4 motive pentru care femeile sunt mai sensibile la frig decât bărbații

  • Publicat:
  • Actualizat:
4 motive pentru care femeile sunt mai sensibile la frig decât bărbații
Sursa foto: Shutterstock

Femeile se plâng întotdeauna că au mâinile şi picioarele reci, în vreme ce bărbaţii parcă nu ar avea nicio problemă să stea în frig – sună cunoscut?

Dacă te-ai întrebat vreodată cum de numai femeile dârdâie din cauza frigului, am aflat pentru tine 4 motive dovedite ştiinţific.

Iată de ce femeile sunt mai sensibile în faţa frigului!

De ce sunt femeile mai sensibile la frig

Femeile au temperatura corpului mai ridicată

S-ar putea să ţi se pară o greşeală afirmaţia de mai sus, dar este cât se poate de adevărată. Cercetările realizate de specialiştii americani de la Universitatea Maryland au scos la iveală că temperatura corporală uşor mai crescută a femeilor faţă de cea a bărbaţilor este, de fapt, de vină, pentru senzaţia acută de frig în cazul persoanelor de sex feminin.

De ce? Pentru că organismul femeii este obişnuit cu o anumită temperatură, iar „şocul” temperaturilor scăzute este cu greu gestionat de sistemul intern de reglare a căldurii corporale.

Anticoncepţionalele influenţează temperatura corporală

Şi vara, şi iarna, femeile care iau anticoncepţionale s-ar putea confrunta cu disconfort cauzat de temperatura mediului ambiant.

Se pare că pilulele influenţează activitatea hormonală, la modul că temperatura corpului este mai crescută decât în mod normal, ceea ce creează o sensibilitate la frig, dar şi la căldură. Cu alte cuvinte, iarna ţi-e mai frig şi vara ţi-e mai cald.

Mâini şi picioare reci

Primul lucru de care se vaită o femeie atunci când este frig? „Am mâinile şi picioarele bocnă!” Se pare că răcirea cu predilecţie a extremităţilor în cazul femeilor este dovedită ştiinţific.

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet, mâinile şi picioarele femeilor sunt mai reci decât ale bărbaţilor cu câteva grade. Iar când afară sunt multe grade cu minus, nu e de mirare că femeile se vor plânge, la modul general, că le este frig tot timpul.

Femeile au un metabolism mai lent

Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Applied Physiology, rata metabolică a bărbaţilor este cu 23% mai crescută decât a femeilor, iar această veste nu ne bucură din două motive.

O dată pentru că bărbaţii nu ne vor înţelege atunci când spunem că ne este frig (metabolismul eficient ajută la încălzirea corpului). Apoi, pentru că nu putem mânca la fel de mult precum bărbaţii, fără să ne îngrăşăm, pentru că ei sunt „ajutaţi” să ardă caloriile mai rapid.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”