Cauzele bolilor de ficat. Nu doar alcoolul distruge ficatul!

09.02.2022
Cauzele bolilor de ficat. Nu doar alcoolul distruge ficatul!
Sursa foto: Shutterstock

Pe lângă consumul de alcool, cauzele bolilor de ficat includ diabetul, hipertensiunea arterială, dar nu numai. Mulți factori de risc asociați cu boala de ficat gras pot fi însă evitați, dacă avem o dietă echilibrată și facem zilnic mișcare. 

Vezi mai jos care sunt cauzele bolilor de ficat.

Care sunt cauzele bolilor de ficat?

Boala de ficat gras sau steatoza hepatică nonacoolică nu are încă o cauză bine definită. Există însă câțiva factori de risc pe care specialiștii au reușit să îi identifice. Prin aceștia se numără:

De asemenea, există și cauze mai puțin comune, cum ar fi:

Și copiii pot avea ficat gras!

Se estimează că 10% dintre copiii americani cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, adică aproape 6 milioane, se confruntă cu boala de ficat gras. Afecțiunea a luat amploare mai ales în ultimii 20 de ani, ca urmare a fenomenului epidemic numit obezitate infantilă.

Supraalimentarea, alimentele foarte grase, dulciurile și lipsa de mișcare se numără printre cauzele bolilor de ficat la copii. În plus, acești factori cresc semnificativ riscul de diabet și alte afecțiuni asociate obezității.

Vestea bună este că bolile de ficat, atât la copii, cât și la adulți, pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață și a regimului alimentar.

Mișcarea zilnică și dieta bogată în fructe, legume, carne slabă, cereale sunt elementele esențiale care ajută la reducerea semnificativă a riscului de instalarea a bolii de ficat gras, dar și a altor afecțiuni asociate.

Surse: liverfoundation.org, medicalnewstoday.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!