Ceaiul de Guayusa: beneficii şi pericole care apar dacă este consumat în exces

Ceaiul de Guayusa câştigă popularitate în zilele noastre. Iată tot ce trebuie să ştii despre această plantă.
  • Publicat:
Ceaiul de Guayusa: beneficii şi pericole care apar dacă este consumat în exces
FOTO: profimediaimages.ro / Ceaiul de Guayusa: beneficii şi pericole care apar dacă este consumat în exces

Guayusa (Ilex guayusa) este un arbore din pădurea Amazonului, ale cărui frunze sunt folosite încă din antichitate datorită beneficiilor pentru sănătate şi proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii. În prezent, ceiurile de Guayusa sunt tot mai populare, dar în acelaşi timp nu ar trebui să neglijăm potenţialele efecte negative pe care le pot avea asupra organismului.

Ce este Guayusa?

Arborii de Guayusa pot ajunge la dimensiuni de 6-30 de metri înălţime şi produc frunze alungite de un verde aprins. Deşi cresc în pădurea Amazonului, această specie este foarte cultivată şi în Ecuador. În mod tradiţional, frunzele sunt culese, puse la uscat şi fierte pentru a obţine ceaiul de plante. În prezent se găseşte pe piaţă şi sub formă de pudră sau extract de Guayusa, folosit de cele mai multe ori în băuturi energizante sau ceaiuri comerciale. Guayusa conţine o concentraţie semnificativă de cofeină şi este o sursă bogată de antioxidanţi şi alţi compuşi benefici.

Guayusa: beneficii pentru sănătate

Îmbunătăţeşte dispoziţia şi nivelul de concentrare. Pentru că Guayusa conţine o cantitate impresionantă de cofeină, acesta este cunoscut şi ca stimulant, deoarece oferă o cantitate de cofeină similară cafelei.

Este bogat în antioxidanţi. Ceaiul de Guayusa este bogat în antioxidanţi, aceste substanţe reducând stresul oxidativ prin reducerea radicalilor liberi din corp. Astfel scade riscul apariţiei anumitor boli cronice.

Stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Dacă organismul tău nu poate transporta zahărul din sânge în celulele din corp, nivelul glicemiei creşte, iar această problemă lăsată netratată poate duce la afecţiuni precum diabetul de tip 2. Guayusa poate reduce nivelul glicemiei, suprimând apetitul şi reducând totodată greutatea corpului.

Ideal pentru slăbit. Datorită conţinutului ridicat de cofeină, Guayusa ajută la scăderea în greutate. Este un stimulant natural care accelerează metabolismul, crescând numărul de calorii arse de corp.

Guayusa: pericole la care te expui dacă bei prea mult

În general, Guayusa este destul de sigură, dar consumată în exces poate produce simptome precum stări de anxietate, insomnie şi nelinişte. În plus, compuşii care se regăsesc în ceaiul de Guayusa pot interfera cu absorbţia de fier şi pot fi un declanşator al stărilor de greaţă, mai ales dacă este consumat pe stomacul gol.

Cum se prepară ceaiul de Guayusa

Ceaiul de Guayusa este foarte uşor de preparat şi poate fi servit cald sau rece, cu gheaţă. Pentru că are un conţinut crescut de cofeină, recomandat este să nu-l consumi înainte de culcare.

Mod de preparare: ai nevoie de 2 grame de frunze de Guayusa. Pune-le într-o cană şi toarnă 240 ml de apă fiartă. Lasă-l la infuzat timp de 5-7 minute, apoi dă-l printr-o strecurătoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Web-Editor - Alexandra Necșoiu
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria