Forsythia sau „ploaia de aur” – ce beneficii are această plantă medicinală cu flori galbene

  • Publicat:
  • Actualizat:
Forsythia sau „ploaia de aur” - ce beneficii are această plantă medicinală cu flori galbene
Forsythia sau „ploaia de aur” - ce beneficii are această plantă medicinală cu flori galbene. Foto: envato

Forsythia – numită popular și „ploaia de aur” –  este un arbust des întâlnit în parcuri și grădini în această perioadă. Aceste tufe galben-aurii cu flori având petalele în formă de stea au un aspect deosebit, dar acționează și ca o barieră anti-praf în orașe. De asemenea, florile de forsythia pot fi folosite și în scop medicinal.

Deși nu există suficiente studii care să îi valideze beneficiile, forsythia poate fi folosită ca adjuvant în diverse afecțiuni, datorită efectelor sale antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene. Cu toate acestea, nu urmați un tratament naturist cu această plantă fără să cereți înainte sfatul medicului, mai ales dacă luați deja diverse medicamente.

Ce beneficii poate avea Forsythia

Studiile in vitro și cele pe animale de laborator arată că forsythia poate fi de ajutor în ameliorarea anumitor probleme medicale.

Spre exemplu, o cercetare publicată în revista Molecules indică faptul că această plantă poate fi eficientă în combaterea infecției cu stafiloc auriu, E. coli și streptococi.

Un alt studiu publicat în revista Integrative Biology a arătat că forsythia și caprifoiul (Mâna Maicii Domnului) pot grăbi vindecarea în cazul infecției cu virusul gripal comun și ameliorează simptome precum febra sau durerile în gât.

Totodată, un studiu in vitro publicat în Journal of Medicinal Plant Research arată că forsythia poate fi eficientă în infecția cu virusul gripal AH1N1 (cunoscută și sub numele de „gripă nouă” sau gripă porcină – pentru că a fost depistată inițial la porci de la care s-a realizat transmiterea la om).

O altă cercetare arată că forsythia ar putea inhiba creșterea tumorilor în cazul șoarecilor.

Nu în ultimul rând, forsythia poate fi folosită ca adjuvant în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, așa cum este colita ulcerativă, arată un studiu realizat pe animale de laborator, publicat în Journal of Ethnopharmacology.

Foto: envato

Forsythia: contraindicații și riscuri

Deși este considerată în general sigură atunci când este administrată conform recomandărilor medicului, forsythia poate să încetinească procesul de coagulare a sângelui. În consecință, poate să crească riscul de hemoragie, nefiind indicată persoanelor care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale în următoarele 2 săptămâni.

Nici gravidele sau femeile care alăptează nu ar trebui să urmeze un tratament naturist cu această plantă.

De asemenea, forsythia nu trebuie să înlocuiască un tratament pentru o boală gravă. Dacă se dorește un tratament alternativ, recomandarea este să se ceară sfatul medicului înainte, pentru a evita eventuale reacții adverse care pot surveni în combinație cu tratamentul alopat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”