Alimentul prețios care reduce riscul de Alzheimer, boli cardiovasculare și deces

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate, care reduc colesterolul LDL (rău) din organism.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentul prețios care reduce riscul de Alzheimer, boli cardiovasculare și deces
Foto: pexels /Alimentul prețios care reduce riscul de Alzheimer, boli cardiovasculare și deces

De ani de zile nutriționiștii au recomandat să înlocuim untul și alte produse grase din dietă cu uleiul de măsline. Acum, noi descoperiri arată că persoanele care au consumat cantități mari de ulei de măsline, într-un stil alimentar mediteranean, au un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer sau Alzheimer.

Uleiul de măsline reduce riscul de Alzheimer, boli cardiovasculare sau deces

Studiul a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology, unde au fost analizate date ale 60.582 femei și 31.801 bărbați, începând cu 1990. Participanții studiului nu sufereau de cancer sau boli de inimă, iar perioada studiului a fost de 28 de ani, timp în care o dată la patru ani li se cerea să se cântărească.

Cercetătorii au analizat cât de mult ulei de măsline consumă participanții, dar și ce alte uleiuri vegetale adaugă în dietă, unt sau margarină. În tot acest timp, participanții care au consumat mai mult ulei de măsline, au trecut de la 1.6 grame pe zi în 1990, la aproape 4 grame pe zi în 2010, iar consumul de margarină a scăzut în tot acest timp de la 12 grame pe zi în 1990, la aproximativ 4 grame pe zi în 2010.

Pe perioada studiului, 36.856 de participanți s-au stins din viață, iar cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau mai puțin de o linguriță de ulei de măsline pe zi, aveau un risc scăzut cu 19% de a muri din cauza bolilor vasculare, cu 17% din cauza cancerului, cu 29% de din cauza bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și cu 18% din cauza bolilor respiratorii, comparativ cu cei care nu au consumat vreodată. De asemenea, participanții care au renunțat la a mai consuma zilnic 10 grame de margarină, maioneză sau unt, în favoarea uleiului de măsline, aveau un risc de deces scăzut cu 34%.

Care este legătura dintre uleiul de măsline și starea de sănătate?

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat mai mult ulei de măsline erau mai sănătoase, iar asta pentru că erau mai active din punct de vedere fizic, mai puțin predispuse să fumeze și consumau foarte multe fructe și legume comparativ cu persoanele care nu integrau uleiul de măsline în dietă. Toți acești factori scad riscul de apariție a bolilor. În plus, uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate, care reduc colesterolul LDL (rău) din organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”