Dr. Tarek Nazer, ortoped – ”Mersul incorect poate cauza scolioză, dureri de coloană şi monturi”

Suntem atât de obişnuiţi să ne încălţăm, încât mersul desculţ a devenit foarte rar. Unii pantofii deteriorează modul în care mergem şi riscăm afecţiuni diverse.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Tarek Nazer, ortoped - ”Mersul incorect poate cauza scolioză, dureri de coloană şi monturi”
Dr. Tarek Nazer, ortoped - ”Mersul incorect poate cauza scolioză, dureri de coloană şi monturi”, foto arhiva

De la paşii simpatici ca de pinguin ai unui copil ce abia învaţă să meargă ajungem să mergem zvelt şi să păşim cu încredere precum felinele. Totuşi nu toţi dintre noi mergem corect. Am aflat ce înseamnă mers incorect de la dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică.

CSÎD: Cum este definit din punctul de vedere al unui medic ortoped mersul corect?
Dr. Tarek Nazer:
Felul în care păşim este extrem de important. Scolioza, durerile de coloană şi chiar monturile pot avea drept cauză modul în care mergem. Pe lângă scolioză ori coxartroză (artroza şoldului),) din această cauză pot apărea si probleme la genunchi, la menisc, tendoane sau discuri intervertebrale.
Exerciţiile de streching ajută muşchii să se dezvolte în aşa fel încât să susţină partea anterioară a piciorului, ceea ce este o pregătire bună mai ales pentru femeile care poartă frecvent pantofi cu toc înalt.

Mersul desculţ în iarbă este sănătos

CSÎD: Ce semne şi simptome trădează o problemă de mers?
Dr. Tarek Nazer:
Dacă arcul plantar este prea înalt şi există şi o rigiditate a tălpii, atunci tendinţa este să se calce prea mult în exterior. Aceste şocuri de la nivelul tălpii se transmit la nivelul şoldului. La pacienţii diagnosticaţi cu coxartroză (artroza şoldului), un factor foarte important este tipul acesta de călcătură în exterior. Sfatul este să mergeţi cât mai mult timp desculţi, pe iarbă sau pe pământ şi purtaţi încălţăminte comodă, cu talpă flexibilă.

CSÎD: Ce teste se pot face pentru a observa dacă călcăm corect?
Dr. Tarek Nazer:
Există într-adevăr teste specifice. Vorbim de un dispozitiv care scanează felul în care călcăm atât când stăm pe loc, cât şi în mers. În testul static vom observa centrii de presiune, centrii de greutate, distribuţie, iar în dinamică vom avea date clare despre rulaj. Acest factor este de asemenea important în mers ca şi uzura mecanică a articulaţiilor.

Încălţămintea corectă are talpa flexibilă şi nu provoacă dureri

CSÎD: Încălţămintea ne poate strica mersul? Dacă da, ce tip de încălţăminte este vinovat?
Dr. Tarek Nazer:
Nu doar că strică modul în care păşim, ci produce probleme pe termen lung.
Atunci când femeile se încalţă cu tocuri se schimbă toate punctele de sprijin ale corpului. Călcând pe partea anterioară a piciorului, adică pe vârf, o femeie poate să dezvolte bătături, diformităţi ale degetelor, dar şi unghii încarnate, această ultimă problemă fiind cauzată şi de forma pantofilor. De multe ori, femeile aleg fie numărului greşit al perechilor de încălţăminte, fie forma necorespunzătoare a acestora, pantofii fiind prea înguşti, lucru care care nu oferă suficient spaţiu pentru mularea corectă a tălpii sau a degetelor.

Tocurile înalte sunt sexy, dar nu şi sănătoase

CSÎD: Nu degeaba simţim că ne chinuim cu încălţăminte cu tocuri înalte şi subţiri…
Dr. Tarek Nazer:
De fapt, încălţămintea cu toc înalt şi subţire a devenit o adevărată corvoadă. Chinuie picioarele şi determină creşterea riscurilor de deformare a membrelor, de apariţie a durerilor cronice şi a entorselor.
CSÎD: O altă preferinţă a femeilor sunt balerinii. Sunt ei de ajutor pentru un mers corect?
Dr. Tarek Nazer:
Nici balerinii nu sunt neapărat o soluţie. Nefiind înclinaţi, nu oferă niciun fel de suport tălpii, ceea ce forţează nu doar glezna, ci şi genunchii, şoldurile şi spatele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”