Mușețelul: remediu pentru ochii iritați, și ingredient pentru înghețate delicioase și sănătoase

Încearcă aceste două rețețe cu mușețel: una vindecă ochii iritați, alta este un deliciu dar și un remediu pentru copii.
  • Publicat:
Mușețelul: remediu pentru ochii iritați, și ingredient pentru înghețate delicioase și sănătoase
Shutterstock

Iubesc mușețelul și abia aștept să apară în grădină: nu numai că arată foarte bine și înveselește curtea, dar este și una dintre cele mai populare plante medicinale.

Ușor de procurat și crescut, mușețelul are numeroase beneficii, de la tratarea afecțiunilor digestive la calmarea inflamațiilor, află totul despre mușețel și puterea lui vindecătoare.

Cea mai comună utilizare a lui este bineînțeles sub formă de ceai (Ceaiul de mușeţel duce la un risc mai mic de cancer tiroidian), dar el mai poate fi folosit și în cremele din cosmetică sau chiar ca ingredient secret într-o înghețată delicioasă și aromată care te va hidrata în zilele călduroase ce vor veni.

Azi îți propun două modalități de preparare care pot fi și remedii naturale:

Colir pe bază de mușețel

O soluție salină, acest remediu este foarte blând și calmează ochii iritați precum și membranele mucoase.

Ai nevoie de un pahar pentru spălături oculare (recipiente speciale pentru tratarea infecțiilor precum conjunctivita sau a diferitelor iritații, le poți procura din orice farmacie), tifon sau filtru de cafea.

Păstrează articolele sterile, spală-le înainte de folosire cu apă fierbinte și săpun. Dacă tratezi o infecție, spală paharul după folosirea pentru un ochi, înainte de a-l folosi la celălalt ochi, ca să nu transferi infecția.

Se prepară zilnic, și se poate folosi de mai multe ori pe zi.

Ingrediente:

  • 1 cană cu apă distilată (apa de la chiuvetă poate conține clor, fluoruri sau alte substanțe chimice care lezează ochii)
  • 1/2 linguriță de sare (sare de mare sau sare pură)
  • 2 linguri de mușețel uscat

Mod de preparare:

Toarnă apa și sarea într-o oală. Dă apa în clocot și amestecă ușor până când sarea se dizolvă. Cam 5 minute va dura procesul de fierbere, apoi stinge focul.

Adaugă mușețelul și lasă la infuzat, cu capac, pentru 10 minute. Strecoară folosind mai multe straturi de tifon sau prin filtru de cafea, dar nu strânge tifonul la capete. În soluția finală nu trebuie să se regăsească bucăți de mușețel ca să nu iriți și mai tare ochii.

Lasă soluția la răcit, când ajunge la o stare ușor călduță, toarnă-o în paharul steril, cât să îl umpli jumătate. Apleacă-ți capul în față, așază paharul etanș peste ochi. Ridică-ți capul, ținând în continuare paharul peste orbită. Clipește de mai multe ori, apoi închide ochiul și mai stai așa încă 1-2 minute.

Înghețată pe băț cu mușețel

Cui nu îi plac rețetele delicioase, dar care pot fi în același timp și perfecte pentru sănătate, cum este această înghețată pe băț cu mușețel.

Înlocuiește electroliții ceea ce ajută la rehidratarea copiilor care s-au jucat intens într-o zi călduroasă, dar și pe cei care se recuperează după o boală digestivă, cum ar fi durerea de stomac, diaree sau vărsături.

Ai nevoie de bețe mici de lemn și de forme de înghețată sau pahare mici de hârtie (Încearcă și această rețetă de înghețată cu smochine cu zeamă de lămâie).

Ingrediente:

  • 2 linguri mușețel uscat
  • 1 lingură de hibiscus uscat
  • 3-4 linguri de miere (după gust)
  • un vârf de cuțit de sare
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 1 cană de iaurt grecesc

Mod de preparare:

Fierbe 1 1/4 căni cu apă. Pune mușețelul și hibiscusul într-un vas, toarnă apa fierbinte peste și lasă la infuzat pentru 10 minute.

Strecoară ceaiul într-un castron mic. Adaugă mierea când încă amestecul este fierbinte. Amestecă bine până ce mierea se dizolvă complet.

Adaugă sarea și zeama de lămâie; lasă amestecul la răcit pentru 5 minute. Adaugă iaurtul și amestecă bine.

Acum este emomentul mult așteptat, la care pot contribui și cei mici: adaugă compoziția în recipientele pentru înghețată sau în paharele de hârtie și introdu bețele de lemn chiar în centru. Depozitează la congelator pentru câteva ore.

Le poți consuma în maximul 1 săptămână de la preparare.

Citește și: Ceai de musetel: remediu pentru insomnie şi afecţiuni ale pielii

Citește și: Ceaiul de mușețel, bun la menopauză

Citește și: Top 5 plante medicinale pentru o sănătate mai bună

Sursă: De la Forêt, R., Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45, 2019

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia