Ce este și când este recomandat un tratament acupunctură pentru tratare și prevenție

Acupunctura poate preveni sau diminua riscul apariției anumitor boli. Discută cu medicul acupuncturist și explică-i exact ce fel de problemă ai.
  • Publicat:
Ce este și când este recomandat un tratament acupunctură pentru tratare și prevenție

Acupunctura este o componentă importantă a medicinei tradiționale chineze. Această tehnică implică inserarea de ace subțiri în puncte specifice ale corpului și este utilizată pentru a trata și preveni o serie de afecțiuni și boli, chiar răceli și gripă. Punctele specifice corpului sunt grupate în funcție de efectele lor clinice pe liniile numite meridiane.

Teoria acupuncturii se bazează parțial pe premisa ca sângele și energia denumite Qi (pronunțat chee) circulă ciclic prin aceste meridiane. Acest flux de energie este necesar pentru o sănătate bună, deoarece blocajele din Qi pot duce la durere sau la o stare sănătate proastă. Astfel, practicienii vor lucra pe zone specifice de acupunctură de-a lungul meridianelor pentru a restabili sau a menține un flux și un echilibru sănătos de Qi și sânge.

Practicanții folosesc mai multe tipuri de tratament acupunctură pentru a trata și preveni o serie de afecțiuni și boli, chiar și răceli și gripă. Însă una dintre cele mai frecvente utilizări ale sale este ameliorarea durerii. Dar este utilizată și pentru alte afecțiuni, de la afecțiuni ale urechii, nasului și gâtului la probleme neurologice, respiratorii sau chiar psihiatrice, cum ar fi depresia.

Acupunctura, folosită ca tratament pentru mai mult de 50 de afecțiuni

Acupunctura este sigură și, pentru unele condiții, s-a dovedit eficientă. Acestea includ reducerea senzației de greață asociată cu chimioterapia, anestezie sau sarcină și diminuarea durerilor dentare.

Au existat, de asemenea, dovezi care sugerează că acupunctură poate fi eficientă în tratarea migrenelor, depresiei, constipației, durerilor lombare și infertilității. În plus, acupunctura poate fi utilă în tratarea durerilor de gât, astmului, insomniei și vindecării rănilor, printre alte afecțiuni.

Cercetări mai recente sugerează că hipertensiunea și anumite boli cardiovasculare pot fi, de asemenea, îmbunătățite prin tratamentul oferit de acupunctură. Acupunctura este folosită ca tratament adecvat pentru mai mult de 50 de afecțiuni, inclusiv anumite tulburări digestive, respiratorii, neurologice, musculare, urinare, menstruale și reproductive.

Există multe stiluri de acupunctură practicate, dintre care multe sunt diferite de acupunctura tradițională chineză. „Acupunctura medicală” se referă la acupunctură practicată de un medic occidental. Medicii care sunt autorizați să practice acupunctură vor folosi adesea o varietate de stiluri de acupunctură.

Studiile arată că acupunctura poate genera diverse răspunsuri biologice – unele apropiate de punctul de inserție și altele la distanță. Cercetările au demonstrat că acupunctura stimulează organismul să elibereze hormoni, precum și analgezice opioide naturale, denumite endorfine și encefaline, din sistemul nervos central. Endorfinele diminuează durerea, influențează sistemele de autoreglare ale organismului și promovează bunăstarea fizică și emoțională.

Mecanismele asociate sunt:

Semnalele electromagnetice: dovezile sugerează că punctele de acupunctură sunt conductori strategici ai semnalelor electromagnetice, iar acupunctura permite transmiterea semnalelor electromagnetice la o rată mai mare decât în condiții normale.

Fluxul de sânge al creierului: Studiile indică faptul că acupunctura afectează în mod clar fluxul de sânge către centrele creierului și ale sistemului nervos central legate de senzația și funcțiile involuntare ale corpului, cum ar fi reacțiile imune și reglarea tensiunii arteriale, a fluxului sanguin, a oxigenării și a temperaturii corpului. Activarea specifică a anumitor regiuni cerebrale, incluzând unele dintre centrele de percepție a durerii poate fi demonstrată în timpul tratamentelor cu acupunctură.

În cele din urmă, oamenii de știință nu știu exact ce mecanisme fac acupunctura eficientă și este nevoie de mai multe cercetări. Se crede adesea că, pentru a obține cele mai bune rezultate, tratamentele trebuie individualizate. Acesta este unul dintre multele motive pentru care acupunctură este mai dificil de cercetat decât un medicament farmaceutic standard.

Când este un tratament acupunctura adecvat?

Dacă ai dureri, greață și vărsături de la chimioterapie sau sarcină, ai suferit o intervenție chirurgicală și ești îngrijorat de greața indusă de anestezie, îți recomandăm să iei în considerare acupunctura. Când riscurile asociate tratamentelor convenționale sunt mari sau rezultatele incerte, poți să iei în considerare mai întâi acupunctura. Adesea, acupunctura poate fi utilizată eficient ca terapie complementară terapiilor convenționale.

De exemplu, acupunctura este adesea utilizată în combinație cu analgezice mai convenționale. Unii profesioniști din domeniul medical raportează rezultate mai bune prin combinarea acupuncturii și a anumitor medicamente convenționale pentru calmarea durerii decât prin utilizarea individuală a medicamentelor.

Studiile sugerează că acupunctura poate ajuta și la ameliorarea unora dintre problemele fizice asociate cu tensiunea, stresul, depresia, anxietatea și alte afecțiuni emoționale.

De fapt, acupunctura este adecvată pentru o gamă largă de afecțiuni. Printre acestea se numără:

  • Tulburări gastro-intestinale: ulcere, colită acută și cronică, indigestie, constipație și diaree;
  • Tulburări respiratorii: sinuzită, rinită, răceală obișnuită, bronșită și astm;
  • Tulburări neurologice: cefalee, migrenă, nevralgie trigeminală, paralizie facială, nevralgie, sciatică, artrită;
  • Vedere slabă;
  • Probleme urinare, menstruale și reproductive;
  • Tulburări ortopedice: dureri de spate, tendinite și dureri de gât.

Un avantaj al acupuncturii este incidența extrem de scăzută a efectelor secundare majore – mai ales în comparație cu tratamentele medicale convenționale. Cele mai frecvente efecte secundare sunt vânătăile locale sau agravarea tranzitorie a durerii locale. Evenimentele adverse majore sunt extrem de rare și sunt de obicei asociate cu acupuncturiștii slab instruiți sau ce nu au autorizație. Totul este sigur și rezultatele vor fi vizibile.

În concluzie…

Acupunctura este considerată o formă de tratament sau terapie. Cu toate acestea, cei care practică acupunctura cred că acest tip de tratament poate avea mult mai mult succes atunci când este aplicat ca o intervenție timpurie pentru simptome sau afecțiuni. În teorie, acupunctura poate preveni sau diminua unele boli, sau cel puțin împiedica agravarea sau cronicizarea acestora. Discută cu medicul acupuncturist și explică-i exact ce fel de problemă ai. În funcție de istoricul medical și informațiile pe care i le vei da, profesionistul îți va oferi un plan individualizat și care îți va garanta succesul tratamentului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia