Norovirus: cum se transmite, care sunt cele mai comune simptome și ce tratament trebuie să urmezi?

Foarte contagios, Norovirusul devine din ce în ce mai prezent în fișele medicale ale oamenilor din prezent. Ce este Norovirus?
  • Publicat:
Norovirus: cum se transmite, care sunt cele mai comune simptome și ce tratament trebuie să urmezi?
Profimedia

Cunoscut colocvial drept „răceală la stomac”, Norovirusul (NOV) sau „virusul Norwalk” (după regiunea unde a fost descoperit în 1968) este responsabil cu afecțiunile gastrointestinale la nivel global. Foarte contagios, Norovirusul devine din ce în ce mai prezent în fișele medicale ale oamenilor din prezent.

În acest material ți-am pregătit câteva informații pe care trebuie să le știi despre acest virus pentru a-l identifica și bineînțeles pentru a-l trata dacă te confrunți cu simptomele lui.

„Norovirusul este un virus foarte contagios care provoacă gastroenterită. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale gastroenteritei din întreaga lume”, a declarat doctor Scott Roberts, profesor asistent în boli infecțioase la Yale School of Medicine.

Citește și: Tu ştii cum se manifestă răceala la stomac sau gastroenterita?

Moduri de transmitere ale Norovirus

Există mai multe căi prin care Norovirusul se transmite, de la contactul direct la cel indirect, contaminarea fiind una fecal-orală.

„Transmiterea acestui agent patogen se intermediază cel mai frecvent prin contactul cu mâinile sau fluidele corporale ale unei persoane infectate, prin consumul de alimente/apă infestată pe care o persoană infectată le-a manipulat sau prin atingerea unei suprafețe contaminate”, a clarificat Scott Roberts.

Peste 90% dintre focarele de Norovirus sunt asociate mai degrabă cu tramisterea directă de la o persoană la alta, mai ales în instituțiile medicale.

În urma mai multor analize epidemiologice realizate atât în SUA, cât și în spațiul european, s-a remarcat că NOV se transmite în cele mai multe cazuri prin intermediul produselor alimentare, aceasta fiind o cauză comună a toxiinfecției alimentară.

Deși cazurile sunt în creștere, evidența lor este foarte dificil de cuantificat, în primul rând pentru că nu sunt monitorizate așa cum se întâmplă în cazul virușilor respiratori (cum ar fi gripa sau COVID-19).

Însă, există o explicație logică pentru care numărul cazurilor de Norovirus a crescut în această iarnă și aceasta pare să aibă legătură cu faptul că, după perioada de distanțare, oamenii nu au mai ținut cont de măsurile de prevenire a infecțiilor legate de coronavirus, printre care se număra și spălarea și dezinfectarea mâinilor.

Din cauza naturii extrem de contagioase a virusului, poate fi destul de dificil să gestionezi un astfel de agent patogen, însă primul pas cu care trebuie să îl faci este acela de a cunoaște simptomele infecției cu Norovirus.

Bine de știut!

  • Norovirus este un agent patogen în multe dintre cazurile de enterocolită la copii;
  • Persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani, cu simptome severe, prezintă un risc ridicat;
  • Perioada de incubație a infecției poate varia între 15 și 51 de ore;
  • Pacienții pot elimina fecal virusul până la 8 săptămâni după dispariția simptomelor;
  • O treime dintre infecții sunt asimptomatice.

Semne și simptome ale NOV

Cele mai comune simptome cu care te poți confrunta atunci când ai Norovirus sunt crampele abdominale, greață, vărsături.

Vărsături

Vărsăturile pot fi semnele care fac diferența între Norovirus și orice alte cauze ale gastroenteritei unde diareea este mai frecventă.

Diaree și dureri de stomac

Totuși, diareea poate fi, de asemenea, un simptom al Norovirusului. De obicei, cazurile în care apare diareea sunt însoțite de greață și dureri de stomac sau crampe.

Febră

Deși nu este la fel de frecventă precum vărsăturile și diareea, febra poate fi un simptom și în cazul infecției cu agentul patogen Norovirus.

Dureri de cap

Un alt simptom mai puțin raportat, dar predominant mai ales în cazul persoanelor ceva mai în vârstă este durerea de cap.

De exemplu, dacă ai dureri de cap intense și concomitent febră, ar trebui să îți faci cât mai repede o programare la medic.

Tot în cazul celor mai vârstnici s-a remarcat că durerile de cap, senzațiile de amețeală (vertij) sau chiar senzația de sete constantă pot continua pe o perioadă de până la 19 zile de la debutul afecțiunii.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul este, de obicei, asociat simptomelor, și este identificat clinic prin teste ale materiilor fecale.

O hemogramă poate să prezinte următoarele specificități:

  • Creșterea celulelor neutrofile;
  • Ușoară creștere a leucocitelor;
  • Scăderea limfocitelor (limfopenie).

Ce trebuie să faci dacă ai fost contaminat cu Norovirus?

În primul rând trebuie să rămâi hidratat. Simptomele NOV sunt majoritatea factori puternici ai deshidratării organismului, mai ales atunci când ai diaree severă.

Rămâi hidratat „bând apă, sucuri sau supă de pui cu o cantitate mică de sare în compoziția ei”, recomandă medicii pentru Huffpost.

Cum îți dai seama dacă ești deshidratat? Ai dificultăți când vrei să urinezi, urina are o culoare închisă, te simți obosit sau ai gura uscată. În cazul copiilor foarte mici, simptomele deshidratării pot include, de asemenea, mai puține scutece umede.

Fii atent la igienă. Când vine vorba despre uciderea germenilor, dezinfectantul pentru mâini nu este suficient pentru a te proteja împotriva norovirusului.

Pentru a opri răspândirea norovirusului, recomandarea medicilor este să te speli pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, mai degrabă decât să folosești dezinfectant.

De asemenea, ar trebui să dezinfectezi suprafețele cu care intri cel mai des în contact.

„Norovirusul poate supraviețui pe suprafețe pentru perioade lungi de timp, fiind relativ rezistent la temperaturi scăzute, dar și la căldură, și nu este ucis cu ușurință de alcool.”

Doctor Suchindran, medic specialist în infecțioase, a recomandat și folosirea detergentului pe bază de înălbitor — excelent pentru dezinfectarea suprafețelor pe care le atingi foarte des cum ar fi băile, suprafețele din bucătărie.

Un alt aspect foarte important este, ca și în cazul altor infecții, odihna. Pentru a-i oferi organismului șansa să se recupereze, trebuie să te odihnești cât mai mult timp posibil.

În funcție de simptome, tratamentul poate să includă și antiemetice, analgezice, medicamente antisecretorii (care reduc aciditatea gastrică).

Dacă pentru unii oameni, tratarea la domiciliu este suficientă, în cazurile ce prezintă simptome ceva mai severe, este nevoie de îngrijire medicală specializată.

Deși în cele mai multe cazuri spitalizarea nu este necesară, pentru cei care au deja alte afecțiuni și implicit un sistem imunitar mai scăzut poate fi o plasă de siguranță.

De asemenea, ceea ce ne-a învățat și pandemia de coronavirus: dacă ești bolnav, stai acasă mai ales în cazul bolilor atât de contagioase precum infecția. cu Norovirus. Nu mergi la birou și nu trimiți copilul la școală dacă ai NOV, pentru binele tău, dar și al celor din jur.

Citește și: 10 semne pe care le dă FLURONA. Cum te simți când ești infectat simultan cu gripă și COVID-19

Sursă: www.ncbi.nlm.nih.gov

huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being