10 medicamente pe care să nu le iei niciodată cu cafea! Le modifică efectul

Ceașca ta de cafea de dimineață poate interacționa și cu anumite medicamente pe care le iei, modificând viteza cu care acestea sunt absorbite în fluxul sangvin.
  • Publicat:
10 medicamente pe care să nu le iei niciodată cu cafea! Le modifică efectul
10 medicamente pe care să nu le iei niciodată cu cafea! Le modifică efectul

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, adică îți începi ziua cu o ceașcă aburindă de cafea și apoi te îndrepți rapid spre baie, află că este un efect obișnuit al cafeinei. Studiile arată că această băutură poate stimula stomacul, modificând timpul necesar alimentelor pentru a traversa sistemul digestiv. Cu toate acestea, ceașca ta de cafea de dimineață poate interacționa și cu anumite medicamente pe care le iei, modificând viteza cu care acestea sunt absorbite în fluxul sangvin.

Asta înseamnă că dacă alegi să consumi cafea în același timp cu medicamentele tale poate afecta modul în care acestea își fac efectul. În 2020, un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și modul în care acestea sunt afectate de cafea. Au raportat că această băutură „afectează semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și eliminarea multor medicamente”.

Medicamente pentru tiroidă

Dacă suferi de hipotiroidism, glanda ta tiroidiană, o glandă în formă de fluture situată în partea frontală a gâtului, nu produce suficient hormon tiroidian. Acest lucru poate cauza îngrășare, piele uscată, dureri articulare, căderea părului și perioade menstruale neregulate.

Multe persoane primesc prescripții pentru levothyroxine sau alte medicamente pentru tiroidă pentru a echilibra nivelul hormonal. Studiile arată că în urma consumului de cafea în același timp cu administrarea medicamentului pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient. Și nu este un efect minor: rapoartele de caz ale pacienților arată că această băutură poate reduce chiar și absorbția medicamentului pentru tiroidă cu mai mult de jumătate.

Medicamente pentru răceală sau alergii

Medicamentele pentru răceli sau alergii sunt utilizate de milioane de oameni și conțin adesea stimulente ale sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este și ea un stimulent, așa că înghițirea medicamentului pentru alergie cu o ceașcă de cafea poate amplifica simptomele precum neliniștea și incapacitatea de a adormi.

Unele medicamente pentru alergii, cum ar fi fexofenadina, nu ar trebui luate cu cafea, deoarece pot supraestima sistemul nervos central, crescând simptomele de neliniște. Este întotdeauna o idee bună să consulți medicul despre combinarea cafelei cu medicamentele pentru răceală sau alergii.

Medicamentele pentru diabet

Dacă amesteci cafeaua cu zahăr sau lapte, acest lucru ar putea duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge și să afecteze eficacitatea medicamentului pentru diabet. În plus față de asta, studiile arată că în urma consumului de cofeină se pot înrăutăți simptomele pentru persoanele cu diabet.

Orice băutură cu cofeină, precum cafeaua, ar putea crește nivelul de insulină și glucoză din sânge, conform unui studiu publicat de American Diabetes Association. Studiul a fost mic, așa că este necesară mai multă cercetare, dar cercetătorii au avertizat că în urma consumului excesiv de cafeină ar putea face mai dificilă gestionarea nivelului de glucoză din sânge și, în cele din urmă, să crească riscul complicațiilor diabetului.

Medicamente pentru Alzheimer

Boala Alzheimer este a șaptea cauză principală a deceselor în America și afectează în mare parte persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Este o tulburare a creierului care rezultă pierderea funcției cognitive, făcând dificilă gândirea, memorarea sau îndeplinirea sarcinilor zilnice. Milioane de americani trăiesc cu boala Alzheimer și iau medicamente pentru această afecțiune.

Medicamentele pentru Alzheimer, cum ar fi donepezilul, rivastigmina și galantamina, sunt afectate de cafeină. Cofeina din cafea strânge bariera sânge-creier și poate reduce cantitatea de medicament care ajunge la creier. Medicamentele pentru Alzheimer funcționează prin protejarea neurotransmițătorului acetilcolină, iar consumul excesiv de cafea a fost arătat că afectează acest efect protector.

Medicamente pentru astm

Astmul este o boală cronică ce afectează plămânii, inflamând și iritând căile respiratorii. Aceasta duce la dificultăți în respirație, tuse și șuierat, precum și o senzație de strângere în piept. Milioane de americani, atât adulți, cât și copii, trăiesc cu astm și iau medicamente pentru această afecțiune.

Multe persoane cu astm iau bronhodilatatoare în timpul unui episod acut, cum ar fi aminofilina sau teofilina. Bronhodilatatoarele acționează prin relaxarea căilor respiratorii, facilitând respirația, dar vin cu efecte secundare precum dureri de cap, neliniște, dureri de stomac și iritabilitate. Consumul de cafea sau alte băuturi bogate în cofeină poate crește riscul acestor efecte secundare. Cafeaua poate, de asemenea, reduce cantitatea de medicament absorbită și utilă organismului.

Medicamentele pentru osteoporoză

Osteoporoza subțiază oasele și le face fragile, crescând riscul de fractură osoasă. Milioane de oameni suferă de osteoporoză, iar aceasta este cel mai frecvent întâlnită la femei, în special la cele care au trecut deja prin menopauză.

Medicamente precum risedronatul sau ibandronatul previn și tratează osteoporoza și nu ar trebui luate în același timp cu cafea, deoarece fac ca medicamentul să fie mai puțin eficient. Se recomandă să iei aceste medicamente înainte de a mânca sau de a bea ceva și să le înghiți doar cu apă. Acest lucru va permite organismului tău să maximizeze cantitatea completă a medicamentului. Atunci când bei cafea cu aceste tipuri de medicamente, eficacitatea lor poate fi redusă cu mai mult de jumătate.

Antidepresive

Conform CDC, unul din zece adolescenți și adulți iau zilnic medicamente antidepresive. Acestea sunt cele mai prescrise medicamente pentru adulții în vârstă de 20 și 30 de ani, iar utilizarea lor a crescut semnificativ în ultimele decenii. Aceste medicamente pot ajuta în caz de depresie, o tulburare de dispoziție care afectează modul în care te simți și funcționezi.

Cafeaua poate afecta modul în care organismul tău utilizează medicamentele antidepresive. Unele medicamente, precum fluvoxamina, amitriptilina, escitalopram și imipramina, pot fi metabolizate diferit dacă bei cafea în același timp, în special cantități mari de cafea. Cafeaua poate reduce cantitatea de medicament absorbită de organism.

Studiile arată că fluvoxamina amplifică efectele secundare obișnuite ale cofeinei. Acest lucru poate provoca simptome precum insomnie și palpitații ale inimii. Cel mai bine este să iei medicamentul și să amâni cafeaua pentru mai târziu.

Medicamente antipsihotice

Medicamentele antipsihotice sunt utile pentru persoanele care trăiesc cu schizofrenie, manie, tulburare depresivă majoră și alte probleme de sănătate mentală. Aproape patru milioane de americani folosesc aceste medicamente în fiecare an. Medicamentele antipsihotice acționează prin inhibarea anumitor neurotransmițători sau blocarea receptorilor din creier.

Medicamentele care tratează psihoza includ: fenotiazina, clozapina, haloperidolul și olanzapina. Cafeaua poate face ca organismul tău să absoarbă mai puțin din aceste medicamente decât ar face-o în mod normal dacă ai aștepta puțin înainte de a-ți savura ceașca de cafea de dimineață. Studiile arată că multe dintre aceste medicamente sunt metabolizate sau descompuse de organism în mod diferit în prezența cafelei. Pentru a obține efectul complet al medicamentului, ia-l cu apă în loc de cafea.

Medicamente pentru tensiunea arterială

Zeci de milioane de oameni trăiesc cu hipertensiune arterială, tensiunea arterială ridicată, și pentru mulți, aceasta nu este bine controlată. Hipertensiunea arterială crește riscul de boală cardiacă și accident vascular cerebral. Este o boală comună, dar silențioasă, deoarece rareori prezintă simptome.

Mulți oameni iau medicamente pentru tensiunea arterială, cum ar fi verapamilul sau propranololul, care acționează prin încetinirea ritmului cardiac. Aceasta înseamnă că inima ta nu trebuie să lucreze atât de mult pentru a pompa sânge către toate celulele corpului tău.

Cu toate acestea, consumul de cafea în același timp cu medicamentele pentru tensiunea arterială, cum ar fi felodipina, poate cauza o absorbție mai mică a medicamentului de către organism. S-ar putea să nu obții beneficiul complet al medicamentului. Discută cu medicul tău despre momentul potrivit pentru a lua pastilele și pentru ceașca ta de cafea de dimineață.

Melatonină

Melatonina este un hormon natural pe care corpul îl produce și care te ajută să te simți somnoros noaptea. Hormonul este declanșat de apusul soarelui, semnalând creierului tău că este timpul să te odihnești. Melatonina este, de asemenea, vândută fără prescripție medicală sub formă de supliment și este folosită ca ajutor pentru somn.

În schimb, cafeaua acționează ca un stimulent, făcându-te să te simți mai treaz. Cofeina din cafea face exact opusul a ceea ce face melatonina. Poate face ca tu să fii mai alert și să îți fie dificil să adormi. Consumul de cafea poate inhiba producția de melatonină în organism și să facă hormonul mai puțin eficient. Dacă iei melatonină în același timp ce consumi cafea, acestea ar putea să se anuleze reciproc.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7397437/?report=reader
  • https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2
  • https://www.cdc.gov/diabetes/data/statistics-report/index.html
  • https://medlineplus.gov/asthma.html
  • https://medlineplus.gov/osteoporosis.html
  • https://www.cdc.gov/bloodpressure/index.htm
  • https://medlineplus.gov/druginfo/natural/940.html

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân