Dieta pentru migrene. Ce alimente să nu lipsească din meniu

Uită de pastile atunci când te confrunți cu durerile insuportabile de cap. Iată care este dieta pentru migrene și ce aliment nu ar trebui să lipsească din meniu.
  • Publicat:
Dieta pentru migrene. Ce alimente să nu lipsească din meniu
Foto: envato

Deși medicația poate preveni sau trata migrenele, un nou studiu publicat în The BMJ sugerează că schimbările alimentare pot face o mare diferență, mai ales dacă modifici tipul de grăsime pe care-l consumi.

Cercetătorii au avut sub observație 182 de pacienți diagnosticați cu migrene frecvente pe care i-a împărțit în trei grupuri, pe o perioadă de 16 săptămâni. Primul grup a fost nevoit să urmeze o dietă în care să se consume acizi grași omega-3 și omega-6, dar în cantitatea standard recomandată, al doilea grup a consumat acizi grași omega-3 și omega-6, dar în cantități crescute, în timp ce al treilea grup a consumat acizi grași omega-3 și omega-6, dar sub limita recomandată.

Nu s-au văzut mari diferențe, însă acolo unde nivelul de omega-3 era ridicat, incidența la durere era redusă. Grupul care a consumat cele mai mari cantități de omega-3 avea cele mai semnificative îmbunătățiri.

Atunci când mâncăm, nutrienții sunt răspândiți în tot organismul, inclusiv în creier, unde sunt folosiți pentru reacțiile de activare celulară și înlocuirea țesutului creierului. Grăsimile sănătoase sunt și ele divizate în acizi grași omega-3 și omega-6 pentru a sprijini sistemul imunitar, dar și pentru a proteja creierul de anumite boli.

În timp ce ambele tipuri de grăsime sunt necesare pentru o bună funcționare a organismului, dieta Western are la bază multe alimente procesate care conțin acizi grași omega-6 și astfel se produce un dezechilibru. Ca urmare cresc inflamațiile și se produce o sensibilitate la durere, ambii fiind factori care declanșează migrenele.

Dieta este la fel de importantă pentru sănătatea creierului precum este și activitatea fizică. Consumul de omega-3 este un mod esențial prin care se pot reduce inflamațiile și se pot îmbunătăți funcțiile creierului. Aceste grăsimi se regăsesc în peștele gras precum somonul, dar și în nuci și semințe. Omega-6, în schimb, se regăsește mai mult în alimente gătite în anumite uleiuri precum uleiul de rapiță, uleiul de floarea soarelui, de porumb sau soia.

Asta nu înseamnă că trebuie să eviți acizii grași omega-6, ci să încerci să consumi mai mulți acizi grași omega-3 pentru a obține un echilibru în dietă. Astfel poți ameliora migrenele sau chiar le poți preveni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”