Alimentația pacienților cu sindromul de colon iritabil. Cum să scapi de balonare, flatulență sau durerea abdominală

Sindromul de colon iritabil presupune existența unor contracții neregulate ale mușchilor de la nivel intestinal.
Alimentația pacienților cu sindromul de colon iritabil. Cum să scapi de balonare, flatulență sau durerea abdominală
Alimentația pacienților cu sindromul de colon iritabil. Cum să scapi de balonare, flatulență sau durerea abdominală

Cel mai frecvent diagnosticată afecțiune intestinală este sindromul de colon iritabil. Sindromul de colon iritabil presupune existența unor contracții neregulate ale mușchilor de la nivel intestinal, urmarea acestui lucru fiind mișcarea grea a reziduurilor alimentare la nivelul colonului, ceea ce duce la acumularea lor la acest nivel, respectiv la perturbarea procesului fiziologic de digestie și defecație.

Cu alte cuvinte vorbim de o afecțiune cronică ce afectează intestinul gros și care trebuie gestionată în permanență. Majoritatea pacienților au vârstă sub 50 de ani, iar femeile sunt mai predispuse la a fi afectate; ele reprezentând două treimi din rândul pacienților diagnosticați cu sindrom de colon iritabil.

Alimentația, sedentarismul, stresul, modificările hormonale, administrarea anumitor medicamente (de exemplu antibioticele), vârsta și sexul pot prezenta factori de risc pentru declanșarea sindromului de colon iritabil.

Există patru tipuri de sindrom de colon iritabil:

  • Sindromul de colon iritabil cu predominanţa constipaţiei- cel puțin 25% din scaune au consistență crescută și mai puțin de 25% din scaune au consistență scăzută;
  • Sindrom de colon iritabil cu predominanța diareei- cel puțin 25% din scaune au consistență scăzută și mai puțin de 25% din scaune au consistență crescută;
  • Sindrom de colon iritabil mixt- alternanță diaree- constipație;
  • Sindrom de colon iritabil nespecific.

Această afecțiune cronică poate fi gestionată în cele mai multe cazuri conservator prin ajustarea stilului de viață, respectiv ajustarea alimentației ca primă măsură.

Alimente care trebuie evitate de pacienții cu sindrom de colon iritabil

Simptomele precum: balonarea, flatulența, durerea abdominală care dispare prin defecație, alternanța diaree/constipație, senzația de defecație incompletă, greață, oboseală, prezența mucusului în scaun pot fi declanșate sau agravate de consumul anumitor alimente precum:

  • Alimente bogate în zahăr sau cele îndulcite cu sorbitol sau xylitol;
  • Conopidă, varză, broccoli, fasole, ceapă, usturoi;
  • Alimentele grase;
  • Produse lactate;
  • Băuturi carbogazoase;
  • Mezeluri, brânză topită, chipsuri (alimente ultraprocesate);
  • Produse de panificație din cereale rafinate;
  • Cofeină;
  • Alcool.

Aceste alimente nu declanșează simptome la toți pacienții cu sindrom de colon iritabil. Prin urmare fiecare pacient în parte trebuie să țină un jurnal alimentar și să identifice și să elimine sau să consume cu moderație alimentele ce îi declanșează una sau mai multe simptome caracteristice afecțiunii.

Alimentele indicate în dieta pacienților cu sindrom de colon iritabil

Pacienților cu sindrom de colon iritabil le este benefic consumul crescut de fibre vegetale găsite în alimente precum:

  • tărâțe de ovăz și de psyllium
  • semințe de in
  • pâinea integrală
  • prunele
  • bananele
  • portocalele
  • caisele
  • mandarinele
  • grapefruitul
  • căpșunile
  • zmeura
  • pepenele galben
  • strugurii
  • curmalele
  • smochinele

Prin consumul acestora pacientul crește șansele reglării tranzitului intestinal. Se recomandă introducerea și creșterea consumului de supă, iaurt, chefir și lapte bătut.

Pacienții cu sindrom de colon iritabil mai pot consuma:

  • carne slabă de vițel, pasăre, pește;
  • legume verzi crude sau gătite (dovlecel, spanac, salată), morcov;
  • ouă tari, omletă la aburi, ochiuri la baia de apă;
  • fulgi de ovăz;
  • brânzeturi uscate;
  • supe, budinci, soteuri;
  • condimente, mirodenii- nu există restricții;
  • băuturi: sucuri naturale de preferat presate la rece, apă minerală, ceai de plante, dar nu ceai chinezesc.

Ce este dieta FODMAP, eficientă pentru pacienții cu sindrom de colon iritabil

De-a lungul timpului a fost demonstrată eficiența dietei de tip FODMAP– fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols- dietă cu conținut scăzut în oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. S-a arătat că intestinul subțire nu absoarbe prea bine aceste elemente, prin urmare dieta presupune ca timp de câteva săptămâni aceste alimente:

  • oligozaharide: fructani si galacto-oligozaharide;
  • dizaharide: lactoza;
  • monozaharide: fructoza;
  • polioli: sorbitol și manitol (care cresc cantitatea de lichid din intestin și produc mai multe gaze, ceea ce duce la balonare, dureri și diaree) să fie scoase complet de dietă, urmând a fi reintroduse treptat, în cantități limitate.

Se vor nota alimentele care sunt tolerate, cât și cantitatea tolerată.

Recomandări pentru combaterea simptomelor sindromului de colon iritabil

Un element esențial pentru starea de bine generală a pacienților cu sindrom de colon iritabil este hidratarea între mese. Cafeaua, alcoolul sau băuturile carbogazoase nu sunt recomandate a fi consumate pentru hidratare!

Pacienților cu sindrom de colon iritabil li se recomandă evitarea medicamentelor care agravează apariția simptomelor gastrointestinale: antibioticele, siropurile pentru tuse (din cauza conținutului mare de zahăr) și unele antidepresive. Aceste categorii de produse medicamentoase se vor lua doar la recomandarea medicului ce trebuie informat în legătură cu afecțiunea cronică de sindrom de colon iritabil, înainte de recomandarea unui tratament pentru o altă afecțiune.

Având în vedere că stresul este un factor declanșator al simptomelor specifice sindromului de colon iritabil se recomandă următoarele:

  • învățarea și adoptarea unor tehnici de limitare/ eliberare a stresului, precum: practicarea unui hobby, efectuarea de exerciții fizice pentru minim 30 de minute (stimulează contracțiile peretelui intestinal), cel puțin cinci zile pe săptămână, plimbări în aer liber, yoga/ tai chi pot oferi câteva tehnici de relaxare care să fie implementate cu regularitate.
  • respectarea numărul de mese și mâncatul în liniște, niciodată pe fugă;
  • pacienții pot ajuta microflora intestinală prin administrarea unui probiotic;
  • consum adecvat de lichide: apa este cea mai recomandată pentru hidratare;
  • mersul la toaletă zilnic la aceeași oră, de preferat dimineața, după micul dejun.

Simptomele pacienților cu sindrom de colon iritabil pot fi ameliorate cu un mod de viață echilibrat, mese regulate, eliminarea exceselor și prin evitarea sedentarismului.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”