Ceaiuri pentru diabet. Scad glicemia rapid!

Iată o listă a ceaiurilor pe care ar trebui să le consumi dacă te confrunţi cu diabetul de tip 2 sau colesterolul crescut.
Ceaiuri pentru diabet. Scad glicemia rapid!
FOTO: pexels.com / Ceaiuri pentru diabet. Scad glicemia rapid!

Diabetul de tip 2 poate fi ţinut sub control dacă urmăm o dietă sănătoasă şi eliminăm din alimentaţie anumite alimente şi băuturi. Există câteva tipuri de ceaiuri ideale pentru prevenirea creşterii nivelului glicemiei, hiperglicemia fiind cea care defineşte diabetul de tip 2. Aceasta apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu mai reacţionează la insulină. Insulina este o substanţă produsă de pancreas, care controlează nivelul zahărului din sânge.

Ceaiuri pentru diabet de tip 2

Ceaiul are numeroase beneficii pentrui sănătate, iar unul dintre ele este îmbunătăţirea activităţii insulinei. Polifenolii conţin numeroşi antioxidanţi care protejează organismul împotriva inflamaţiilor şi carcinogenilor, proprietăţi care pot preveni apariţia diabetului de tip 2. Cele mai bune tipuri de ceaiuri care ajută la îmbunătăţirea activităţii insulinei sunt ceaiul verde, ceaiul negru şi ceaiul oolong, cunoscut şi ca ceaiul bleu-verde. Potrivit diabetes.co.uk, un studiu din 2009 arată că dacă bei trei căni de ceai pe zi poţi reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 2 cu 40 de procente. Acelaşi studiu notează că ceaiul menţine o tensiune arterială sănătoasp, previne apariţia cheagurilor de sânge, reduce bolile cardiovasculare şi reduce riscul de apariţie a cancerului.

Ceaiul negru pentru diabet. Deşi ceaiul verde a primit cea mai mare atenţie din partea specialiştilor atunci când vorbim de beneficii pentru sănătate, mai multe cercetări arată că şi ceaiul negru vine la pachet cu câteva avantaje, unul dintre ele fiind capacitatea de a opri creşterea de insulină în sânge. Un nou studiu arată că ceaiul negru reduce semnificativ nivelul glicemiei atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi a adulţilor pre-diabetici, în special dacă este consumat după o băutură îndulcită.

Ceaiul verde pentru diabet. Mulţi ani ceaiul verde a fost cunoscut pentru efectele sale în lupta cu kilogramele în plus, fiind ideal în diete însă, de menţionat este şi faptul că ceaiul verde este o băutură potrivită pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, pentru că ţine sub control nivelul glicemiei. Conţine 0 calorii şi numeroşi antioxidanţi care ajută la reducerea efectelor rezistenţei la insulină prin creşterea digestiei şi absorbţiei de carbohidraţi. Pentru că bolile cronice pot aduce extra stres şi anxietate, o cană de ceai verde poate ţine sub control toate aceste probleme, având efect de calmare asupra minţii şi corpului, datorită conţinutului de aminoacid L-theanină, care reduce anxietatea şi stresul.

Ceaiul oolong pentru diabet. Ceaiul oolong, cunoscut şi ca ceaiul bleu-verde, este făcut din frunzele aceleaşi plante din care se produc ceaiurile verzi şi negre. Diferenţa stă în durata de fermentare a frunzelor.  Frunzele de ceai verde sunt nefermentate, în timp ce frunzele de ceai negru sunt complet fermentate.

Ceai pentru diabet şi colesterol

Ceraiurile tradiţionale şi alte ceaiuri din plante conţin antioxidanţi, iar cantitatea lor diferă în funcţie de tipul de ceai sau metodă de procesare. De exemplu, ceaiurile de fructe de pădure, de portocală sau de mentă au un conţinut similar de antioxidanţi. Unele cercetări indică faptul că ceaiurile sunt ideale pentru scăderea colesterolului. O analiză realizată de Jurnalul American al Clinicii de Nutriţie sugerează că ceaiul verde reduce colesterolul total, inclusiv colesterolul LDL.

Ceaiul Rooibos, cunoscut şi ca ceai roşu ajută la îmbunătăţirea profilului lipidic sau a nivelului de colesterol din sânge. Într-un studiu s-a observat că participanţii care consumau şase căni de ceai rooibos în fiecare zi, timp de şase săptămâni, aveau un colesterol scăzut cu 0.7 mmol/L, iar colesterolul HDL (colesterolul bun) creştea cu 0.3 mmol/L.

Ceaiul de ghimbir poate fi şi el de ajutor în reglarea colesterolului, la fel cum o poate face şi ceaiul de păpădie.

Ceai pentru diabet şi afecţiuni ale pancreasului

Pentru a menţine diabetul sub control, dar şi alte afecţiuni ale pancreasului, ceaiul verde şi ceaiul negru sunt ideale în acest sens datorită proprietăţilor sale benefice asupra sănătăţii, dar şi a conţinutului de polifenoli, dar şi a conţinutului scăzut de calorii şi îndulcitori artificiali.

Ceaiuri contraindicate în diabet

Dacă suferi de diabet evită băuturile ca:

  • sucurile carbogazoase
  • băuturile energizante
  • sucurile de fructe cu îndulcitori
  • alcoolul
  • băuturile cu îndulcitori şi ceaiurile dulci.
Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Virginia Țârlea: Despre depistarea precoce a infecției cu HPV
Recomandări:
5 beneficii ale băilor în apă sărată pentru piele, respirație, imunitate și articulații
5 beneficii ale băilor în apă sărată pentru piele, respirație, imunitate și articulații
Gutui: beneficii pentru sănătate
Gutui: beneficii pentru sănătate