Heterocromia este un termen folosit pentru a descrie ochii de culori diferite – de exemplu, unul albastru, altul verde.
Un alt termen folosit este heterocromia iridis, care se referă la culoarea irisului, structura circulară care înconjoară pupila şi care conţine melanină, pigmentul care oferă culoare ochilor.
Pe măsură ce cantitatea de melanină din iris este mai redusă, cu atât culoarea ochilor va fi mai deschisă.
De exemplu, ochii albaştri au cea mai scăzută cantitate de melanină. La polul opus, ochii căprui au cea mai crescută cantitate de melanină.
Heterocromia nu este o boală a ochilor, deci nu afectează vederea. Inclusiv animalele pot avea ochi de culori diferite.
Cele mai comune rase de câini care au ochi de culori diferite sunt: husky siberian, border collie, corgi, marele danez, chihuahua şi ciobănescul australian. Dintre feline, cele care prezintă frecvent heterocromie sunt: angora, sfinx, bobtail japonez şi pisica turcească van.
Ochii de culori diferite oferă un aspect exotic, captivant. Numeroase vedete prezintă această trăsătură deosebită, printre care Mila Kunis, Kate Bosworth sau Henry Cavill, actorul britanic care l-a interpretat pe celebrul personaj Superman.
Vezi mai jos o GALERIE FOTO cu vedete care au ochi de culori diferite!
Există 3 tipuri de heterocromie, în funcţie de extinderea culorii:
În majoritatea cazurilor, heterocromia este benignă, deci nu afectează calitatea vederii. Un nou-născut poate avea heterocromie benignă care nu este evidentă, dar care devine sesizabilă în copilărie, pe măsură ce irisul absoarbe melanină. Aceasta este numită heterocromie congenitală şi este, de regulă, o trăsătură moştenită din familie.
Heterocromia poate surveni şi pe fondul unor mutaţii genetice în stadiul embrionar.
Alteori însă, heterocromia la copii poate fi semnul unei afecţiuni, în special de tip congenital, precum:
Heterocromia poate fi şi dobândită, iar printer cause se numără:
Pentru a determina cu exactitate dacă heterocromia este benignă sau dobândită, este important consultul la medical oftalmolog. Astfel, medical poate exclude posibilele cauze ale heterocromiei sau poate stabili un plan de tratament, dacă este necesar.