până la prânz. Teoretic sună ideal, practic nu!

Oricât de tentant ar fi să pui în practică acest plan, cel mai sănătos pentru corpul și mintea ta este să ai consecvență, să îi oferi un ritm intern pentru care este pregătit: să mergi la somn și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră.

Păstrarea acestei rutine este benefică chiar și atunci când nu ai dormit bine, este un mod eficient de a readuce ciclul circardian pe drumul cel bun.

Ce să faci?

Ieși la soare

Expunerea la soare, chiar și într-o dimineață cumplită, cum este cea pe care am tot descris-o, îți restează ceasul interior și oferă corpului și minții un boost de energie.

Așadar, vrei să dormi mult mai bine noapte care va urma? Atunci ridică-te din pat și expune-te cât mai repede luminii naturale.

Poți face asta și de câteva ori, de-a lungul zilei, chiar dacă ești la birou. De exemplu, în timpul pauzei de masă, mergi și mănâncă în cel mai apropiat parc.

Cafea, dar nu foarte multă

Să bei cât mai multă cafea după o noapte acerbă este foarte tentant, de parcă te-ai agăța de o vestă de salvare. Care, totuși, e posibil să fie desumflată.

Iată și de ce: cofeina rămâne în organism pentru câteva ore bune, așadar, dacă bei constant cafea, de-a lungul zilei, s-ar putea ca atunci când vrei să mergi din nou în pat, cofeina să fie încă acolo pregătită să te țină treaz.

Altfel, nu îți refuza ceașca de cafea de la prima oră; fără ea sigur te vei simți și mai lipsit de energie, lipsa ei inducându-ți o stare de iritabilitate sau chiar dureri de cap.

Exerciții fizice

Oricât de clișeic începe să sune, câteva minute de exerciții fizice realizate la timpul lor, pot face minuni. Îți pot îmbunătăți starea generală de peste zi și calitatea somnului de mai târziu.

Doar nu le face prea aproape de ora de culcare: stimulează corpul să furnizeze cortizol – hormonul care te face să fii mai alert. Perfect pentru dimineți, dăunător pentru seri târzii.

Dacă, totuși, nu îți poți face exercițiile fizice decât seara, încearcă să fie cu cel puțin 3 ore înainte să mergi la culcare.

Un pui de somn

20 de minute de somn îți poate ascuți simțul atenției și îmbunătăți abilitățile motorii. 90 minute pot îmbunătăți gândirea creativă. Însă orice „pui de somn” mai scurt, mai lung sau undeva între 20 și 90 de minute, îți poate dăuna mult mai mult decât îți poate face bine.

Cel mai probabil, te vei simți amețit și te vei concentra și mai dificil decât o făceai înainte.

Plus că, un „pui de somn” târziu în zi îți poate afecta capacitatea de a adormi seara și, așa, te vei trezi într-un cer vicios al insomniei și al unei rutine de somn dezordonată.

Concluzie

Printre obiceiurile pe care nu trebuie să le faci după o noapte dificilă de somn putem enumera și: să nu consumi alcool, să nu fumezi, să nu pierzi timpul pe Social Media, să nu iei decizii importante – toate îți pot ține creierul în priză și te vor împiedica să te odihnești corespunzător.

Altfel, să te hidratezi, să te relaxezi cu o baie fierbinte înainte de somn, să mănânci, pe parcursul zilei, alimente ușoare, cu un conținut scăzut de grăsimi, poate chiar să iei un supliment cu melatonină – sunt obiceiuri de trecut pe lista cu ce este recomandat să faci.

Citește și: Gestul greșit pe care îl faci înainte de a merge la culcare. 5 reguli de bază când suferi de insomnie

Sursă: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”