5 semne pe care ți le dă corpul când ai sensibilitate la frig. Atenție la culoarea degetelor!

  • Publicat:

Vremea rece poate fi, pentru unii dintre noi, mai mult decât un simplu inconvenient. Există persoane care au anumite simptome când se confruntă cu sensibilitate la frig. Aceasta este definită de specialiști drept o reacție exagerată sau anormală la expunerea la frig, care provoacă disconfort.

Printre cauzele ce pot sta la baza sensibilității la frig se numără:

  • tiroida „leneșă” (hipotiroidismul)
  • nivelul scăzut de grăsime corporală
  • problemele de circulație a sângelui
  • anemia
  • sindromul Raynaud
  • anumite medicamente pentru tensiune, cum sunt betablocantele
  • afecțiuni care pot perturba activitatea hipotalamusului (infecții, boli autoimune, anevrism cerebral, diabet insipid, anorexia nervoasă, carențe de vitamine sau minerale, deficitul de hormoni hipofizari, sindromul Prader-Willi etc.)

    Află mai jos care sunt cele 5 semne că te-ai putea confrunta cu sensibilitate la frig.

    Degete „palide” și amorțite 

    Cel mai frecvent semn că te confrunți cu sensibilitate la frig este culoarea neobișnuită a degetelor după ce te expui la frig, chiar și pentru scurt timp și indiferent că porți sau nu mănuși.

    În cazul în care la bază stă sindromul Raynaud, degetele devin inițial palide și amorțite din cauza limitării fluxului sanguin către extremități, după care capătă o tentă albastră sau vineție. Pe măsură ce circulația sângelui revine la normal, degetele devin roșii și dureroase.

    Migrene care apar după ce stai în frig

    În cazul persoanelor cu sensibilitate la frig se întâmplă adesea ca vremea rece să fie un declanșator al migrenelor. Există mai multe explicații, una dintre ele fiind că durerile de cap survin ca urmare a deshidratării și schimbărilor presiunii atmosferice.

    O altă teorie, prezentată în cadrul unui studiu al cercetătorilor suedezi, spune că migrenele apar cu precădere la femeile cu sensibilitate la frig și boli reumatice, deci e posibil să existe o legătură între sex și apariția acestui simptom.

    Dureri în locuri aparent vindecate

    Mai ții minte căzătura de acum 10 ani, care te-a lăsat cu genunchiul umflat și o durere de nedescris? Ei bine, durerea s-ar putea să revină la frig în locul vindecat. Lucru valabil și în cazul leziunilor la nivelul mâinilor.

    De vină ar putea fi presiunea atmosferică scăzută și umiditatea, care duc la apariția durerilor articulare, mai ales în zonele care au suferit leziuni în trecut.

    O altă explicație poate fi artrita sau sedentarismul – iarna suntem mai puțin activi, iar frigul poate favoriza atrofia musculară și lipsa de flexibilitate.

    Recuperarea lentă a temperaturii corporale

    Dacă îți ia o veșnicie să te încălzești din nou după ce ai stat în frig, e posibil să ai sensibilitate la frig.

    Un studiu a arătat că persoanele care se confruntă cu această problemă nu numai că au mâinile și picioarele reci mereu, dar le și ia foarte mult timp să se încălzească și tremură încontinuu. Cercetătorii japonezi au denumit acest simptom „recuperarea lentă a temperaturii corporale”.

    Senzația permanentă de frig, indiferent cât de gros te îmbraci

    Un alt semn al sensibilității la frig poate fi faptul că, indiferent cât de gros te îmbraci, simți că nu te încălzești. Chiar dacă porți șosete groase, haine de corp, pulovere, pantaloni groși, căciulă și mănuși, corpul tău pare că nu reacționează și continui să dârdâi de frig.

    Dacă te confrunți cu sensibilitate la frig și simptomele te deranjează, ar fi bine să programezi o vizită la medic pentru o consultație de rutină pentru a vedea dacă nu cumva există o afecțiune care provoacă neplăcerile.

    Urmărește CSID.ro pe Google News
    Paula Rotaru - Senior Editor
    Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
    citește mai mult
    Recomandare video
    Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”