Ai sau nu deficit de proteine?

Deficienţa de proteine este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ziua de azi. Aceasta se datorează dietelor noastre care nu conţin îndeajuns de multe legume, precum şi faptului că adesea, se preferă mâncatul la fast food.
  • Publicat:
Ai sau nu deficit de proteine?
Deficienţa de proteine este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ziua de azi. Aceasta se datorează dietelor noastre care nu conţin îndeajuns de multe legume, precum şi faptului că adesea, se preferă mâncatul la fast food, în detrimentul meselor gătite acasă, sănătoase şi bogate proteinele de care corpul nostru are nevoie.
 
De ce sunt atât de importante proteinele? Pentru că ele intră în componenţa organelor, a musculaturii, a celulelor şi a fluidelor din organism.
 
Iar dacă vrei să afli care sunt semnele deficienţei de proteine şi ce putem face pentru a le preveni sau trata:
 
Senzaţia constantă de foame şi poftele 
 
Poftele constante pentru alimentele de bază non-nutritive (carbohidraţi, dulciuri, cofeina, ciocolata, bomboane, produse de patiserie sau chips-uri) scot în evidenţă instabilitatea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, nu toată lumea cu pofte are deficit de proteine, dar este demonstrat ştiinţific faptul că deficitul de proteine ​​şi zahărul instabil din sânge se află în strânsă legătură.
 
Dureri de muşchi sau articulaţii
 
Organismul stochează o mare parte din rezervele sale de proteine ​​în lichidul sinovial din jurul articulaţiilor, care urmează să fie folosite pentru a reconstrui muşchii şi articulaţiile după efort fizic intens. Atunci când una dintre proteine ​​este cu deficit, din această rezervă se înlocuieşte respectiva proteină. Ca urmare, articulaţiile devin rigide şi muşchii se contractă.  Acest tip de durere nu răspunde la îngriirea standard musculoscheletală, asemenea durerilor obişnuite care se tratează astfel.
 
Simptomele deficienţei severe de proteine 
 
În momentul în care te confrunţi cu una sau mai multe dintre aceste simptome, ar trebui să te gândeşti că ai un deficit serios de proteine ce îţi vor afecta viaţa:  umflături, subţierea firelor de păr sau căderea părului, alergii, piele uscată, oboseală cronică, vindecări lente, dureri de cap, stări de greaţă, leşin, depresie sau anxietate.
 
Tratamentul recomandat:  
 
În cazul deficienţei de proteine, doctorii recomandă consumul de carne roşie, pentru a restabili nivelul de proteine la nivelul
 organismului.Tratamentul durează timp de câteva săptămâni (de obicei timp de două – trei săptămâni), recomandându-se, ulterior, o dietă  bazată pe legume şi fructe. Consumul de carne roşie nu este recomandat permanent, ca stil de viaţă.
 
Pentru persoanele vegetariene, a căror opţiune nu constă în consumul de carne roşie, în vederea reglării nivelului proteic din organism, se recomandă pudra de seminţe de cânepă, orez sau mazăre, sub forma unei băuturi consumate alături de fiecare masă.
 
Cel mai adesea, deficienţele de proteine apar odată cu stabilirea sezonului de iarnă, motiv pentru care, este important ca de-a lungul sezonului rece să fie acordată o atenţie în plus asupra sănătăţii, prin consumul cât mai corect de alimente pe bază de proteine. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”