4 lucruri pe care le poți face pentru a evita pierderile de memorie

  • Publicat:
4 lucruri pe care le poți face pentru a evita pierderile de memorie

Gândul de a îmbătrâni îi neliniștește întotdeauna pe oameni, deoarece vine cu anumite provocări. Cu toate că este o parte naturală a experienței umane, îmbătrânirea nu trebuie să fie înfricoșătoare. Una dintre îngrijorările principale legate de această etapă din viață este legată de pierderea memoriei.

Surprinzător, există diferite modalități eficiente de a contracara pierderea memoriei. Iată câteva dintre ele:

Continuă să înveți

Învățarea continuă este asociată cu o performanță cerebrală mai bună la vârsta înaintată, pentru că menține memoria ageră prin implicarea creierul în activități provocatoare.

Multe persoane au cariere care mențin funcționarea activă a creierului. Cu toate acestea, implicarea în diferite hobby-uri sau dezvoltarea unei noi abilități poate ajuta la fel de mult. Găsește timp pentru a citi cărți, rezolva puzzle-uri, cuvinte încrucișate, joacă șah, ia lecții de muzică, învață o limbă străină. Angajează-te în experiențe care stimulează creierul.

La locul de muncă, ori de câte ori este necesar, încearcă să te implici într-un proiect care implică utilizarea unei abilități pe care nu o folosești în mod regulat. Construirea și hrănirea conexiunilor cerebrale este un proces continuu, așa că este extrem de necesar să faci din învățare o prioritate pe tot parcursul vieții.

Îmbunătățește-ți dieta

Evită consumul de carne roșie, pielea de pui și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, deoarece aceste alimente conțin niveluri mari de grăsimi saturate, asociate cu o memorie slabă. Astfel de tipuri de grăsimi se pot acumula în creier în timp, la fel cum colesterolul se poate acumula în inimă.

Depunerea de colesterol în vasele de sânge ale creierului poate duce la deteriorarea țesutului cerebral. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul este privat de sânge bogat în oxigen, care ajută la funcționarea sa normală.

Adoptă diete care constau în principal din fructe, legume, nuci, fructe de mare și ulei de măsline. Aceste alimente sunt bogate în grăsimi nesaturate, care îmbunătățesc funcția cerebrală și reduc riscul de deteriorare a memoriei.

Asigură-te că dormi suficient

15-20 de minute de siestă după ce ai învățat ceva nou este o modalitate sigură de a stimula memoria. Există studii care au demonstrat impactul somnului asupra memoriei. S-a constatat că persoanele care au dormit opt ore după ce au interacționat cu oameni noi au avut o mai bună capacitate de a-și aminti lucruri despre aceștia decât cei care nu au dormit insuficient.

Nicolas Dumay, un psiholog renumit, a descoperit nu doar că somnul protejează creierul de pierderea memoriei, ci și ajută oamenii să-și recupereze amintirile mai eficient. Somnul funcționează prin „resetarea” creierului, ceea ce este crucial pentru o bună funcționare a acestuia.

Dacă o persoană nu doarme suficient, neuronii îi devin supraconectați. Acest lucru duce la o cantitate mare de activitate electrică, ce poate împiedica creierul să păstreze amintiri proaspete. Deci, asigură-te că dormi suficient în mod regulat și evită învățatul în grabă în nopțile târzii, în special dacă ești student.

Fă sport în mod regulat

Creierul uman depinde în mod semnificativ de oxigen pentru a funcționa corespunzător. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de un flux sănătos de sânge bogat în oxigen în creier. Sportul face posibil acest lucru, deoarece facilitează circulația sângelui către creier.

Exercițiile fizice, cum ar fi aerobicul, activează niveluri mari de cathepsină B. Acest tip de proteină ajunge la creier și permite creșterea neuronilor și conexiunilor în hipocamp.

Exercițiile fizice joacă, de asemenea, un rol important în îmbunătățirea efectelor substanțelor chimice benefice ale creierului și în reducerea hormonilor de stres. În plus, pot ajuta o persoană să facă față oboselii mentale și somnolenței de după-amiază. O scurtă plimbare și câteva sărituri de intensitate moderată ar trebui să fie suficiente pentru a-ți revigora creierul.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân