8 semne ale deficienței de acid folic pe care s-ar putea să le ignori

  • Publicat:
8 semne ale deficienței de acid folic pe care s-ar putea să le ignori

Există un motiv pentru care femeile gravide sunt întotdeauna sfătuite să consume acid folic: o cantitate suficientă a acestei vitamine ajută la prevenirea defectelor tubului neural, ale creierului sau ale măduvei spinării la bebeluși.

Dar acidul folic nu este important doar pentru cele care au un micuț pe drum. Un alt nume pentru vitamina B9, care se găsește natural în alimente precum legumele cu frunze verzi închise la culoare, sparanghelul și varza de Bruxelles, acidul folic este vital pentru creșterea sănătoasă a celulelor, funcția celulară și formarea globulelor roșii.

De aceea, acidul folic este deosebit de important pentru femei în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, un moment de divizare celulară rapidă și de creare a ADN-ului.

Sarcină sau nu, gândește-te la acidul folic ca la ceva ce pur și simplu ajută organismul tău să funcționeze bine. Iată cum poți să îți dai seama dacă ai nevoie de mai multă acid folic în dietă:

Care sunt simptomele deficienței de acid folic?

Cel mai important semn al deficienței de acid folic este anemia megaloblastică, o afecțiune în care organismul are un număr scăzut de globule roșii anormal de mari. Dacă îți lipsește acidul folic, numărul de globule roșii poate scădea pentru că nu se poate realiza sinteza corectă a ADN-ului. Acest lucru poate priva țesuturile de oxigen, ducând la următoarele simptome:

  • Slăbiciune, oboseală și iritabilitate
  • Dureri de cap
  • Dificultăți de respirație
  • Probleme cu concentrarea

Celulele din gură și cele din pielea ta se înnoiesc frecvent așa că este de asemenea obișnuit să observi primele semne ale deficienței de acid folic și sub forma:

  • Ulcerări superficiale în gură sau pe limbă
  • Decolorarea sau paloarea pielii
  • Decolorarea unghiilor
  • Părul capătă o nuanță de gri 

Discută cu medicul tău dacă experimentezi mai multe dintre simptomele de mai sus. Deși multe probleme de sănătate pot cauza dureri de cap și oboseală, medicul tău poate efectua un test de sânge pentru a confirma o deficiență de acid folic.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân