10 lucruri esenţiale despre acnee

Acneea este una dintre problemele dermatologice pentru care multă lume caută zilnic soluţii. Există alimente care o influenţează, aşa cum există obiceiuri care pot duce la agravarea leziunilor de acnee.
  • Publicat:
10 lucruri esenţiale despre acnee

Acneea este una dintre problemele dermatologice pentru care multă lume caută zilnic soluţii. Există alimente care o influenţează, aşa cum există obiceiuri care pot duce la agravarea leziunilor de acnee. Medicul dermatolog Viviana Iordache, (www.medicum.net) trece în revistă tot ceea ce trebuie să ştim despre acnee.

Cum influenţează dieta acneea?

Mâncarea care conţine hormoni se pare că poate agrava acneea: carnea de pui şi curcan crescuţi cu preparate hormonale, laptele de vaca, etc. De asemenea, stimulentele o pot influnţa: cofeina, cacao. Din păcate, în schimb, nu sunt studii care să arate că anumite alimente pot ajuta persoanele cu acnee.

E adevărat că soarele o agravează?

Soarele este un fals prieten pentru pacienţi. Pe moment, uscarea coşurilor pare să fie bună dar, la întreruperea expunerii, exploziile acneice sunt puternice.” Toamna se numără bobocii”.

Ce rol au anticoncepţionalele în tratament?

La pacientele care prezintă acnee şi au şi tuburari hormonale anumite contraceptive pot ameliora şi acneea. Fiecare caz trebuie judecat separat şi nu putem generaliza. Înaintea indicaţiei de contraceptive avem nevoie de consult dermatologic şi de un set de analize.

Care sunt cauzele acneei în adolescenţă? Dar la vârsta adultă?

De obicei la pubertate, pe un teren genetic favorizant, începerea activităţii hormonale poate fi mai „agitată”. Situatia se poate agrava printr-o ingrijire locală nepotrivită, prin stres şi dietă proastă. La femei sunt mai mulţi posibili factori de declanşare: îngrijire cosmetică greşită, anumite medicamente pentru alte afecţiuni, sarcini, tulburări hormonale.

 

 

 

 

 

 

 

Medicamente şi cosmetice antiacneice

Ce se întâmplă dacă traumatizăm coşurile?

Ruperea coşurilor poate determina lezarea glandelor sebacee vecine, formarea de cicatrici. Exista însă metode de curăţare profesionale.

Sunt sau nu toxice medicamentele pentru acnee?

Medicamentele sunt medicamente. În medicină, totul presupune asumarea unor riscuri. Uneori, trebuie sa folosim medicamente căci nefolosirea lor poate însemna riscuri mai mari. Medicul trebuie să aleagă medicatia care aduce beneficii mari cu riscuri mici. Trebuie să ne bazăm pe consult şi pe analize individuale, nu pe experienţele altora.

Cât de eficace sunt cosmeticele antiacneice?

Cosmeticele antiacneice nu functionează dacă sunt singure. Tratamentul corect se alege în funcţie de forma şi localizarea acneei, cauzele de apariţie, vârsta şi modul de viaţă a pacientei.

 

Despre cicatricele lăsate de acnee

S-a vehiculat mult timp terapia cu vaccinul antiacneic. Este eficace sau e doar o păcaleală?

Vaccinul antiacnee nu există. Adica nu este nici un medicament omologat cu acest nume. Au fost încercări de omologare de vaccin antistafilococic la care s-a renunţat. Stafilococul poate determina „bube dulci”, nu acnee, un autovaccin ar putea sa aiba un eventual efect antiinflamator, temporar.

​Cum ne machiem dacă avem acnee?

Cu grijă. Adica întâi baza cremă, apoi fond de ten mai pudrat. Nu mai mult de 4-5 ore, nu atunci când e foarte cald.

Cum tratăm cicatricele post acneice?

Din experienţa mea, în cazul cicatricelor lăsate de acnee, cel mai bine merge radiofrecvenţa ablativă, uneori combinată cu injectare de acid hialuronic.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Anemia - cum o combati?
Anemia - cum o combati?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”