Sarea Epsom: beneficii reale versus mituri

Dizolvată în apă caldă, pentru uz extern, sarea Epsom este utilă la durerile provocate de întinderile musculare, sindromul dureros miofascial şi fibromialgie. Informaţii sunt multe, însă care sunt beneficiile sale reale şi care sunt miturile create în jurul acestei sări legendare?
  • Publicat:
Sarea Epsom: beneficii reale versus mituri

Dizolvată în apă caldă, pentru uz extern, sarea Epsom este utilă la durerile provocate de întinderile musculare, sindromul dureros miofascial şi fibromialgie.  Informaţii sunt multe, însă care sunt beneficiile sale reale şi care sunt miturile create în jurul acestei sări legendare?

Auzisem de multă vreme despre beneficiile sării Epsom, considerată a fi de nelipsit din gospodăriile noastre datorită proprietăţilor sale vindecătoare. Ştiam că se poate folosi atât intern (în cure de detoxifiere a ficatului cum am ţinut şi eu), dar şi extern cu rol de relaxare a muşchilor, de facilitare a eliminării toxinelor ori de absorbţie a magneziului prin piele.

De curând, am experimentat bazinele de plutire, ca metodă profundă de relaxare. Şi am aflat că pentru că sarea Epsom te ţine la suprafaţă şi facilitează plutirea. Am tot auzit că una sau două căni de sare Epsom ( din alte surse între patru şi şase) adăugate în apa caldă din cadă ajută la detensionarea muşchilor şi reducerea durerilor acestora. Mai exact, dizolvată în apă caldă, pentru uz extern, sarea Epsom este utilă la durerile provocate de întinderile musculare, sindromul dureros miofascial şi fibromialgie.  Informaţii sunt multe, însă care sunt beneficiile sale reale şi care sunt miturile create în jurul acestei sări legendare?

Ce e sarea Epsom

Sarea Epsom, sau sulfatul de magneziu, este o substanţă solidă, cristalină, cu o culoare albă, inodoră, cu gust amar. Asta confirm eu, pentru că atunci când am ţinut dieta Huldei Clark cu sare Epsom, mi s-a părut cel mai amar aliment pe care l-am gustat vreodată. Atât de amar, încât după aceea un pahar cu ulei de măsline şi suc de grefruit mi s-a părut cel mai bun lichid băut vreodată. Revenind la sarea Epsom, trebuie să ştiţi că şi-a primit numele ca urmare a descoperirii mineralelor în apă în oraşul Epsom, din Anglia. Din punct de vedere ştiinţific, nu există dovezi cantitative care să sprijine ajutorul oferit de sarea Epsom prin intermediul băilor calde. Cu toate acestea, se găsesc o multitudine de cercetări şi lucrări ştiinţifice cu privire la utilitatea acesteia în uzul intern (foarte bun laxativ, util în reglarea ritmului cardiac, a magneziului din sânge şi în eclampsie).

Putem absorbi sarea Epsom prin piele?

Sunt voci care susţin că în urma băilor cu sare Epsom, pielea absoarbe magneziul atât de necesar organismului. Datorită impermeabilităţii pielii noastre, sarea Epsom nu poate fi absorbită cu adevărat de corp. Impermeabilitatea este protecţia omului în faţa deshidratării şi se realizează prin intermediul primului strat al pielii compus din celule moarte care conţin diverse substanţe precum keratina şi proteinele fibroase. În plus, pielea noastră este compusă şi din glande care secretă o varietate de uleiuri. Odată de aceste uleiuri sunt înlăturare, celulele moarte pot absorbi o mică parte din apă, umflând-se. Acelaşi efect îl găsim şi la boabele de fasole puse în apă. Conform unor cercetări daneze din 2010, este imposibil să ne îmbătăm prin absorbţia alcoolului în piele! Acelaşi principiu este valabil şi în cazul băilor cu sare Epsom pentru detoxifiere.

Un alt argument împotriva absorbţiei sării Epsom prin piele este adus de către experimentele efectuate de soldaţii israelieni. Aceştia obişnuiau să îşi întindă straturi foarte mari de magneziu pe suprafaţa pielii, constatând ulterior, că niciodată nu era absorbit.

Cu toate acestea, în 2006, , un biochimist britanic al Universităţii din Birmingham a realizat un experiment pentru a observa dacă sarea Epsom trece sau nu, cu adevărat, de suprafaţa pielii. Rezultatele au fost uimitoare! 16 din 19 participanţi au înregistrat o schimbare a nivelului de magneziu şi sulfat din sânge şi urină. Nivelul magneziului şi al sulfatului au fost măsurate atât înainte cât şi după băile calde cu sare Epsom. În plus, alt experiment a fost efectuat de un alt biochimist britanic, cu rezultate la fel de satisfăcătoare. Cu toate acestea, niciunul dintre cele două experimente nu au fost vreodată publicate, validitatea lor ştiinţifică neputând fi demonstrată, deoarece experimentele nu au fost extinse la un nivel mai amplu şi nici reefectuate. Una dintre explicaţiile cu privire la absorbţia sării Epsom a fost legată de relaxarea muşchilor anali în baia caldă. Odată relaxaţi, aceştia permit pătrunderea sării în organism şi absorbţia sa ulterioară.

O problemă abordată de sursele interesate de beneficiile sării Epsom este legată de faptul că efectele acesteia se pot observa mai degrabă la persoanele care suferă de o scădere a nivelului de magneziu din corp decât de persoanele care au un nivel normal. Persoanele cu nivel normal de magneziu dispun de capacitatea rinichilor de a elimina excesul acestuia din organism (de a elimina beneficiile sării Epsom, cu alte cuvinte). De asemenea, un alt argument face referire la faptul că dacă băile cu sare Epsom funcţionează într-adevăr, atunci acestea ar trebui făcute zilnic, pentru ca nivelul magneziului din organism să se menţină.

Tratamentul pentru diabet şi sarea Epsom

O utilitate demonstrată ştiinţific a sării Epsom este în cadrul tratamentului pentru diabet. Mai exact, rolul acesteia este de a ajuta insulina să devină cât mai eficientă pentru organism, în combaterea diabetului. Un nivel de magneziu şi de sulfat potrivit sporeşte eficacitatea insulinei.

Combaterea constipaţiei şi a mahmurelii cu sare Epsom

Există numeroase studii şi explicaţii care vorbesc despre modalitatea de funcţionare a sării Epsom în uzul intern. Practic, sarea acţionează precum un detoxifiant în mediul intern, sporind curăţarea colonului. Aceasta creşte nivelul apei din interiorul intestinelor şi poate oferi o soluţie temporară pentru combaterea constipaţiei. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea sării Epsom în absenţa unui consult medical şi a unei recomandări profesioniste din partea doctorului.

Din punct de vedere al mahmurelii, sarea Epsom ajută la înlăturarea acesteia prin introducerea sulfatului în organism. Un dezavantaj îl constituie faptul că prin ingerare, corpul va avea tendinţe de deshidratare, ceea ce în relaţie cu mahmureala, nu este de dorit, deoarece printre efectele adverse ale alcoolului, apare şi deshidratarea. Ingerând sare Epsom, putem spori acest efect advers, dacă nu avem grijă să bem foarte multă apă pentru a păstra corpul hidratat.

Înlăturarea aşchiilor şi a muşcătrilor de insecte cu ajutorul sării Epsom

Sulfatul de magneziu este foarte cunoscut datorită rolului pe care îl joacă în înlăturarea aşchiilor fără durere sau inflamaţii ulterioare ale zonei afectate. Există două modalităţi de a utiliza sarea. Prima modalitate presupune introducerea zonei afectate în apă cu sare Epsom de câteva ori pe zi, până la înlăturare, iar a doua modalitate presupune crearea unei paste din apă cu sare şi întinderea ei pe zona afectată fiind urmată de acoperirea ulterioară cu un bandaj. Este bine ca bandajul să fie schimbat ori de câte ori este nevoie (atunci când se udă). Eliminarea aşchiei se va produce în decurs de 1-2 zile.

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, sarea Epsom poate fi aplicată pe iritaţiile apărute pe suprafaţa pielii feţei cât şi pe muşcăturile de tânţar sau alte insecte ajutând la reducerea inflamaţiei şi roşeţii în mod semnificativ.

Frumuseţea şi sarea Epsom

Datorită texturii sale abrazive, sarea Epsom poate fi utilizată pentru exfolierea celulelor moarte de pe suprafaţa pielii corpului. Este recomandată combinarea sării cu ulei de măsline sau orice alt ulei cu proprietăţi cosmetice şi pentru uz extern, pentru a nu răni pielea şi de asemenea, pentru a oferi un plus de catifelare datorită absorbţiei uleiului şi exfolierii produse simultan. Sarea poate fi folosită şi pentru exfolierea tenului. Se amestecă jumătate de linguriţă de sare Epsom cu gelul de curăţare zilnică, masându-se gentil tenul. Procesul va fi urmat de curăţarea cu apă rece. Pentru curăţarea porilor, sarea Epsom poate fi folosită în combinaţie cu Iodina, astfel: la o linguriţă de sare, se adaugă 3 picături de Iodină şi se amestecă până când se obţine consistenţa unei paste. Aceasta se adaugă apoi în jumătate de cană de apă fierbinte. Se aplică cu ajutorul unei dischete demachiante pe zonele dorinte ale tenului odată ce apa ajunge la o temperatură potrivită (caldă).

Pentru redarea volumului părului, tot sarea Epsom vine în ajutor. Această utilizare este recomandată direct de Epsom Salt Council. Folosiţi atât cât vă este necesar pentru lungimea şi grosimea părului dumneavoastră. Încălziţi sarea într-un recipient rezistent la căldură şi masaţi începând de la scalp şi continuând pe toată suprafaţa părului până la vârfuri. Odată ce părul dumneavoastră va fi acoperit în întregime de sare, acoperiţi-l şi lăsaţi să stea aproximativ 20 de minute, după care şamponaţi şi clătiţi normal. În plus, aplicarea sării pe suprafaţa părului va avea şi efecte de netezire, ajutând la eliminarea electrizării părului şi îl va proteja în faţa deteriorărilor cauzate de diverse produse cosmetice şi căldura aparatelor de coafat.

Infecţiile ochilor şi sarea Epsom

După cum s-a constatat, sarea Epsom este un remediu foarte eficient împotriva infecţiilor apărute la nivelul ochilor precum cataracta sau conjunctivita. Pentru utilizare se recomandă dizolvarea completă a sării în apă călduţă. Poate fi aplicată cu ajutorul unei dischete demachiante zilnic, sau prin comprese schimbate periodic până la ameliorarea problemei.

Mirosul neplăcut al picioarelor şi sarea Epsom

Există două probleme cu care ne confruntăm atunci când vorbim despre mirosul neplăcut al picioarelor: transpiraţia şi bacteria acumulată. De fapt, nu transpiraţia este cea care provoacă mirosul neplăcut al picioarelor, ci bacteria care trăieşte în locul umed, creat ca urmare a transpiraţiei. Transpiraţia este, de fapt, lipsită de miros în mare parte, spre deosebire de cea eliminată prin intermediul glandelor sudoripare axilare şi inghinale. În transpiraţia din aceste glande se află proteine şi aminoacizi care hrănesc bacteria, oferindu-i un miros neplăcut. Sarea Epsom vine în ajutorul mirosului neplăcut al picioarelor, neutralizându-l şi având proprietăţi antifungice, astfel, eliminând bacteria. Pentru a utiliza sarea, este nevoie de opt căni de apă caldă la o jumătate de cană de sare şi un recipient în care să vă aşezaţi picioarele confortabil pentru 30 de minute, o dată sau de două ori pe zi. Drept bonus, pielea picioarelor va fi şi ea mai catifelată, iar in cazul ciupercilor unghiei, se vor reduce semnificativ datorita proprietăţilor antifungice.

Depunerile de calcar şi reziduurile detergentului curăţate cu sare Epsom

Dacă aţi observat că maşina de spălat elimină un miros neplăcut şi nu curăţă hainele la fel ca înainte, explicaţia poate fi datorată depunerilor de calcar şi de reziduuri ale detergenţilor de curăţare a materialelor textile. Pentru această problmă există o soluţie rapidă – sarea Epsom! În locul detergentului obişnuit se adaugă apă caldă şi sare urmând ca maşina să fie setată la un program de spălare care presupune agitare şi înmuiere. Pentru instrucţiuni specifice, consultaţi manualul tehnic al maşinii de splălat pe care o deţineţi.

Grădinăritul şi sarea Epsom

Dacă observăm că frunzele plantelor din grădină se îngălbenesc sau dacă pur şi simplu ne dormim mai multe furcte/flori, sarea Epsom este o foarte bună soluţie. Problema se află în lipsa magneziului din sol, care nu permite absorbţia completă a nutrienţilor în rădăcinile plantelor. Studiile de specialitate demonstrează faptul că suflul şi magneziul sunt două componente care ajută la redarea culorii verde a plantelor şi sporirea producerii florilor sau fructelor acestora. Sarea Epsom este utilizată în Anglia de sute de ani pentru sporirea fertilităţii culturilor. Câteva linguriţe de sare sunt de ajuns pentru câţiva litri de apă, care se aplica ulterior, prin udare, plantelor. Are efecte benefice asupra plantelor de interior, legumelor precum roşii şi ardei, arbuştilor ornamentali şi iarba de gazon. În grădinile exclusiv de legume se aplică pe 100 mp o ceaşcă de sare Epsom, prin împrăştiere. Pentru a spori înfloritul florilor, în 4-5 litri de apă se adaugă o cană de sare şi se udă plantele la rădăcină. Un bonus pe care îl oferă sarea plantelor este faptul că le ajută să se păstreze curate şi lipsite de insecte dăunătare.

Cu siguranţă sarea Epsom nu poate fi absorbită prin piele pentru a oferi corpului magneziu si sulfat, aşa cum unii dintre fanii ei înfocaţi pretind, însă există o serie de beneficii pe care le aduce atât la nivel extern cât şi intern, care nu pot fi contestate. Sarea Epsom este un foarte bun ajutor în cazul rănilor mici, superficiale, reducând semnificativ inflamaţiile şi roşeaţa, este de nădejde atunci când vine vorba de micile trucuri cosmetice, o putem folosi cu încredere pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute şi tratarea ciupercilor, este un produs minunat pentru curăţenie, ajută la tratarea infecţiilor apărute la nivelul ochilor şi sporeşte creşterea plantelor, a fructelor şi legumelor. Pentru uz intern, sarea Epsom este foarte bună în combaterea diabetului, reglarea arterială şi tratarea constipaţiei pe termen scurt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian