Capsulita adezivă – ce este și cum se tratează? Explică dr. Tarek Nazer, ortoped

Nu neglijați durerile din zona umerilor. Adresați-vă medicului ortoped din timp pentru a trata eficient eventualele afecțiuni ale umărului. Iată informații despre capsulita adezivă.
  • Publicat:
Capsulita adezivă - ce este și cum se tratează? Explică dr. Tarek Nazer, ortoped
Dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, foto arhivă

Capsulita adezivă „atacă” capsula umărului care devine rigidă și extrem de dureroasă atunci când încercăm să folosim umărul iar capsula nu permite acest lucru. Simptomele se simt gradual, agravându-se odată cu înaintarea în timp. Dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică vine cu amănunte prețioase despre această afecțiune a umărului.

Umărul reprezintă o articulație complexă, fiind alcătuit din două articulații distincte: articulația glenohumerală (dintre humerus și omoplat) și articulația acromio-claviculară (dintre acromion și claviculă). Articulația este acoperită dintr-un grup de mușchi și tendoane, numită coafa rotatorilor, aceasta ajutând la mișcarea umărului în diferite direcții.

Fazele capsulitei adezive

Afecțiunea progresează lent, de aceea în diagnoză evaluăm situația în funcție de trei etape principale situația, fiecare cuprinzînd mai multe luni:

Faza dureroasă. Pe parcursul acestei etape, durerea apare la orice mișcare a umărului și devin observabile restricțiile dureroase ale mișcărilor.

Etapa de redoare. În această etapă se poate observa o diminuare a durerii, totuși umărul este din ce în ce mai înțepenit, iar mișcările care pot fi realizate acum sunt mult mai puține.

Faza de dezghețare. În timpul desfășurării acestei etape, pacienții pot realiza mai multe mișcări. Pentru unii, durerea este mai intens resimțită pe parcursul nopții, ceea ce cauzează dereglări ale somnului.

Ce soluții de ameliorare a durerii sunt în cazul capsulitei adezive?

Tratamentul vizează reducerea durerii şi a inflamaţiei articulare, încetinirea sau oprirea evoluţiei leziunilor distructive ale încheieturilor, menţinerea funcţiei articulare şi a calităţii vieţii pacientului.

Infiltrațiile cu acid hialuronic sau cele cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) în funcție de caz, sunt tratamente cu rezultate excepționale în cazul sindromului de umăr dureros atunci când ne prezentăm la medicul ortoped în fazele incipiente. Infiltraţiile nu sunt dureroase, procedura în sine nu durează mult, iar durerile cedează în peste 90% din cazuri.

Când este necesar tratamentul chirurgical pentru capsulita adezivă

În cazurile avansate, unde capusla este foarte rigidă este indicat tratamentul chirurgical artroscopic pentru a elibera articulația umărului și apoi o perioadă de recuperare de aproximativ de 2-3 luni pentru a putea folosi umărul fără dureri, de aceea este foarte important să apelăm la medicul ortoped la primele semne de rigiditate sau dureri ale umerilor și să nu ignorăm semnele de alarmă pe care le transmite organismul nostru atunci când suferă de o afecțiune .

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân