Să privim și părțile bune ale menopauzei. Adio, menstruație, frică de o sarcină nedorită și fibroame dureroase!

Să privim și părțile bune ale menopauzei. Adio, menstruație, frică de o sarcină nedorită și fibroame dureroase!
Sursa foto: Shutterstock @ShotPrime Studio

Părțile bune ale menopauzei? Există așa ceva? Ei bine, da. Și nu sunt deloc puține sau lipsite de importanță. Poate că pălesc uneori în fața bufeurilor și a stărilor oscilante de dispoziție, dar menopauza nu e chiar atât de rea cum multe femei își închipuie. 

E adevărat, după 50 de ani, vârsta la care debutează menopauza la majoritatea femeilor, nu mai poți să rămâi însărcinată (pentru că nu mai ai menstruație, deci nici ovulație), te confrunți cu transpirații abundente, amețeală, diverse dureri, infecții urinare și uscăciune vaginală.

Sună rău? Nu am terminat… Ai un risc mai crescut să dezvolți osteoporoză, hipertensiune și ateroscleroză, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen. E posibil să fii când nervoasă, când în culmea fericirii, să nu mai ai aceeași dorință sexuală ca la 30 de ani și să ai stări depresive.

Vestea bună este că mare parte din problemele amintite mai sus pot fi prevenite sau ameliorate. Cu o dietă potrivită, hidratare, mișcare, tehnici de relaxare, odihnă suficientă și tratament indicat de medic, poți depăși mai ușor această perioadă care ți se pare un chin.

Care sunt părțile bune ale menopauzei?

Menopauza are și părțile ei bune.

Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauză putem enumera involuţia şi dispariţia afecţiunilor benigne ale sânilor şi uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare pot să dispară sau se atenuează la menopauză, spune prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie.

Fibroamele uterine se dezvoltă atunci când nivelul de estrogen este la apogeu și încep să se „stafidească” odată cu intrarea la menopauză, când nivelul acestui hormon scade foarte mult.

Pentru femeile care au tot amânat operația de îndepărtare a fibromului uterin, menopauza poate fi soluția salvatoare. În această perioadă, fibroamele nu mai sunt „alimentate” cu acest hormon și devin mult mai mici, astfel fiind eliminate și neplăcerile.

Și lista părților bune ale menopauzei abia acum începe…

Adio, menstruație și dureri chinuitoare

Dureri de burtă, de spate, de cap, greață, vărsături, crampe, sâni dureroși, sângerări vaginale, stări de nervozitate, lipsă de chef totală? Aceste probleme la menstruație pot fi date uitării odată cu intrarea la menopauză.

Unele femei sunt atât de afectate de aceste stări neplăcute încât pur și simplu se izolează în zilele „delicate” ale lunii și nu se mai pot bucura de nimic. Pentru aceste femei, menopauza poate fi un moment cu adevărat eliberator.

Să nu uităm nici de componenta economică: știai că o femeie folosește de-a lungul vieții, în medie, aproximativ 11.000 de tampoane sau absorbante?

Calculează câți bani însumează acestea și ce economie vei face de acum încolo, când nu vei mai fi nevoită să cumperi lunar astfel de produse.

Sex fără grija sarcinii nedorite

Da, în sfârșit poți uita de anticoncepționale și alte metode de contracepție, inclusiv prezervativul – dacă ai un partener stabil și nu se pune problema ca unul dintre voi să sufere de o infecție cu transmitere sexuală.

În plus, faptul că nu mai trebuie să stai cu grija că vei rămâne însărcinată va face sexul mai plăcut pentru amândoi.

Vă puteți răsfăța îndelung în preludiu și puteți profita la maximum de orice „strategie” care vă aduce mai multă plăcere în actul sexual.

Nu mai puțin important este faptul că partenerul poate ejacula în vagin, fără să fie în permanență timorat de faptul că trebuie să se retragă la timp ca să nu rămâi însărcinată. 

Ejacularea în vagin, un antidepresiv fără reacții adverse

Printre părțile bune ale menopauzei se numără și faptul că ai la îndemână un antidepresiv natural. Potrivit oamenilor de știință, femeile care le permit partenerilor să ejaculeze în interiorul vaginului sunt cele mai fericite. Depresia stă departe de ele datorită hormonilor, spun specialiștii.

Aceștia susțin că absorbția unui anumit hormon la nivelul mucoasei vaginale are efect antidepresiv.

Sperma conține mai multe tipuri de hormoni care au o influență asupra comportamentului: testosteroni, estrogeni, lutropină, prolactină și prostaglandine. O parte dintre aceste substanțe intră şi în sângele femeilor imediat după ce partenerul lor ejaculează în interiorul vaginului.

Experții susțin că același lucru este valabil și în cazul sexului oral, întrucât se pare că hormonii din lichidul seminal sunt absorbiți de mucoasa bucală, gât, putând ajunge chiar și în sistemul digestiv.

Menopauza, un nou capitol în viața ta

Pe lângă toate aceste efecte benefice ale menopauzei, să nu uităm și de componenta emoțională. O femeie ajunsă la menopauză este o femeie împlinită, care a trecut deja prin multe în viață, a căpătat experiență, a reușit să ajungă la apogeul carierei, își vede copiii mari și ajunși la casele lor.

Acum se poate concentra mult mai bine pe starea ei de sănătate, are mai multă încredere în forțele proprii, își cunoaște partenerul cu bune și cu rele și este pregătită să facă față noii aventuri care se deschide în calea ei.

Menopauza închide poate un capitol în viața noastră, cel în care nu mai putem avea copii, dar cu siguranță este și o oportunitate să profităm la maximum de tot ceea ce ne înconjoară. Așadar, priviți cu încredere spre viitor: sunteți la mijlocul cărții, acum doar ați întors pagina la un nou capitol.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. dr. Elvira Brătilă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Prof. Dr. Elvira Brătilă este Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef Clinică Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sarbu", Membru fondator al  Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană și Președintele Societăţii Române de Uroginecologie. Prof. ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân