Algele Kelp: beneficii pentru sănătate

Dacă ești fan al mâncărurilor japoneze, probabil că deja ai încercat algele Kelp. Descoperă ce beneficii pentru sănătate poate aduce consumul de alge Kelp și încearcă să le introduci corespunzător în dieta ta!
  • Publicat:
Algele Kelp: beneficii pentru sănătate
Algele Kelp - beneficii pentru sănătate Sursa foto: Shutterstock

Kelp este un tip de alge marine brune care crește de obicei în zonele mari subacvatice. În timp ce algele marine pot crește în aproape orice tip de apă sărată sau dulce, Kelp se găsesc numai în apa sărată, de obicei de-a lungul coastelor stâncoase, reci și bogate în nutrienți. Există aproximativ 30 de soiuri diferite de alge Kelp. Acestea oferă hrană pentru o gamă largă de vietăți marine, iar oamenii consumă această algă cu frunze, datorită valorii sale nutritive ridicate.

Algele Kelp sunt prezente în dietele japoneze de sute de ani, iar mai nou, acestea au devenit populare în mai multe părți ale lumii.

Beneficiile algelor Kelp pentru sănătate

Algele Kelp au o valoare nutrițională mare deoarece sunt foarte scăzute în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Astfel, acestea oferă beneficii pentru sănătate, precum:

  • Previn îmbolnăvirea și apariția anumitor boli datorită conținutului de vitamina C
  • De mare ajutor în menținerea sănătoasă a oaselor datorită prezenței calciului
  • Mențin sănătatea sângelui și oferă rezistență împotriva afecțiunilor datorită prezenței fierului
  • Magneziul prezent în algele Kelp este esențial pentru sute de reacții biochimice din corpul tău
  • Producerea de hormoni tiroidieni și menținerea unui metabolism sănătos datorită prezenței iodului

Stimulează scăderea în greutate

Tipul de fibre găsit în aceste alge te va ajuta să simți rapid senzația de sațietate, iar acest lucru va contribui la un consum optim de calorii pe întreaga durată a zilei. Algele Kelp sunt slabe în calorii și grăsimi, iar unul dintre antioxidanții întâlniți în produsele marine, pe nume fucoxantină, ar putea fi de mare ajutor în ceea ce privește scăderea în greutate.

Scad hipertensiunea arterială

Fucoidanul și fucoxantina pot ajuta și persoanele care au hipertensiune arterială. Folatul, de asemenea, s-a dovedit că ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase, iar algele marine pot fi o sursă bună de vitamina B.

Efecte adverse

Algele Kelp trebuie consumate cu moderație. Cantitatea mare de iod, dar și prezența metalelor grele în alge pot fi dăunătoare sănătății dacă exagerezi cu cantitățile consumate, mai ales sub formă de suplimente.

Doza recomandată de iod diferă în funcție de vârstă și sex. Majoritatea adulților au nevoie de 150 de micrograme pe zi, iar limita maximă de consum este de 1100 micrograme.

Consumul unei cantități mari de iod poate duce la serioase efecte negative asupra sănătății. Printre acestea se numără inflamarea glandei tiroidiene, apariția gușei și în cazuri severe, cancerul tiroidian.

Alergii

Alergia la Kelp sau la alte tipuri de alge este rară, dar posibilă. Dacă ai parte de simptomele alergiei alimentare (umflături sau eczema) după consumarea acestui tip de algă, consultă în cel mai scurt timp un doctor.

Cum poți consuma algele Kelp?

Algele Kelp sunt disponibile sub diferite forme și pot fi consumate ca aliment sau drept supliment.

Cel mai bine este să obții nutrienții consumând ca atare algele Kelp. Acestea pot fi varianta sănătoasă dintr-o dietă nutritivă, alături de o varietate de legume proaspete și alte alimente neprocesate, bogate în nutrienți.

Surse: verywellfit.com, webmd.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Cum să te ferești de răceală
Cum să te ferești de răceală
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân