Boala care îți transmite deficitul de omega-3. Se citește în ochi

Problemele de vedere pot semnala deficitul de omega-3, sugerează cercetările. Iată care este boala care transmite aceste semnale.
  • Publicat:
Boala care îți transmite deficitul de omega-3. Se citește în ochi
Foto: envato

Acizii grași omega-3 din dietă pot preveni probleme serioase de sănătate. Problemele de vedere pot fi un semn al deficitului de omega-3, sugerează cercetările. Degenerescența maculară este o boală a ochilor asociată deficitului de acizi grași omega-3.

Fiind o afecțiune medicală des întâlnit, afectează un număr mare de persoane trecute de vârsta de 40 de ani și rezultă pierderea vederii centrale, dar nu orbirea completă.

Un review făcut pe nouă studii, care include 90.000 de participanți arată că o dietă bogată în acizi grași omega-3 este asociată cu o reducere de 38% a riscului de degenerescență maculară.

Acizii grași omega-3 sunt acizi polinesaturați considerați esențiali în organism pentru că el nu îi poate produce natural, dar pot fi obținuți în urma dietei. Aceste tipuri de grăsimi sunt de cele mai multe ori întâlnite în peștele gras și are numeroase beneficii pentru sănătate, motiv pentru care se și numesc „grăsimi sănătoase”.

Acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul alfa-linolenic (ALA) sunt principalele tipuri de acizi grași omega-3.

Peștii grași precum somonul, sardinele, heringul, păstrăvul și uleiul de pește, inclusiv uleiul de ficat de cod sunt bogate în EPA și DHA. ALA se regăsește în alimente vegetale precum nuci și semințe, miezul de nucă fiind una dintre cele mai bune surse care conține acest nutrient.

Primele semne ale degenerescenței maculare sunt vederea încețoșată, dificultatea de a citi sau de a observa detalii la televizor precum recunoașterea facială. Un studiu arată că în urma consumului de pește o dată sau de două ori pe săptămână se reduce riscul de degenerescență maculară asociată vârstei cu 42%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân