3 soluții naturale pentru mătreață

  • Publicat:
3 soluții naturale pentru mătreață

Mătreața este o problemă destul de frecventă, dar asta nu o face mai puțin inconfortabilă sau jenantă pentru cei care se confruntă cu un scalp afectat des de senzația de mâncărime și de cojițele inestetice care cad peste tot. Iată trei tratamente eficiente care pot oferi alinare chiar din confortul casei tale:

În primul rând, ce este mătreața?

Mătreața este o afecțiune a scalpului care se manifestă sub formă de fulgi albi pe scalp și păr. Este cauzată de diferiți factori, inclusiv fungi precum malassezia, dezechilibre hormonale și anumite afecțiuni ale pielii precum psoriazisul și eczema. 

Mătreața apare adesea atunci când producția naturală de ulei a scalpului este perturbată, ducând la dezvoltarea ciupercii malassezia.

Cum se tratează în mod obișnuit mătreața?

Tratamentul medical pentru mătreață poate implica șampoane, creme și loțiuni fără prescripție medicală care conțin ingrediente active precum zinc piritină, ketoconazol sau sulf. Acestea contribuie la reducerea creșterii ciupercii malassezia și la restabilirea echilibrului de regenerare celulară a pielii. În cazurile mai severe, pot fi necesare medicamente cu rețetă.

Cum poți trata mătreața în mod natural?

Pe lângă tratamentele farmaceutice, mătreața, mai ales formele nu foarte severe, poate fi tratată și cu ajutorul unor ingrediente naturale. Iată care sunt acestea:

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antifungice și antibacteriene care ajută la eliminarea ciupercii malassezia, reducând iritația și inflamația scalpului. Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a arătat că uleiul de arbore de ceai a fost semnificativ mai eficient în tratarea mătreții decât un placebo.

Pentru a utiliza uleiul de arbore de ceai, amestecă-l împreună cu câteva picături dintr-un ulei precum cel de cocos sau de măsline și masează pe scalp. Lasă să acționeze timp de aproximativ 30 de minute înainte de a-l spăla.

Aloe Vera

Aloe vera are proprietăți antifungice care inhibă creșterea ciupercii malassezia, conform unui studiu publicat în BioMed Research International. De asemenea, calmează scalpul și reduce inflamația, făcând-o ideală pentru scalpuri sensibile. Pentru a utiliza aloe vera, extrage gelul din plantă și aplică-l pe scalp. Lasă să acționeze timp de o oră înainte de a-l spăla cu un șampon blând.

Oțetul de mere

Oțetul de mere a fost folosit de secole ca remediu universal datorită proprietăților sale antibacteriene. Este util pentru mătreață, deoarece ajută la echilibrarea pH-ului scalpului, reducând înmulțirea ciupercii malassezia. De asemenea, curăță scalpul, eliminând orice acumulare de produse pentru păr care ar putea cauza mătreața.

Pentru a utiliza oțetul de mere, amestecă părți egale de oțet și apă, apoi aplică pe scalp. Lasă să acționeze timp de aproximativ zece minute înainte de a-l spăla cu șampon.

Există vreun efect secundar al acestor tratamente naturale?

Efectele secundare sunt posibile, așa că este important să faci întotdeauna un test înainte de a aplica ceva pe întregul scalp. Uleiul de arbore de ceai și aloe vera pot provoca reacții alergice sau iritații ale pielii, în timp ce oțetul de mere poate usca scalpul.

Aceste tratamente nu au fost testate clinic, așa că există date limitate cu privire la cât de rapide sau eficiente pot fi, dar câteva studii au arătat îmbunătățiri în două până la patru săptămâni de utilizare consecventă.

Foto: Shutterstock

Surse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12451368/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452276/

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân