Balerinii, din nou în tendințe. De ce nu recomandă medicii acest tip de încălțăminte

  • Publicat:
Balerinii, din nou în tendințe. De ce nu recomandă medicii acest tip de încălțăminte
Foot: Shutterstock

Balerinii revin în tendințe, dar medicii nu se declară foarte încântați, deoarece acest tip de încălțăminte poate duce la apariția sau agravarea unor probleme de sănătate la nivelul picioarelor. Chiar dacă par confortabili, balerinii nu asigură un suport adecvat picioarelor, atenționează medicii. 

De ce sunt balerinii dăunători pentru sănătate

„Talpa plată și flexibilă a balerinilor nu este ideală pentru arcada din talpa piciorului. Această lipsă de susținere poate duce la probleme precum fasceita plantară”, explică podiatrul Saylee Tulpule.

Fasceita plantară cauzează durere în zona călcâiului, care poate scădea în intensitate pe parcursul zilei. Nu este o durere constantă, însă se poate activa de regulă în timpul nopții, când piciorul este relaxat.

De asemenea, din cauza lipsei de amortizare și a faptului că balerinii nu au barete sau curele poate crește riscul de fracturi de tibie, monturi, bătături și tendinită.

Având în vedere că majoritatea balerinilor au forma rotunjită și îngustă, „degetele pot sta prea strânse, ceea ce favorizează apariția deformărilor, în special degetul în ciocan, sau a îngroșării unghiilor”, adaugă medicul.

Atunci când piciorul nu are o poziție confortabilă și este forțat la fiecare pas, osul metatarsian suferă modificări. Așa apare deformarea piciorului care poate deveni chiar dureroasă în unele situații. Și în cazul în care monturile există deja, încălțămintea strâmtă contribuie la agravarea diagnosticului deoarece forțează piciorul și apasă pe zona în care s-au format monturile.

Sunt, totuși, și avantaje ale purtării balerinilor, cum ar fi ușurința cu care pot fi încălțați și descălțați, precum și riscul redus de entorse din cauza dezechilibrelor, având în vedere că nu au tocuri. Așadar, poți să îi porți ocazional – nu zilnic! – fără grija problemelor menționate anterior.

O variantă optimă este încălțămintea de tip barefoot, care conferă lejeritate maximă piciorului, asemănătoare mersului desculț.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân