Adevărul gol-goluț despre magneziu și beneficiile sale

Află adevărul gol-goluț despre magneziu și beneficiile sale: ce este adevărat și ce este fals din tot ce se spune în Social Media?
  • Publicat:
Adevărul gol-goluț despre magneziu și beneficiile sale
Shutterstock

De-a lungul timpului, oamenii de știință au demonstrat că magneziul și implicit suplimentele de magneziu pot avea numeroase beneficii precise în ceea ce privește funcționarea corectă a corpului, doar că magneziu nu este totuși leac pentru tot ceea ce spune uneori în Social Media, de la constipație, somn până la funcționarea creierului.

Așadar, iată care este adevărul gol-goluț despre magneziu și întrebuințările lui specifice.

În primul rând trebuie să știi că, de fapt, este foarte dificil să identificăm în ce măsură toate afirmațiile care s-au făcut vreodată despre magneziu sunt adevărate, parțial adevărate sau false.

Mai mult, numeroase dintre studiile realizate au limitările pe care chiar însăși organizatorii lor le recunosc.

Având în minte contextul pe care tocmai l-am prezentat, iată ce știm sigur:

Magneziul este un element mineral, deci este o parte esențială în funcționarea generală a corpului nostru în parametrii cât mai normali.

Aproximativ 25 de grame de magneziu se află în corpul nostru, dintre care în jur de 50% se regăsesc în oase. Altfel, magneziul participă în corp la sute de reacții și procese chimice din organism.

Astfel, este esențial pentru funcționarea sistemului nervos, sănătatea mușchilor și a oaselor, precum și sănătatea inimii.

Cu toate acestea, în dietele comune occidentale, aproximativ două treimi dintre oameni nu primesc suficient magneziu.

Foarte multe persoane care au deficiență de magneziu nu au neapărat și simptome, sau prezintă simptome ușoare, de aceea cel mai probabil acestea nici nu bănuiesc că ar suferi de o astfel de lipsă.

Printre cele mai importante simptome ale lipsei de magneziu, se numără stările de greață și starea aproape continuă de oboseală (descoperă Tot ce trebuie să știi despre deficitul de magneziu).

Însă un aspect de care trebuie să ții cont: nu există niciodată riscul de a consuma prea mult magneziu dacă îl obții prin intermediul alimentației zilnice.

În plus, magneziul suplimentar este ușor de filtrat de către rinichi (cu excepția cazului în care aveți anumite afecțiuni acute la nivelul rinichilor).

În cazul suplimentelor cu magneziu, în schimb, un surplus de magneziu poate să provoace efecte adverse precum diaree, tensiune arterială scăzută Este foarte dificil să atingi nivelurile de magneziu care provoacă toxicitate doar prin dietă, dar mult mai ușor atunci când urmezi un tratament cu suplimente.

De asemenea, în comparație cu cercetările privind magneziu din alimente, cele referitoare la suplimentele de magneziu și potențialele lor beneficii sunt mult mai puține.

Suplimentele cu magneziu

Există mai multe tipuri de suplimente cu magneziu, precum glicinatul de magneziu (capsule de gelatină care conțin magneziu sub formă de glicinat de magneziu), citratul de magneziu (un preparat de magneziu compus sare și acid citric) și L-treonat de magneziu. Și acestea nu sunt toate.

Cum funcționează? Care este diferența între ele? Avem sau nu nevoie de ele? La toate aceste întrebări află răspunsurile mai jos:

Suplimentele de magneziu sunt bune pentru constipație?

Poate că această utilitate a suplimentelor de magneziu este cea mai studiată dintre toate. Așadar, studiile au arătat că da, există diferite forme de magneziu (cum ar fi oxidul de magneziu) care pot atenua efectele constipației. Oxidul de magneziu nu este foarte bine absorbit de organism, așa că nu trebuie să îți faci griji privind doza optimă.

Tot benefic în lupta împotriva constipației este hidroxidul de magneziu sau laptele de magneziu.

Magneziul te ajută să scapi de migrene

Da, magneziul este foarte util în vindecarea migrenelor, de-a lungul timpului cercetătorii au găsit o legătură de cauzalitate între nivelurile scăzute de magneziu și apariția migrenelor (descoperă Ce alimente să nu lipsească din meniu când suferi de migrene).

De fapt, National Headache Foundation recomandă o doză zilnică de 400 până la 600 de miligrame de magneziu pentru a reduce frecvența atacurilor de migrenă.

Doar să ai în vedere că doza recomandată pentru tratamentul migrenei ar putea fi mai mare decât doza zilnică recomandată pentru bărbați și în special femei. Deci, există posibilitatea unor efecte secundare precum diaree, dureri sau slăbiciune musculară.

Magneziul îți îmbunătățește memoria și sistemul cognitiv

Există numeroase dovezi în acest sens, dar nu neapărat foarte concludente toate.

Studii recente în jurul suplimentului L-treonat de magneziu arată, de asemenea, că acesta ar putea îmbunătăți cogniția, memoria și chiar procesul de învățare.

Mai mult, unii experți sugerează că suplimentele cu magneziu ar putea avea beneficii pe termen lung pentru adulți, protejându-i de afecțiuni ale sistemului nervos de obicei asociate cu bătrânețea.

Magneziul și somnul

Am auzit de multe ori că suplimentele cu magneziu te ajută să dormi mai bine, să ai parte per ansamblu de un somn mai odihnitor, dar rezultatele studiilor realizate sunt mixte.

Cele mai multe dintre cercetări arată că magneziu ajută oamenii să adoarmă mai repede, dar nu neapărat mai mult sau chiar și mai bine.

Impactul magneziului în depresie și asupra stresului

În acest caz, avem de-a face cu un scenariu asemănător ca în cazul efectului magneziului asupra calității somnului: experții au corelat magneziu cu depresia, somnul în virtutea faptului că acesta are o contribuție semnificativă în funcționarea căilor neurologice.

Așadar, când nivelul magneziului din corp este scăzut, atunci pot apărea tulburări de dispoziție, tulburări de somn, dar nu există certitudini privind o corelație directă între magneziu și instalarea depresiei sau vindecarea ei, de exemplu.

Anumite studii au demonstrat totuși că utilizarea suplimentelor de magneziu au îmbunătăți în proporții semnificative simptomele depresiei.

Administrarea magneziului cu vitamina B6 poate contribui la sănătatea mintală și la nivelurile de stres din organism. Dar nu este clar cât de mult este aportul magneziului.

Magneziul luat fără vitamina B6, nu a fost la fel de eficient privind gestionarea stresului.

Bineînțeles, înainte de a folosi orice fel de supliment, discută mai întâi cu medicul tău de familie.

Apoi, o cantitate prea mare de magneziu din suplimente poate să provoace contraindicații precum diaree, greață, vărsături, dispoziție scăzută, slăbiciune musculară, tensiune arterială scăzută sau bătăi anormale ale inimii.

În plus, suplimentele de magneziu pot interfera cu anumite medicamente mai ales dintre cele administrate pentru tulburările tiroidiene sau HIV și pot interfera, de asemenea, cu anumite antibiotice.

Este esențial ca persoanele care suferă de orice afecțiune cronică să discute cu un medic înainte de a lua magneziu.

Și, revenind, înainte de a recurge la suplimente, asigură-te că îi oferi corpului tău magneziu de care are nevoie din alimentele pe care le consumi zilnic:

  • legume verzi, cu frunze, cum ar fi spanacul
  • nuci
  • semințe
  • fasole
  • leguminoase
  • cereale integrale.

Poate chiar ar fi benefic să consumi cu precădere astfel de alimente atunci când nu dormi bine sau te simți depresiv, ca să vezi pe propria piele dacă există efecte pozitive.

Perri Halperin, coordonator de nutriție clinică la Mount Sinai Health System din New York recomandă un aport zilnic recomandat de magneziu pentru bărbații adulți între 400 și 420 de miligrame de magneziu pe zi – pentru femei, acest număr este puțin mai mic – între 310 și 320 de miligrame pe zi.

Citește și: 6 proprietăţi uimitoare ale magneziului

Citește și: Cât magneziu ar trebui să consume un adult pe zi?

Citește și: Ce semne dă corpul când duci lipsă de magneziu. 20 de alimente bogate în acest mineral important

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”