5 lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare

  • Publicat:
5 lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare

Vrei să-ți îmbunătățești sănătatea inimii și să ai o stare generală bună? Iată cinci lucruri pe care le poți face pentru a te reduce riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare:

Adoptă o dietă echilibrată

Un mod de a reduce riscul de boli de inimă este să menții o dietă sănătoasă. Asociația Americană de Cardiologie recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână, deoarece este extrem de benefic pentru sănătatea inimii. Principala calitate a consumului de pește este dată de acizii grași omega-3. Aceștia reduc riscul apariției problemelor cardiace. În plus, peștele este bogat în vitamine și alți nutrienți care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de atac de cord.

Creșterea cantității de fibre și cereale integrale în dietă este un alt mod de a-ți proteja inima. Adaugă în meniu feluri de mâncare pe bază de fasole și linte. Consumă ovăz și fructe la micul dejun și încearcă să adaugi nuci sau semințe în salatele tale în loc de crutoane. Atunci când faci un obicei din alimentația sănătoasă, inima ta va beneficia.

Spală-te pe dinți

Asigură-te că îți periezi dinții cel puțin de două ori pe zi și folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi pentru a menține o igienă orală corespunzătoare. Dacă nu o faci, riști să dezvolți parodontită, cunoscută și sub numele de boala gingiilor, care afectează mai multe părți ale corpului tău, nu doar gingiile. Cercetătorii au descoperit că 90% dintre cei cu boli de inimă au și probleme gingivale. Oamenii de știință cred că este foarte probabil ca inflamația care determină umflarea gingiilor să provoace și inflamarea vaselor de sânge ale inimii.

Fă mișcare zilnic

O altă modalitate de a reduce riscul de boli de inimă este să adaugi exercițiile fizice în rutina ta zilnică. Se recomandă să fii activ măcar 150 de minute pe săptămână. Nivelul de activitate poate fi cum dorești tu, dar 30 de minute pe zi este un obiectiv excelent pentru început.

CDC recomandă în mod deosebit mersul pe jos ca activitate pentru cei care își încep călătoria în viață sănătoasă. Poți alege, de asemenea, să incluzi două zile de exerciții de întărire a mușchilor. Ia în considerare utilizarea benzilor de rezistență sau chiar a greutăților pentru a nu fi nevoie să achiziționezi un abonament scump la sală. Dacă rămâi activ, stai mai puțin pe scaun și îți dezvolți musculatura, îți reduci nivelul zahărului din sânge, stresul, îți menții o greutate sănătoasă și reduci riscul de boală cardiovasculară.

Verifică-ți colesterolul

Urmărește-ți colesterolul pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu cât colesterolul tău este mai scăzut, cu atât mai bine. Chiar dacă nu știi de existența unor nivelurile ridicate în istoricul familial, medicul tău ar trebui să solicite teste în fiecare an pentru a se asigura că rezultatele tale sunt normale. Testul este unul simplu, efectuat prin analiza sângelui. Dacă nivelurile tale sunt prea mari, poți să-ți schimbi dieta pentru a reduce riscul de afecțiuni cardiace.

Nu fuma

Fumatul te expune la un risc semnificativ de a dezvolta boli cardiovasculare – boala de inimă cauzează unul din cinci decese asociate cu fumatul. Fumătorii au aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă decât cei care nu fumează. Dacă fumezi, discută cu medicul tău despre asistență pentru a renunța. Acesta îți poate prescrie medicamente pentru a te ajuta să renunți sau îți poate recomanda grupuri de suport pentru a te sprijini în proces.

Surse: https://www.heart.org/en/news/2018/05/25/eating-fish-twice-a-week-reduces-heart-stroke-risk

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682084/

https://www.webmd.com/oral-health/features/oral-health-the-mouth-body-connection#2

https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm

Foto: Envato

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”