4 moduri în care îți poți crește natural nivelul de serotonină din organism

  • Publicat:
4 moduri în care îți poți crește natural nivelul de serotonină din organism

Serotonina este un neurotransmițător care joacă un rol important în multe procese din întregul tău corp. În termeni simpli, acest lucru înseamnă că nivelurile ridicate de serotonină au un efect pozitiv asupra stării tale generale de bine, de la reglarea stării de spirit și contribuția la buna funcționare a creierului, până la o digestie fără probleme. Iată câteva dintre cele mai bune modalități de a-ți stimula serotonină fără a utiliza medicamente:

Consumă alimente care stimulează creșterea nivelului de serotonină 

Totul începe cu alimentația. Integrarea în nutriția ta zilnică a alimentelor care stimulează producția de serotonină și, desigur, consumul unei cantități adecvate de lichide pe tot parcursul zilei, se dovedesc a fi benefice pentru buna funcționare a creierului și nivelurile de energie necesare pentru o viață sănătoasă. Somonul, spanacul, semințele, nucile și produsele din soia sunt doar câteva dintre sursele bune de proteine, grăsimi sănătoase și fibre, care contribuie la creșterea nivelului de serotonină. În loc să consumi alimente nesănătoase, alege să ronțăi câteva nuci între mese și să bei un pahar de lapte de soia. În plus, o astfel de dietă te va ajuta să atingi sau să menții greutatea corporală dorită.

Fă sport

Diverse studii au constatat că activitatea fizică poate reduce hormonii de stres, simptomele depresiei și să stimuleze nivelurile de serotonină. Chiar și exercițiile regulate ușoare, precum ciclismul sau plimbările în pas alert, te pot ajuta să te simți mai bine atât mintal, cât și fizic. Dacă te numeri printre cei care consideră că exercițiile sunt obositoare și plictisitoare, ia-ți o rachetă de tenis sau scoate-ți rolele din dulap și reia jocul cu prietenii, cu multă distracție și puțin spirit competitiv. Posibilitățile sunt cu adevărat nelimitate, de la jocul de frisbee în parc, până la cursuri de dans și ședințe de fitness. Alege ceea ce îți place și bucură-te de asta în fiecare zi.

Stai la soare 

Nu este o coincidență faptul că oamenii care trăiesc în zone însorite au tendința de a zâmbi mai mult, fiind în general mai pozitivi și mai energici decât cei care trăiesc în locuri mai reci. Cum vitamina D este unul dintre principalii stimulatori de serotonină, petrecerea timpului la soare duce la creșterea nivelurilor de serotonină și contribuie la starea ta generală de bine. Să primești lumină naturală în fiecare zi este crucial pentru îmbunătățirea stării tale de spirit, așa că asigură-te că profiți de cât mai mult soare posibil, dar, desigur, fii pregătit cu protecție adecvată împotriva razelor UV nocive.

Mergi la masaj

Fără îndoială, masajul are beneficii atât pentru creierul, cât și pentru corpul tău. Terapia prin masaj este, printre altele, un cunoscut reducător de stres, popular în special în Extremul Orient. Dacă te-ai întrebat vreodată cum contribuie un masaj la starea ta de spirit și de sănătate – acesta ajută la creșterea nivelului de serotonină și de dopamină. Acești doi neurotransmițători direct legați de starea de spirit, lucrează împreună cu scopul de a reduce cortizolul, un hormon pe care corpul tău îl produce în situații de stres. Deși terapiile de masaj profesionale pot fi costisitoare, merită cu siguranță să te răsfeți din când în când. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân