Când știi dacă ai sau nu nevoie de psihoterapie

Sănătatea mintală este extrem de importantă, iar psihoterapia te poate ajuta să depăsești momentele dificile ale vieții.
  • Publicat:
Când știi dacă ai sau nu nevoie de psihoterapie

Fiecare dintre noi avem probleme, mai mici sau mai mari, însă vindecarea ar trebui să fie, în orice circumstanță, singura soluție. Poate că deja te-ai gândit la psihoterapie, însă nu ești sigur că aceasta este varianta potrivită pentru tine. De aceea, în atrticolul prezent, vom puncta motivele pentru care tu, în acest moment, ai nevoie să apelezi la psihoterapie.

Discuția despre propria sănătate mintală cu un psihoterapeut este considerată a fi îngrijire prevenitivă pentru tot ce ține de sănătatea emoțională.

„Este vorba despre strategii de învățare și instrumente pe care le puteți folosi pentru a naviga în viață și a ne proteja sănătatea mintală, astfel încât să nu fim inundați sau copleșiți”, spune dr. Crawford, care este psihiatru pentru adulți și copii și profesor asistent de psihiatrie la Boston. Facultatea Universitară de Medicină.

Afecțiuni ce pot fi tratate prin psihoterapie

Cele mai comune afecțiuni legate de sănătatea mintală care pot fi tratate cu ajutorul psihoterapiei sunt anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, tulburările de panică, tulburările de alimentație, abuzul de substanțe și tulburările de personalitate.

Cercetările sugerează că avantajele terapiei continuă chiar și după oprirea ședințelor. Pacienții se simt mai bine cu ei înșiși, reducându-și simptomele psihiatrice și dezvoltând abilități și instrumente de adaptare pe termen lung pentru a gestiona provocările vieții.

Psihoterapie pentru toată lumea

Psihoterapia poate ajuta și persoanele care nu au niciun diagnostic din sfera sănătății mintale.

Potrivit unui sondaj realizat de Barna Group, o companie privată de cercetare din California, 28% dintre persoanele care au început terapia au făcut acest lucru în urma unei traume, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, boala, un accident sau un divorț. Alți 19% și-au început călătoria în lumea terapiei în timp ce se aflau într-o perioadă de tranziție în viață, precum căsătoria, mutarea, începerea unui nou loc de muncă sau nașterea unui copil.

„Terapia este un pas necesar pentru a prelua controlul asupra sănătății tale mintale și a avea grijă de tine.”, spune Crawford.

Pentru mulți, a vorbi cu un profesionist în sănătate mintală oferă o oportunitate unică de a avea un spațiu pentru a reflecta asupra gândurilor și sentimentelor proprii, indiferent de motivul pentru care te adresezi acestuia.

Terapia ar putea fi utilă pentru oricare dintre acești factori de stres:

  • Să se împace cu o boală cronică existentă sau cu moartea și decesul în familie
  • Luptă cu probleme financiare, pierderea locului de muncă sau probleme la locul de muncă
  • Gestionarea stresului relațional, inclusiv încercarea de a face o căsnicie să funcționeze, îngrijirea copiilor mici sau a părinților în vârstă și gestionarea prieteniilor
  • Recuperarea după abuz fizic sau sexual
  • Asistarea la violență sau la un eveniment traumatizant
  • A face față problemelor sexuale, fie că sunt cauzate de o cauză fizică sau psihologică

Cum decizi că ai nevoie de psihoterapie

Cu toții ne confruntăm cu obstacole la un moment dat în viața noastră. Uneori, să ne facem timp suplimentar pentru îngrijirea sufletului și să vorbim cu un prieten sau un membru al familiei care ne susține ne-ar putea ajuta să trecem mai ușor prin aceste momente dificile. Alteori, aceste soluții nu sunt suficiente.

În orice caz, decizia de a începe un proces de pshihoterapie este una foarte personală și, pentru aceasta, e nevoie să îți răspunzi la următoarele întrebări:

  • Este o problemă care mă tulbură?
  • Petrec mult timp gândindu-mă la această problemă în fiecare zi sau săptămână?
  • Mă determină să mă ascund sau să mă retrag social? Îmi afectează calitatea vieții?
  • Problema interferează cu un aspect al vieții mele?
  • Ocupă mai mult de o oră din gândurile mele în fiecare zi?
  • Interferează cu productivitatea mea la serviciu sau la școală?
  • Îmi rearanjez stilul de viață din cauza aceasta?
  • Ai gânduri suicidale?

Dacă ai răspuns cu cel puțin un „Da” la oricare dintre aceste întrebări, înseamnă că este timpul să te adresezi unui psihoterapeut, pentru a te cunoaște mai bine și a te vindeca de acele lucruri care îți tulbură sufletul.

Surse externe:

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-do-i-know-if-i-need-therapy/

https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db419.htm

https://www.apa.org/news/press/releases/2010/01/psychodynamic-therapy

Sursă foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân